dartagnan Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 Proszę tylko nie krzyczeć Co zrobić aby komp wyłączał się zawsze o 20.30 (fedora 12) Wiem że jest cron itp. ale jestem początkujący, WIĘC WYBACZCIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 http://www.cyberciti.biz/tips/howto-shutdo...omatically.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 Użyj graficznej nakładki na "cron" i "at" gnome-schedule W polu polecenia podawaj pełne ścieżki o tak: /sbin/shutdown -h now albo dodaj na początku konfiguracji cron (edycja: crontab -e ) taki wpis: DISPLAY=:0.0 LANG=pl_PL.UTF-8 PATH=$PATH:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 całość w crontabie powinna wyglądać tak: (po wyswietleniu crontab -e) 30 20 * * * /sbin/shutdown -h now Wyjasnienie: 30- w której minucie 20- o której godzinie * - dzień miesiąca (1-31) * - miesiąc(1-12) * - dzień tygodnia (0-7) /sbin/shutdown -h now - komenda którą ma odpalić * oznacza "wszystkie". Link do wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dartagnan Napisano Marzec 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2010 całość w crontabie powinna wyglądać tak: (po wyswietleniu crontab -e) 30 20 * * * /sbin/shutdown -h now Wyjasnienie: 30- w której minucie 20- o której godzinie * - dzień miesiąca (1-31) * - miesiąc(1-12) * - dzień tygodnia (0-7) /sbin/shutdown -h now - komenda którą ma odpalić * oznacza "wszystkie". Link do wiki Czyli w terminalu zalogować się na root Wywołac crontab -e Wpisać: 30 20 * * * /sbin/shutdown -h now no i ... powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Marzec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2010 Powinno, potem pozostaje odliczanie Wiem, że to nieźle działa bowiem sam tego używałem swego czasu, chyba też wrócę do tego jak wymyślę co tu zaplanować Jest jeszcze init 0 jakby to nie zadziałało, wtedy miast powinno to wyglądać bodajże tak: 30 20 * * * /sbin/init 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dartagnan Napisano Lipiec 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Wszystko ładnie pięknie śmiga. Jak zmieniłem ustawienia godziny to wyłącza z poprzednich. Nie wiem w czym problem bo w crontab nie ma innego wpisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 A edytujesz na 100% crontaba roota? czy własną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi