@WalDo Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 [...] wyświetlił się jakiś alarm SELinuxa.Wyświetl te alarmysealert -b i kliknij "Wyświetl pełne wyjście błędu". Jest tam prawie na pewno część pt. "Polecenie naprawy". Wykonaj wypisane tam polecenia jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pegi Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 (edytowane) Po wylaczeniu SELinuksa to samo. [Adam@komputer ~]$ rpm -qa|grep gstreamer PackageKit-gstreamer-plugin-0.6.9-4.fc14.i686 gstreamer-tools-0.10.30-1.fc14.i686 gstreamer-ffmpeg-0.10.11-1.fc14.i686 gstreamer-plugins-bad-0.10.20-2.fc14.i686 gstreamer-rtsp-0.10.5-2.fc14.i686 gstreamer-0.10.30-1.fc14.i686 gstreamer-python-0.10.16-2.fc14.i686 gstreamer-plugins-ugly-0.10.16-2.fc14.i686 gstreamer-plugins-base-0.10.30-2.fc14.i686 gstreamer-plugins-bad-free-0.10.20-3.fc14.i686 gstreamer-plugins-good-0.10.25-1.fc14.i686 [Adam@komputer ~]$ To wyswietla SELinux: Podsumowanie: SELinux powstrzymuje /usr/libexec/gstreamer-0.10/gst-plugin-scanner przed ustawieniem stosu programu jako wykonywalny. Szczególowy opis: The gst-plugin-scan application attempted to make its stack executable. This is a potential security problem. This should never ever be necessary. Stack memory is not executable on most OSes these days and this will not change. Executable stack memory is one of the biggest security problems. An execstack error might in fact be most likely raised by malicious code. Applications are sometimes coded incorrectly and request this permission. The SELinux Memory Protection Tests ([url="http://www.akkadia.org/drepper/selinux-mem.html"]http://www.akkadia.o...elinux-mem.html[/url]) web page explains how to remove this requirement. If gst-plugin-scan does not work and you need it to work, you can configure SELinux temporarily to allow this access until the application is fixed. Please file a bug report. Zezwalanie na dostep: Czasami biblioteka jest przypadkowo oznaczona flaga wykonywalnosci stosu, jesli taka biblioteka zostanie znaleziona, mozna ja wyczyscic za pomoca execstack -c LIBRARY_PATH. Wtedy nalezy ponownie uruchomic aplikacje. Jesli dalej nie chce dzialac, mozna ponownie dodac flage za pomoca execstack -s LIBRARY_PATH. Jesli jednak gst-plugin-scan ma zaufanie, ze bedzie poprawne sie uruchomial, mozna zmienic kontekst pliku na execmem_exec_t. "chcon -t execmem_exec_t '/usr/libexec/gstreamer-0.10/gst-plugin-scanner'" Nalezy takze zmienic domyslny kontekst plików w systemie, aby zachowac go nawet po pelnym ponownym nadaniu etykiet. "semanage fcontext -a -t execmem_exec_t '/usr/libexec/gstreamer-0.1 Polecenie naprawy: chcon -t execmem_exec_t '/usr/libexec/gstreamer-0.10/gst-plugin-scanner' Dodatkowe informacje: Kontekst zródlowy unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1 023 Kontekst docelowy unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1 023 Obiekty docelowe None [ process ] Zródlo gst-plugin-scan Sciezka zródlowa /usr/libexec/gstreamer-0.10/gst-plugin-scanner Port <Nieznane> Komputer (usunieto) Zródlowe pakiety RPM gstreamer-0.10.30-1.fc14 Docelowe pakiety RPM Pakiet RPM polityki selinux-policy-3.9.7-3.fc14 SELinux jest wlaczony True Typ polityki targeted Tryb wymuszania Enforcing Nazwa wtyczki allow_execstack Nazwa (usunieto)a (usunieto) Platforma Linux (usunieto) 2.6.35.6-45.fc14.i686 #1 SMP Mon Oct 18 23:56:17 UTC 2010 i686 i686 Liczba alarmów 3 Po raz pierwszy nie, 2 sty 2011, 23:36:44 Po raz ostatni nie, 2 sty 2011, 23:39:18 Lokalny identyfikator fddb95de-6002-4a48-bbec-c4685a566ef3 Liczba wierszy Edytowane Styczeń 3, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2011 Nie wiem po co wklejasz wyjście błędów z SElinux - napisałem w poście powyżej co należy z tym zrobić. Od wklejania na forum nic sie nie naprawi. A jak już wklejasz tak długie listingi, to proszę o korzystanie ze znaczników [codebox][/codebox] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pegi Napisano Styczeń 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2011 Witam po przerwie. Niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu.Wykonałem polecenia naprawy, które wyświetlał SELinux ale nic to nie zmieniło. Wygląda to jakby Totem nie widział tych kodeków, inne odtwarzacze (smplayer) nie mają żadnych problemów z odtworzeniem. Podejrzewam, że coś jest spier****** z repo RPMFusion.Mam wielką prośbę - jeśli ktoś ma w planach instalowanie F14 to niech sprawdzi to u siebie. Szlag mnie chyba zaraz trafi i przejdę na Ubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2011 Have fun with the Ubuntu then... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pegi Napisano Styczeń 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2011 Dzięki za merytoryczną odpowiedż. Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, co mogę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qdlaty Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 Dzieki za merytoryczna odpowiedz. Moze ma ktos jeszcze jakies pomysly, co moge zrobic? 1. Wylacz SELinux (w /etc/selinux/config zmien wartosc SELINUX= na disabled a potem restart). albo tez 2. Pobierz/kup pakiet kodeków Fluendo do GStreamera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczko Napisano Styczeń 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2011 (edytowane) Podobny temat jest tutaj: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=257075 . Podane rozwiazanie akurat u mnie nie dziala. Nie dziala równiez wylaczenie SELinuksa. Nie wiem w czym rzecz, pozostaje (mi) czekac na poprawke i/lub uzywac innego odtwarzacza. Po ostatnich aktualizacjach wszystko wrócilo do normy. Edytowane Styczeń 25, 2011 przez ciasteczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi