radziojedi Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Witam, Czy jest jakaś, jakakolwiek możliwość instalacji fedory (może jakiś SPIN) na kompie ze 128MB RAM? Chodzi oczywiście tylko o tryb tekstowy. Niestety przy instalacji wypluwa komunikatem, że za mało ramu, by ruszyć instalację. Czy jest jakiś sposób obejścia tego? Dzięki za wszelkie info na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Hmm...może netinstall albo spin z LXDE? 128MB na GNOME to faktycznie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Anaconda nie daje się instalować, wredna bestia. Spróbuj w trybie tekstowym przez sieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Ewentualnie podczep dysk do lepszego kompa i wówczas zainstaluj. Na wirtualu mam serwer fedora 12 z mediawiki i ruszył przy 64MB (!) bez swap przy 48 już nie ruszał Trochę to dziwne, że instalator wymaga więcej niż sam system. Możesz też pobawić się febootstrap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziojedi Napisano Maj 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2010 W sumie o podczepieniu dysku nie pomyślałem. Przez sieć też nie daje rady, bo w ogóle instalator się nie uruchamia. Wkładam płytę do napędu, bootuję i... error: za mało masz ramu. A ja biedny chciałem tylko mały serwer w trybie text postawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2010 Czytałem gdzieś oficjalny tutorial do Fedory opisujący instalację. Poprzez sieć po zbootowaniu i ujrzeniu ekranu powitalnego edytowałeś linijkę boot i dopisywałeś słowo text. Instalator tekstowy musi odpalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2010 dobrze czytałeś: http://docs.fedoraproject.org/install-guid...cs-problem.html okazuje się, że w trybie tekstowym instalator powinien ruszyć przy 64MB RAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziojedi Napisano Maj 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2010 Czytałem gdzieś oficjalny tutorial do Fedory opisujący instalację. Poprzez sieć po zbootowaniu i ujrzeniu ekranu powitalnego edytowałeś linijkę boot i dopisywałeś słowo text. Instalator tekstowy musi odpalić No niestety. text nie poprawia sytuacji. Dalej pokazje, ze nie mam wystarczajacej ilosci pamieci ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olbi Napisano Maj 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2010 Według mnie Fedora na 128 MB to porażka. Do takiego sprzętu są inne dystrybucje, jak choćby PLD, Gentoo, Puppy Linux. Szczególnie ten ostatni jest przygotowany pod takowe wymagania. Dlatego odradzam Ci zabawę z Fedorą, które do przyzwoitego działania w trybie tekstowym, wymaga 256 MB Ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2010 Mówimy o trybie tekstowym. Domowy serwer działa wyśmienicie przy 128MB i jak wspomniałem wyżej przy 64MB też działał choć tu już trochę się ociągał w działaniu. Bo na desktopie to i 256 MB jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziojedi Napisano Maj 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2010 Według mnie Fedora na 128 MB to porażka. Do takiego sprzętu są inne dystrybucje, jak choćby PLD, Gentoo, Puppy Linux. Szczególnie ten ostatni jest przygotowany pod takowe wymagania. Dlatego odradzam Ci zabawę z Fedorą, które do przyzwoitego działania w trybie tekstowym, wymaga 256 MB Ram. Wybacz, ale nie zgodzę się z Toba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2010 mam złe wiadomości do przyszłych wydań: minimum ram w f13 podskoczyło do 137 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olbi Napisano Maj 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2010 No niestety, ale system się rozwija. Do jądra przybywają coraz to nowsze funkcje. Dlatego uważam, że teraz warto patrzeć na systemy specjalnie przygotowane dla takiego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziojedi Napisano Maj 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2010 No nic to. Dziwna ta całą sprawa, bo system aktualnie działa na kompie ze 128MB RAM. Zainstalowałem go, przekładając dysk do innego kompa. Także da się. System działa szybko i sprawnie w wersji tekstowej na komputerze tej klasy. Routuje, Firewalluje, Httpduje, Dhcpduje i inne takie:) Dlatego dziwi mnie fakt niemożności zainstalowania fedory bez kombinacji na komputerze tej klasy, ale to już chyba dyskusja na inny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Maj 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2010 Tutaj chodzi o wymagania instalatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi