redhat Napisano Luty 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 Jak dodać akcje rota do menu kontekstowego Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 Domniemywam, że masz na myśli menu główne? (programy, miejsca, system) alacerte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redhat Napisano Luty 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 Nie mam na myśli menu myszki -klik> prawy klawisz i powinna pojawić się opcja akcje roota a w niej otw. jako root,usuń jako root, zapisz jako root itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 * Sposób 1. (podmenu) Dodać skrypt do katalogu: ~/.gnome2/nautilus-scripts W menu pod myszą pojawi się opcja "skrypty" (na początek można tam wrzucić choćby pusty plik). Skrypty mogą być bash, python, perl itp. Opis parametrów pojawi się ilekroć z menu pod prawym klawiszem myszy wybierzesz: skrypty > Otwórz katalog skryptów. * Sposób 2. (z ikonką) zainstalować nautilus-actions wyklikać: System --> Preferencje --> ... Sposoby na wykonanie skryptów z prawami root są przytoczone na wiki w artykułach: sudo, konto root, consolehelper i zenity. Przykłady nautilus-scripts i nautilus-actions w google [EDIT] W najprostszym przypadku wystarczy konstrukcja xterm -e su -c"moja_aplikacja" gdzie "moja_aplikacja" to działający skrypt/program w ścieżce np. /usr/local/bin/moja_aplikacja Przykład: Tworzymy skrypt: /home/user/.gnome2/nautilus-scripts/root/root-terminal o zawartości #!/bin/bash xterm -e \ su -c"zenity --info --text ${NAUTILUS_SCRIPT_CURRENT_URI#file://}" Otwórz jakiś folder w nautilusie i na pustym polu wybierz skrypt z menu. Po podaniu hasła, wyświetli się ścieżka do katalogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi