borzole Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Czy uruchamianie programu z profilem w RAM coś daje? Nie wiem, ale myślałem, że tak i zrobiłem (łatwo przerobić na inną aplikację). 1. $HOME/.mozilla/firefox/profiles.ini [General] StartWithLastProfile=0 [Profile0] Name=lucas IsRelative=1 Path=profil.lucas [Profile1] Name=ram IsRelative=0 Path=/dev/shm/firefox-ram Default=1 2. firefox-ram.sh #!/bin/bash DIR=$HOME/.mozilla/firefox/profil.lucas/ RAM=/dev/shm/firefox-ram [ ! -d "$RAM" ] && mkdir -p "$RAM" synchronizacja(){ exec 4> >(zenity --progress --pulsate --width=300 --auto-close --auto-kill --title=${0##*/}) echo "# Synchronizuje profil: $3 ..." >&4 rsync -a $1/ $2 echo "100" >&4 exec 4>&- } synchronizacja $DIR $RAM 'HD >> RAM' trap "synchronizacja $RAM $DIR 'RAM >> HD'" EXIT firefox -P ram $@ 3. zainstalować rsync i zmienić parametr DIR na własny Uwagi: - Sprawdź, czy profil się zmieści w RAM. Raz mi się zapchał i uruchomił się bez wtyczek Obserwacje: - Znacznie szybszy zapis/kasowanie zakładek - ..i tyle nic poza tym nie zauważyłem, więc nie wiem czy był w ogóle sens - Czy da się jakoś zmierzyć polepszenie wydajności? Propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 - Znacznie szybszy zapis/kasowanie zakładekPowinien dłużej się uruchamiać, ale pewnie minimalnie podobnie jak nieznaczny jest wzrost wydajności. IMO niezależnie od opcji i tak prawie cała aplikacja jest wczytywana do RAM, tak, że nie ma co się spodziewać jakiegoś skoku wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi