kermi Napisano Luty 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2010 Hi! Zainstalowałem sobie FC 12 w miejsce poprzedniej Mandrivy 2009 PowerPack, która zawieszała mi się gorzej jak Windowsy. Nie mogę jednak zainstalować sterownika do mojej karty graficznej G-Force 8600 GT. Driver od Nvidii kompiluje sterownik, tak samo pobrany sterownik z repozytorium istnieje, lecz próba załadowania kończy się komunikatem: [root@stacja kermi]# modprobe nvidia FATAL: Error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.31.5-127.fc12.x86_64/extra/nvidia-173xx/nvidia.ko): No such device Z dokumentacji wynika, że moja karta jest obsługiwana. Ponadto system-config-display poprawnie wykrywa monitor i moją kartę, lecz po restarcie widać tylko czarny ekran i migajacy w trybie tekstowym podkreślnik kursora. Co może być nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Luty 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2010 Czy instalowałeś zgodnie z opisem w PORADNIKU Ja mam teń sam model karty grafiki 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G84 [GeForce 8600 GT] (rev a1) i mi zadziałało prawidlowo. Zablokowałeś moduł "nouveau" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2010 Driver od Nvidii kompiluje sterownik, tak samo pobrany sterownik z repozytorium istnieje[...]Jeśli instalowałeś binarkę ze strony Nvidii i sterowniki z rpmfusion to narobiłeś sobie bałaganu. Odinstaluj sterowniki pobrane ze strony Nvidii i przeinstaluj te z rpmfusion. Było to dawno temu ale po instalacji sterowników z dwóch źródeł dopiero na nowym jądrze udało mi się przywrócić wszystko do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermi Napisano Luty 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Zrobiłem wg wskazań i dzięki temu czekała mnie reinstalacja systemu. Okazało się bowiem, że przy instalacji Anaconda źle nazwała powstałe partycje. Pomogła opcja fix-order w fdisku. Potem owszem i zainstalowała się grafa nvidii, ale co z tego, jeśli dokładnie tak samo chodzi jak na driverze vesa, a miałem nadzieję, że będzie chodzić "żwawiej". Nie można uruchomić Compiza, gdyż otrzymuję komunikat o niemożności jego uruchomienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Nie można uruchomić Compiza, gdyż otrzymuję komunikat o niemożności jego uruchomienia.To znaczy, że sterownik nvidii nie został poprawnie zainstalowany. Możesz to sprawdzić poleceniem glxinfo | grep rendering jeśli zwróci "Yes" to znaczy, że instalacja się powiodła, jeśli "No" to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermi Napisano Luty 10, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 Zwraca wartość "YES" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 Jak wygląda xorg.conf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermi Napisano Luty 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2010 # Xorg configuration created by livna-config-display Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2010 Powinno działać. Może zamiast sterowników 173xx powinieneś spróbować najnowszego wydania, według tego Twoja karta jest obsługiwana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi