Skocz do zawartości

Fedora 12 Na Komputerze Z 128mb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy jest jakaś, jakakolwiek możliwość instalacji fedory (może jakiś SPIN) na kompie ze 128MB RAM? Chodzi oczywiście tylko o tryb tekstowy. Niestety przy instalacji wypluwa komunikatem, że za mało ramu, by ruszyć instalację. Czy jest jakiś sposób obejścia tego?

Dzięki za wszelkie info na ten temat.

Ewentualnie podczep dysk do lepszego kompa i wówczas zainstaluj. Na wirtualu mam serwer fedora 12 z mediawiki i ruszył przy 64MB (!) bez swap przy 48 już nie ruszał :) Trochę to dziwne, że instalator wymaga więcej niż sam system.

Możesz też pobawić się febootstrap

W sumie o podczepieniu dysku nie pomyślałem. Przez sieć też nie daje rady, bo w ogóle instalator się nie uruchamia. Wkładam płytę do napędu, bootuję i... error: za mało masz ramu. A ja biedny chciałem tylko mały serwer w trybie text postawić:)

Czytałem gdzieś oficjalny tutorial do Fedory opisujący instalację. Poprzez sieć po zbootowaniu i ujrzeniu ekranu powitalnego edytowałeś linijkę boot i dopisywałeś słowo text. Instalator tekstowy musi odpalić :D

Czytałem gdzieś oficjalny tutorial do Fedory opisujący instalację. Poprzez sieć po zbootowaniu i ujrzeniu ekranu powitalnego edytowałeś linijkę boot i dopisywałeś słowo text. Instalator tekstowy musi odpalić :D

No niestety. text nie poprawia sytuacji. Dalej pokazje, ze nie mam wystarczajacej ilosci pamieci ram.

Według mnie Fedora na 128 MB to porażka. Do takiego sprzętu są inne dystrybucje, jak choćby PLD, Gentoo, Puppy Linux. Szczególnie ten ostatni jest przygotowany pod takowe wymagania. Dlatego odradzam Ci zabawę z Fedorą, które do przyzwoitego działania w trybie tekstowym, wymaga 256 MB Ram.

Według mnie Fedora na 128 MB to porażka. Do takiego sprzętu są inne dystrybucje, jak choćby PLD, Gentoo, Puppy Linux. Szczególnie ten ostatni jest przygotowany pod takowe wymagania. Dlatego odradzam Ci zabawę z Fedorą, które do przyzwoitego działania w trybie tekstowym, wymaga 256 MB Ram.

Wybacz, ale nie zgodzę się z Toba:)

No nic to. Dziwna ta całą sprawa, bo system aktualnie działa na kompie ze 128MB RAM. Zainstalowałem go, przekładając dysk do innego kompa. Także da się. System działa szybko i sprawnie w wersji tekstowej na komputerze tej klasy. Routuje, Firewalluje, Httpduje, Dhcpduje i inne takie:) Dlatego dziwi mnie fakt niemożności zainstalowania fedory bez kombinacji na komputerze tej klasy, ale to już chyba dyskusja na inny wątek.