Jump to content

Rhel6 Beta

Guest
 Share

Recommended Posts

Używam RHEL6 Beta na laptopie od 2 dni i chętnie podzielę się moimi obserwacjami.

Red Hata możesz zaktualizować i generalnie administrować wieloma klientami i serwerami zdalnie - jest to niesamowicie rozbudowane, ale to już dziesiątki tysięcy złotych. Inna sprawa, że jak się do RH/CentOS-a zalogujesz po SSH to też możesz yum update zapuścić i póki masz jeden / pięć / dziesięć komputerów, to można się logować na wszystkie jednocześnie i powinieneś nadążać. :)

Usługa ta nazywa się Red Hat Network i jest w cenie każdej subskrypcji. Dodatkowe funkcje pozwalające na przyjemne zarządzanie wieloma maszynami kosztują ekstra za każdą maszynę i są to setki zł rocznie per maszyna.

W przypadku CentOS możesz korzystać z projektu Space Walk i stworzyć własny "odpowiednik" RHN.

Wsparcie dla sprzętu jest słabe - to co w kernelu i pakietach, których za dużo nie ma. To ma działać na serwerach i firmowych kompach. O mp3kach, kamerkach, 3G zapomnij, chyba że skompilujesz pakiety i sterowniki. Z wifi też może nie być różowo, bo ndiswrappera trzeba skompilować - dużo roboty nie ma, ale przy aktualizacjach kernela może być dodatkowa robota. Jest co prawda EPEL, ale niedawno repozytorium DAG-a stanęło w miejscu. Szkoda, bo czasem się nim ratowałem.

Zainstalowałem RHEL6 Beta na laptopie Lenovo x300.

Po zainstalowaniu prosto z pudełka działa:

• suspend i resume
  • wifi Intel Corporation PRO/Wireless 4965
  • kamerka
  • czytnik linii papilarnych i logowanie/odblokowanie na palec
  • klawisze dodatkowe i funkcje dostępne z klawiszem FN
  • dźwięk

Dodatkowo używam modemu Huawei E169 i wyklikałem wszystko z poziomu Network Managera łącznie z wybraniem operatora internetu 3G.

Natomiast w podstawowym repozytorium liczba pakietów jest ograniczona, a dodatkowe repozytorium EPEL 6 jest jeszcze skromne.

2 dni to mało, żeby rzetelnie ocenić, ale jak dotąd zapowiada się obiecująco.

Pozdrawiam i zachęcam do własnych testów.

Tomek

• 1 month later...
  • 1 month later...