neoszw Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Witajcie. Wcześniej pracowałem na Ubuntu i Debianie. Przyszedł czas na Fedorę. No i klops przy próbie testu na LiveCD. Pobrałem - sha1 się zgadza. Wypalone także prawidłowo. Po boot`cie z CD odpala sie boot menu, i niezależnie jaką pozycję wybiorę (prócz memtest`a) robi się czarny ekran. Napęd CD coś tam czyta, dysk też coś mieli. Próbowałem już dopisywać xdriver=VESA, czy jakoś tak. Klops. Mniemam, że jest to coś z X . Mam NVIDIE GF 7300 LE. Jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 xdriver=vesa to opcja anacondy, a nie jądra. Prawdopodobnie wysypuje się kms nouveau i możesz go wyłączyć dopisując opcję jądra nouveau.modeset=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 No dobra, ruszyło się dalej Jest krok do przodu. Pasek kilkukolorowy się załaduje i dalej tak stoi. :/ Mam 512 MB RAM, o ile może w tym być wina. Jakieś propozycje? Nadmienię, że napęd CD mieli i HDD też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Mam 512 MB RAM, o ile może w tym być wina. Jakieś propozycje? Nadmienię, że napęd CD mieli i HDD też. Więc zrób sobie mocną kawę na rozbudzenie i znajdź ciekawe zajęcie. Na moim lapku (też 512MB RAM) LiveCD uruchamiał się ~40 minut, przy czym instalacja trwała coś koło 3 godzin (ale mój napęd do najszybszych nie należy, więc pewnie to jego wina, lapek ma swoje lata). Sam system śmigał już bez problemu i śmiga (spin z LXDE). Czasem wydawało mi się, że uruchamianie "Lajva" zawiesiło się, lecz nie - działało swoim tempem. ps: 3 godzinna instalacja to jeszcze nic - mam łącze 1Mb/s i odpaliłem preupgrade do F13 o godzinie 9, a właśnie przed chwilą przystąpiło dopiero do ściągania pakietów, gdyż wiecznie pobierało obrazy do instalacji Pewnie zapchane serwery jeszcze mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Dziwne skoro mój napęd do wolnych nie należy. Z innej beczki: możliwa jest instalacja w przyjaznym środowisku graficznym bez uruchamiania systemu Live? Oczywiście z płytki LiveCD, czy niestety muszę odpalić wpierw Live? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Może wybrałeś opcję zrzutu całego obrazu do ram? Jeśli nie, to w czasie ładowania wciśnij klawisz ESC i zobaczysz nad czym tak długo stoi. Dodatkowo z parametrów jądra usuń opcje quiet i rhgb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Zrobiłem jak kazałeś i w kółko są jakieś błędy w jakichś sektorach odczytu sr0 albo sr1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbox Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 No to masz uwaloną płytkę. Miałem dokładnie tak samo, po wypaleniu na innej płycie poszło bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Co wy nie macie jakiś dysków usb w czasach, kiedy 4GB kosztuje 30zł, że ciągle tych płyt używacie? To może być błąd nośnika bądź kernela. Jeśli sumy się zgadzają to spróbuj wrzucić iso na jakiś pendrive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 tak to płytka, bo na zajęciach też nie działa (na innym kompie). Jakiś tutorial nagrywania na PenDrive? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 jeśli chodzi o LiveUSB to jest https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 Ok. mam na penie. Niby chodzi wszystko. Nadmienię że ściągnałem inny obraz - też Fedore 13 ale KDE. Do linii startowej (TAB) musze dopisac nouveau.modeset=0 bo inaczej czarny ekran- podobnie jak wczesniej. Fedorka ładnie, nawet szybko się ładuje. Jak nacisnę ESC to wszędzie widzę [ OK ]. No i "zacina się" (?) na Starting (jakies 3 literki) daemon [ OK ] . Pod tym pojawia się linia wolna, i co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 Pewnie system już wystartował, ale środowisko graficzne nie załadowało się, bo nouveau w ogóle nie radzi sobie z Twoją kartą (przydałoby się to zgłosić). W takiej sytuacji możesz przełączyć się na konsolę np. ctrl+alt+F3 i zmienić w xorgu sterownik na nv lub vesa. Tu http://wiki.fedora.pl/wiki/Typowe_problemy...tartuj.C4.85.29 jest wszystko dokładnie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoszw Napisano Maj 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 tylko nie mam logowania tam. ładowanie kończy się na Starting abrt daemon [OK] tu znak zachęty i nic;) startx nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 No przecież napisałem, zmień konsolę i wciśnij enter jeśli nic nie ma na ekranie. Możesz też bezpośrednio przejść do trybu tekstowego dopisując do opcji jądra cyfrę 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi