mr.floyd Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 Witam, mam następujący problem, z którym może ktoś się spotkał. Mianowicie na laptopie mam F12, która nie bootuje bez podłączonej myszki do portu usb. Kiedy tylko mysz jest podłączona bootuje za każdym razem, ale wystarczy ją odłączyć i już system nie wstaje. Generalnie odpala grub i jeszcze jakąś chwilę później działa, po wyłączeniu opcji quiet można to zauważyć. Wydaje mi się, że zatrzymuje się w momencie, kiedy zwykle przełącza się podczas bootowania na wyższą rozdzielczość (tak mniej więcej). Po takim zatrzymaniu po prostu dostaję czarny ekran i pozostaje mi mechaniczne wyłączenie. Wszelkie sugestie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 Nie wiem, ale zacząłbym od grzebania w katalogu /var/log/ Po awarii przejrzyj logi z innego systemu (np. z LiveCD) żeby logi się nie nadpisały (przy normalnym starcie z myszką). Mądrości nie wróżę, ale wklejanie w google czasem popłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.floyd Napisano Kwiecień 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 przeglądałęm /var/log/messages ale mam wrażenie (nie wiem do końca czy słuszne), że logują się tam zdarzenia tylko te, kiedy startuje z myszką. Tzn. startuje bez myszki -- nie bootuje, potem wyłączam go mechanicznie, podłączam mysz i bootuje, po czym przeglądam logi, tylko nie bardzo mogłem je dostrzec. Nawet godzinowo to sprawdzałem, czyli o tej i o tej włączałem i potem w logach szukałem dla tych godzin. Czyli sugestia jest taka, żeby odpalić go bez podłączonej myszki, a potem za pomocą livecd przejrzeć te logi tak? Że niby je nadpisuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 przeglądałęm /var/log/messages ale mam wrażenie (nie wiem do końca czy słuszne), że logują się tam zdarzenia tylko te, kiedy startuje z myszką.Przejrzyj starsze logi, czyli pliki /var/log/messages-* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 Logów w katalogu jest trochę więcej np. ls -lt /var/log/ | head -n 20 i np. plik /var/log/boot.log jest nadpisywany z każdym startem. Zajrzałbym też do /var/log/dmesg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.floyd Napisano Kwiecień 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 ok, dzięki za wskazówki, spróbuję to poprzeglądać po odpowiednim, nieudanym starcie bez mychy za pomocą jakiegoś livecd i dam znać co udało mi się ustalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.floyd Napisano Kwiecień 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 nic z tego nie rozumiem, wyłączyłem mychę, nie odpalił, było do przewidzenia. Załączyłem kubuntu livecd, dotarłem do /var/log/, z tym, że żaden z tamtejszych plików/logów nie był zapisany w momencie tego nieudanego bootowania.. :/ Każdy jeden plik posiadał godzinę mojego wcześniejszego włączania komputera, tj. 15 coś, a wykonywałem to celowe nieudane bootowanie po 18.. W związku z tym przegladanie logów chyba nic nie da, ale z drugiej strony czy jest możliwe, że zaczyna wisieć nim zaczyna cokolwiek logować?? Druga sprawa, po wyłączeniu tego livecd i wyjściu do F12 o dziwo laptop zabootował bez myszki.. Wcześniej oczywiście zmieniałem w biosie na start z cd, później go zmieniałem z powrotem. Może taki drugi hint, swego czasu szukałem może jakiegoś rozwiązania właśnie w biosie w tej sprawie, wyglądało to tak, że poprzeglądałem jego ustawienia itp, wyszedłem zapisując zmiany (praktycznie nic nie zmieniałem, bo nic nie znalazłem) i po takim zdarzeniu również bootował bez podłączonej myszki. Myślałem, że coś mu siadło i będzie ok, ale po jakimś czasie (dosłownie paru bootowaniach) wróciło i przestał się włączać bez mychy z powrotem. Podobnie teraz, po zabawach z livecd działało, robiłem ze 3-4 bootowania różne, najpierw z myszką podłączoną od razu, potem bez, zamykałem z myszką wyłączoną, włączoną (różne kombinacje jednym słowem - na wszystkich działał), miałem go na baterii, teraz odpaliłem już na zasilaczu po jakimś czasie, zrobiłem test ponownie i już nie bootuje. Nie wiem co może być przyczyną, praktycznie nie mam pomysłu na to. Do gruba wszystko działa, potem wyłączam opcję quiet i zatrzymuje się po chwili.. Pisząc to chciałem ponowić próbę, żeby napisać dokładnie na czym się zatrzymuje i zabootował się :/ Zdaję sobie sprawę, że niewiele można pomóc mając tak chaotycznie opisany problem, który w dodatku nie jest deterministyczny :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 poszperaj w * https://fedoraproject.org/wiki/Common_F12_bugs * https://bugzilla.redhat.com/ może znajdziesz coś podobnego lub sposoby "diagnostyki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 vim /etc/rsyslog ustawiasz się na linii *.info;mail.none;authpriv.none;cron.none /var/log/messages yy w trybie przeglądania p pojawi ci się taki sam wpis na koncu zmieniasz na *.info;mail.none;authpriv.none;cron.none /dev/tty3 /etc/init.d/rsyslog restart i masz na trzeciej konsoli (alt+F3) logi Teraz poprostu wyciąg myszkę i zobacz co ci pokazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi