teofi7 Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Mam Fedorę 12. Nie mogę się zalogować na konto root bo wyskakuje mi że uwierzytelnianie zakończone niepowodzeniem. A hasło właściwe znam bo przecież sam instalowałem system... Chciałem także zainstalować sterowniki do GTX 275 ale mi wyskakuje erro o kodowaniu nie takim czy coś... "Nie można otworzyć pliku /home/teofi7/Pobrane/NVI…ux-x86_64-190.53-pkg2.run używając kodowania znaków Unicode (UCS-2)." To jakiego użyć kodowania do sterowników od Nvidii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 root nvidia W ogóle proponuję zapoznać się z wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Wyszło mi takie coś: [teofi7@teofi7 ~]$ su -c "yum install kmod-nvidia" Hasło: Wczytane wtyczki: presto, refresh-packagekit fedora/metalink | 28 kB 00:00 fedora | 4.2 kB 00:00 fedora/primary_db | 12 MB 01:59 updates/metalink | 22 kB 00:00 updates | 4.4 kB 00:00 updates/primary_db | 4.4 MB 00:42 Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu kmod-nvidia. Nie ma niczego do zrobienia [teofi7@teofi7 ~]$ Jeszcze popróbuję. Ale dlaczego nie odpali9 mi po prostu tego dziwnego archiwum, które pobrałem ze strony Nvidii? Przepraszam że tak nooobuję ale dopiero co rzuciłem Windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Nie czytasz dokładnie, na wiki jest wyraźnie napisane że potrzebujesz mieć zainstalowane repozytorium RPMFusion. Co do sterowników ze strony nvidii to się nie wypowiem, ale było już kilka topiców na ich temat i generalnie są odradzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Czyli to RPMFusion to taki jakby "kompabilator"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 RPMfusion to serwer na którym są zamieszczane niewolne (dla uproszczenia - komercyjne) programy, sterowniki. Standardowo nie są one zainstalowane w fedorce ze względu na to, że jest ona systemem wolnym. Jak włączyc rpmfusion to już zobacz na wiki. Zresztą radzę też poczytanie troszkę o linuxie (wiki.fedora.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Prędzej czy później i tak będziesz potrzebował zainstalować to repozytorium (RPMfusion) gdyż na nim znajdują się np kodeki mp3 itd. Warto mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Nie wiem czemu ale po zainstalowaniu szeregu softu z terminalu, po restarcie system wyświetlał czarny ekran i musiałem reinstalować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 No dobra, perę rzeczy mi się poinstalowało ale nie do końca rozumiem filozofii postępowania z flash pluginem i sterownikami do grafiki. Do tych ostatnich pisze mi że nie ma nic do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesmly Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 polecam stronę: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f12.html Dzięki niej praktycznie bez problemu zainstalujesz wszystko co potrzebne jest w zwykłym desktopie. Tylko musisz zwrócić uwagę czy masz system 32 czy 64 bitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 (tu coś było ale się zmyło) ----- No teraz wszystko OK, jeszcze sie musze uporac z pluginem flash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 Remove or comment out line by prefixing #.Co tu jest niejasnego? Albo usuwasz linię albo wstawiasz #, czyli komentujesz linię co oznacza, że jest ona pomijana przez interpreter. EDIT: Btw. Twoja karta jest wspierana http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linu...appendix-a.html i nie powinno się logować graficznie na konto root, dlatego ta opcja jest domyślnie zablokowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 Ze sterownikami karty graficznej juz sobie poradzilem. No wlasnie w teorii tu wszystko jest jasne tylko ze ja i usuwalem linie lub wstawialem # tylko ze konto root bylo (i jest) caly czas niedostepne. Pare lat temu mialem chyba Fedore 7 czy 8 i zawsze jechalem z konta root i wszystko bylo Ok. Przy okazji gdzie mozna pobrac jezyk polski do Firefoxa? Czy mozna skasowac pozostale jezyki? Co z tym chendozonym flash pluginem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo19_1f Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 ja znalazlem inny sposob na zalogowanie sie jako root (oczywiscie w trybie graficznym) bez zmiany zadnych plikow. wrzucasz konsole Ctrl+Alt+F2 jako login dajesz "root" i podajesz haslo do roota komenda "telinit 3" - wylacza tryb graficzny w razie koniecznosci zalogowac na (_root'a_ ? roota) ORT ponownie komenda "startx" - wlacza tryb graficzny na koncie root po zakonczeniu pracy wystarczy kliknac w rogu na nazwe uzytkownika (czyli root) i wybrac zakoncz i sie wylogowac po powrocie do konsoli wpisac "telinit 5" - uruchamia standardowy tryb graficzny, gdzie logujesz sie na swoje konto. Firefox u mnie jest po polsku "w standardzie". jezyk przegladarki zintegrowany jest z jezykiem systemu co do flash'a to nie pamietam dokladnie jak to zrobilem, ale CHYBA ze stronki adobe sciagalem kilka pakietow. ktorys zadzialal. reki sobie nie dam uciac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teofi7 Napisano Luty 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 System 64 bitowy " Wchodzimy na stronę Adobe Labs i ściągamy 64 bitową wersję plugina. Rozpakowujemy oraz przenosimy do odpowiedniego katalogu: su - tar -zxf libflashplayer-10.0.32.18.linux-x86_64.so.tar.gz mv libflashplayer.so /usr/lib64/mozilla/plugins Po ponownym uruchomieniu Firefoksa powinniśmy mieć dostępny Shockwave oraz Flash. " Według Fedora Wiki tak to wygląda, z terminalu polecenia nie wchodzą, gdy chcę ręcznie przenieść rozpakowany plugin to nie mam dostępu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi