esail Napisano Kwiecień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2010 Daleki jestem od jakiegokolwiek fanatyzmu. W sytuacji kiedy "jedyny słuszny system" dodawany jest nawet do kosiarek do trawy, a kupno laptopa bez wyżej wymienionego jest praktycznie niemożliwe (wiem bo chciałem kupić bez) można bezpiecznie założyć, że kolega ma winde. Lepszym rozwiązaniem będzie odpalenie windy na VirtualBox i tam zainstalowanie Office, to raz. Dwa kolega zawsze może zadzwonić na helpdesk i zapytać jak uruchomić Office na systemie innym niż MS (chociaż z góry wiadomo co mu powiedzą). Istnieje przecież wersja na Mac'a więc nie widzę problemu zrobienia wersji na linuxy (ale tutaj kłania się polityka MS). Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej72 Napisano Kwiecień 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 Witam, Na początek: jestem użytkownikiem systemów UNIX(Solaris, IRIX) i Linux-a od jakiś 15-tu lat i do pracy na codzień używam Linux na poziomie linii komed i programowania. Doceniam zalety Linuxa, jednak musze powiedziec, ze zmienia się on dość szybko i z czasem coraz trudniej za tym nadążyć. Kiedyś, gdy pracowałem na Solaris czy IRIX miałem pod ręką całą dokumentację systemu, która zgadzała się ze stanem faktycznym. Był problem, otwierałem na stronie i rozwiązywałem. Teraz sytuacja wygląda inaczej, system się zmienia i jeśli pojawia się jakiś problem najczęściej rozwiązanie trzeba sobie sklecić ze strzępków informacji znalezionej w internecie. Nie za bardzo podoba mi się taki sposób funkcjonowania, ale chyba muszę się przystosować. Wracając do programów do prezentacji. Dzisiaj miałem swoją i musiałem ją przygotować w ciągu 3 dni. Wszystkie dane do prezentacji mam w środowisku Linux i przełączanie się między systemami jest dość uciążliwe, więc próbowałem użyć wine + office 2007. Poszło, ekstra... ale bez równań. Kaplica. No dobra to moze Beamer. Zrobiłem kiedyś prezentację w beamerze (pisze publikacje w Latex'u) i była całkiem fajna. Jest tylko jeden problem - czas. Przygotowanie prezentacji w beamerze jest wg. mnie dużo bardziej czasochłonne niż np. w PowerPoincie. Sięgnąłem zatem po OpenOffice Impress. Przebiłem się przez równania (nawiasem mówiąc nie wiem czemu nie zastosowano po prostu składni latex'owej) doszedłem do wstawiania mpgów. I kaplica - nic nie widać na różne sposoby próbowałem. Dobra szukamy w internecie strzępków informacji czemu to może nie działać. W końcu udało mi się znaleźć jak przerobić mpg na swf i wstawić do prezentacji jako plugin. Działa, ale efekt rzekłbym dość mizerny. Dodam jeszcze do tego, że w trakcie robienia prezentacji Impress padł mi coś około 4-5-ciu razy. Czemu chcę używać PowerPointa? Gdyż jest bardziej stabilny i przewidywalny od OO Impress i mniej czasochłonny od Beamera, choć przyznaję, że wprowadzanie równań jest bardziej kłopotliwe. P.S. Podany wcześniej przez kolegę link niestety nie pomógł mi w rozwiązaniu problemu z różnych przyczyn. Przykładowo jedno z rozwiązań - użycie winetools, działa tylko do czasu wyboru czcionki. Po prostu czcionki symbol nie ma na liscie czcionek mozliwych do zainstalowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 I kaplica - nic nie widać na różne sposoby próbowałem. Dobra szukamy w internecie strzępków informacji czemu to może nie działać. W końcu udało mi się znaleźć jak przerobić mpg na swf i wstawić do prezentacji jako plugin. Działa, ale efekt rzekłbym dość mizerny. Dodam jeszcze do tego, że w trakcie robienia prezentacji Impress padł mi coś około 4-5-ciu razy. Obsługiwane jest tylko kilka formatów (w sumie to kodeków) i trzeba wideo przekonwertować. Gdzieś jest specyfikacja tego playera napisanego w javie na potrzeby impressa, wystarczy poszukać. Po przekowertowaniu jednym z kodeków z tego co pamiętam wideo było odtwarzane poprawnie. Co do niestabilności impressa to którą masz wersję? Na pewno w pierwszym stabilnym wydaniu 3.2 impress się ostro wieszał, ale teraz już poprawili i jak robiłem prezentację to nie miałem problemów ze stabilnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Maj 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2010 P.S. Podany wcześniej przez kolegę link niestety nie pomógł mi w rozwiązaniu problemu z różnych przyczyn. Przykładowo jedno z rozwiązań - użycie winetools, działa tylko do czasu wyboru czcionki. Po prostu czcionki symbol nie ma na liscie czcionek mozliwych do zainstalowaniaWłaśnie zauważyłem, że w koji pojawiła się nowa wersja wine i wśród paczek jest wine-symbol-fonts, więc może to rozwiąże problem z czcionką symbol. Nie mam zainstalowanego office'a, ale w notatniku jest ta czcionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi