endrjun Napisano Luty 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2010 witam, w F12 (po upgrade z F11) mam zainstalowane dwa środowiska graficzne: Gnome i XFCE. Gnome był instalowany w F11, a XFCE był doinstalowany w F12. Zadowolony jestem z szybkości i mniejszej zajętości RAM przez XFCE w porównaniu z Gnome. Dlatego chciałbym usunąć Gnome, także by zwolnić miejsce na dysku. Ale 'yum' a także Yum Extender chcą usunąć większość plików systemowych, co praktycznie może rozwalić mi system i wymagać ponownej jego instalacji. Mam następujące pytania: 1. czy usunięcie Gnome bez uszkodzenia systemu jest w ogóle możliwe, a jeśli tak to proszę o wskazówki 2. czy ktoś to zrobił z powodzeniem? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2010 Jest możliwe, ale tracisz więcej niż zyskujesz. Zyskujesz parę wolnych megabajtów i (w przypadku używania presto do yuma) minimalnie szybsze aktualizacje. Tracisz kilka fajnych programów (gnome-terminal, gedit, file-roller, gierki...), których zamienniki w XFCE nie są najlepsze, albo wcale ich nie ma. Możesz co najwyżej usunąć kilka gnomowych apletów i gry, ale gnome-panel, metacit i nautilus (najważniejsze części gnoma) są nie do ruszenia ze względu na kosmiczne zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2010 XFCE trochę jednak czerpie z GNOME, więc usunięcie całego GNOME jedną komendą nie wchodzi w grę. Nie jest to aż tak jak z wybieraniem maku z soczewicy Zrób listę grupy GNOME yum groupinfo "Środowisko graficzne GNOME" > gnome.log yum groupinfo "Tworzenie oprogramowania GNOME" > gnome-devel.log i próbuj usuwać po kolei od tych najmniej potrzebnych. Zapewne coś będziesz musiał zostawić ze względu na zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Luty 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2010 A może zacząć od Fedora LXDE i dokładać to co potrzebne zamiast teraz usuwać? Testuję akurat te dystrybucję i dobrze się spisuje http://spins.fedoraproject.org/lxde/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2010 Otóż to. Minimalna instalacja z płyty (samo Base) a potem dociągnięcie XFCE z sieci: 1. Nie instaluje się zbędne badziewie 2. Instalujesz aktualne wersje 3. To co się dociągnie jako zależności i tak musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi