Skocz do zawartości

[notebook] F12 Ati Radeon Xpress 1100

Oil_Bench

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zainstalowałe na notebooku F12, wszytsko pięnie,ale ..

rozdzielczosc ekranu jest niska, w opcjach nie stety nie mogę jej zwiększyc gdyz obecnie jest max 1024x768 @61,

do tej pory uzywalem Ubuntu, tam akurat wsparcie dla mojej karty było OK, w zasadzie nie wymagało ingerencji w pliki konfiguracyjne.

Jak to jest w F12?

znalazłem gdzieś tutoriale, do instalacji driverów ATI (vide:http://www.fedorafaq.org/#radeon) niestety nie działa, gdzieś wyczytałem, że nie jestto rozwiązanie dla F12.

Ty samym pytam jak ustawić lubco doinstalować abymóc pracować w wyzszej rozdzielczości ?

TIA

ps. w repo znalazłem , taka paczke: xorg-x11-drv-ati.i686

niemniej jestjuz zainstalowana, co dalej?

Tutorial którego próbowałeś odnosi się do F10. W F12 zostaje Ci używanie otwartego sterownika radeon a paczki które zainstalowałeś usuń. Co do rozdzielczości polecenie X -configure wygeneruje plik xorg.conf i zapisze go w katalogu /root. Możesz go teraz dostosować do własnych potrzeb i umieścić w /etc/X11. Ubuntu używa starszej wersji x.org i stąd możliwość instalacji własnościowych sterowników, ale otwarte sterowniki działają całkiem dobrze.

oooo dziwne

na mojej Xpress 1100 otwarty sterownik chodził od razu bez problemów ( nie wliczając wydajności) i nawet od razu obsługiwał 2-gi monitor tak ze nie trzeba było nic kompletnie mieszać. żeby nie oparcie to bym w tamtym momencie z krzesła walna na podłogę z pozytywnego wrażenia. w F8 i 10 tak sie nie dało ale wtedy jeszcze ATi wspierało mój model. Bustard ATI :/