kayon Napisano Czerwiec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 Probowalaem zainstalowac cedege i wine ale zawsze wyskakuje jakis błąd w przypadku cedegi fedora pluje się ze cedega chce miec dostęp do jakiegoś pliku do którego ponoć niepowina mieć. w przypadku wine sypie gdy bobieram gecko jakis błąd bez opisu i koniec. Może poprostu jestem za dużym lajkiem ale przeszedłem już przez ubuntu i wszytkie pohodne mandrive kde i gnome ale byly to lipne systrybucje jak dla mnie. BArdzo mi zależ na cs'ie ponieważ mam steama kupiłem jak jeszcze siedzialem na windowsie (bleee). Znowu probowałem instalować błąd polega na tym że system jest za bardzo uczulony i uznaje wine za wirusa. Nie wiem jaką komendą nu "powiedzieć żę "wine jest ok", Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Czerwiec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 Zazwyczaj jak instaluję coś i wyskakuje jakiś błąd, z jakimś plikiem, i z tego powodu mam jakiś problem, to go jakoś rozwiązuję. Interpunkcji się nie czepiam bo widzę że nie stosujesz. Jeśli chcesz pomocy, to opisz problem dokładnie. Wrzuć output z konsoli. Jeśli instalujesz za pomocą yumexa, lub innego graficznego ustrojstwa, to wklej opis błędu, lub chociaż umieść gdzieś na sieci printscrean'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 cedega[] Podsumowanie: SELinux powstrzymuje /usr/bin/python przed wczytaniem /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so, który wymaga relokacji tekstu. Szczegółowy opis: Aplikacja python próbowała wczytać /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so, który wymaga relokacji tekstu. Jest to potencjalny problem z bezpieczeństwem. Większość bibliotek nie musi mieć tego pozwolenia. Mogą one czasem być niepoprawnie napisane i żądać tego pozwolenia. Strona WWW Testy ochrony pamięci SELinuksa (http://people.redhat.com/drepper/selinux-mem.html) wyjaśnia, jak usunąć te wymaganie. Można tymczasowo skonfigurować obejście SELinuksa, aby pozwalał /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so na użycie relokacji, dopóki biblioteka nie zostanie naprawiona. proszę z Zezwalanie na dostęp: Jeśli /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so ma zaufanie, że będzie poprawne się uruchomiał, można zmienić kontekst pliku na textrel_shlib_t. "chcon -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so'" Należy także zmienić domyślny kontekst plików w systemie, aby zachować go nawet po pełnym ponownym nadaniu etykiet. "semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_ Polecenie naprawy: chcon -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so' Dodatkowe informacje: Kontekst źródłowy unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1 023 Kontekst docelowy unconfined_u:object_r:user_home_t:s0 Obiekty docelowe /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so [ file ] Źródło python Ścieżka źródłowa /usr/bin/python Port <Nieznane> Komputer mati Źródłowe pakiety RPM python-2.6.4-25.fc13 Docelowe pakiety RPM Pakiet RPM polityki selinux-policy-3.7.19-10.fc13 SELinux jest włączony True Typ polityki targeted Tryb wymuszania Enforcing Nazwa wtyczki allow_execmod Nazwa komputera mati Platforma Linux mati 2.6.33.3-85.fc13.i686 #1 SMP Thu May 6 18:44:12 UTC 2010 i686 i686 Liczba alarmów 1 Po raz pierwszy pon, 21 cze 2010, 18:55:32 Po raz ostatni pon, 21 cze 2010, 18:55:32 Lokalny identyfikator c0a8ef13-e901-4022-8475-9f5c695b3843 Liczba wierszy Surowe komunikaty audytu node=mati type=AVC msg=audit(1277139332.304:25): avc: denied { execmod } for pid=2293 comm="python" path="/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so" dev=dm-2 ino=1835707 scontext=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=unconfined_u:object_r:user_home_t:s0 tclass=file node=mati type=SYSCALL msg=audit(1277139332.304:25): arch=40000003 syscall=125 success=no exit=-13 a0=3004000 a1=40000 a2=5 a3=bfbe66e0 items=0 ppid=2211 pid=2293 auid=500 uid=500 gid=500 euid=500 suid=500 fsuid=500 egid=500 sgid=500 fsgid=500 tty=(none) ses=1 comm="python" exe="/usr/bin/python" subj=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 key=(null) ================================================================================ ======== a teraz wine Podsumowanie: SELinux powstrzymał Wine przed wykonaniem niebezpiecznego działania na pamięci. Szczegółowy opis: SELinux odmówił działania żądanego przez wine-preloader, program używany do uruchamiania aplikacji systemu Windows w systemie Linux. Ten program używa niebezpiecznych działań na pamięci systemowej, ale jest także wiele złośliwych programów/exploitów, które udają Wine. Jeśli przeprowadzana była próba uruchomienia programu systemu Windows, jedyną możliwością jest pozwolenie na te działanie i zmniejszenie bezpieczeństwa systemu względem takiego złośliwego oprogramowania lub powstrzymanie się od uruchamiania aplikacji systemu Windows w systemie Linux. Jeśli taka próba nie była przeprowadzana, wskazuje to na prawdopodobny atak złośliwego oprogramowania lub programu próbującego wykorzystać system w niecnych celach. Proszę zobaczyć stronę http://wiki.winehq.org/PreloaderPageZeroProblem Wyjaśnia ona inne problemy, jakie mogą wystąpić w programie Wine z powodu niebezpiecznego używan Zezwalanie na dostęp: Aby kontynuować wykonywanie wątpliwego programu, wymagane jest pozwolenie na te działanie. Można to zrobić wykonując w wierszu poleceń: # setsebool -P mmap_low_all Polecenie naprawy: /usr/sbin/setsebool -P mmap_low_allowed 1 Dodatkowe informacje: Kontekst źródłowy unconfined_u:unconfined_r:wine_t:s0-s0:c0.c1023 Kontekst docelowy unconfined_u:unconfined_r:wine_t:s0-s0:c0.c1023 Obiekty docelowe None [ memprotect ] Źródło wine-preloader Ścieżka źródłowa /usr/bin/wine-preloader Port <Nieznane> Komputer mati Źródłowe pakiety RPM wine-core-1.1.38-1.fc13 Docelowe pakiety RPM Pakiet RPM polityki selinux-policy-3.7.19-10.fc13 SELinux jest włączony True Typ polityki targeted Tryb wymuszania Enforcing Nazwa wtyczki wine Nazwa komputera mati Platforma Linux mati 2.6.33.3-85.fc13.i686 #1 SMP Thu May 6 18:44:12 UTC 2010 i686 i686 Liczba alarmów 7 Po raz pierwszy pon, 21 cze 2010, 19:17:51 Po raz ostatni pon, 21 cze 2010, 19:19:06 Lokalny identyfikator dd08ea63-43fa-4d56-b2f6-4ecd43effbc0 Liczba wierszy Surowe komunikaty audytu node=mati type=AVC msg=audit(1277140746.749:42): avc: denied { mmap_zero } for pid=2708 comm="wine-preloader" scontext=unconfined_u:unconfined_r:wine_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=unconfined_u:unconfined_r:wine_t:s0-s0:c0.c1023 tclass=memprotect node=mati type=SYSCALL msg=audit(1277140746.749:42): arch=40000003 syscall=90 success=no exit=-13 a0=bf8a5c60 a1=0 a2=bf8a5c60 a3=5a items=0 ppid=2670 pid=2708 auid=500 uid=0 gid=0 euid=0 suid=0 fsuid=0 egid=0 sgid=0 fsgid=0 tty=(none) ses=1 comm="wine-preloader" exe="/usr/bin/wine-preloader" subj=unconfined_u:unconfined_r:wine_t:s0-s0:c0.c1023 key=(null) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 W tych komunikatach masz dokładną instrukcję, jak to naprawić. Ba, i to nawet po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 Kłopot jest taki żę te polecenia niewiele zmieniaja i na ogół nie są znajdownae. BTW. z ortografią jestem na bakier i przez nią mam słabe oceny z polskiego. to wypluwa terminal w 1 przypadku [root@mati ~]# chcon -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so' chcon: nie ma dostępu do `/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so': Nie ma takiego pliku ani katalogu a to w 2 [root@mati ~]# setsebool -P Usage: setsebool [ -P ] boolean value | bool1=val1 bool2=val2... [root@mati ~]# mmap_low_all Nie odnaleziono polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Czerwiec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 Co do Cedegi nie wypowiadam się, nie używam SELinuxa. Ale sprawdziłbym czy na pewno ścieżka do pliku jest poprawna jest poprawna. W przypadku Wine polecenie naprawy jest takie: /usr/sbin/setsebool -P mmap_low_allowed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 [kayon@mati ~]$ /usr/sbin/setsebool -P mmap_low_allowed 1 Cannot set persistent booleans without managed policy. Could not change policy booleans a da sie jakoś obejś tego SELinuxa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2010 [kayon@mati ~]$ /usr/sbin/setsebool -P mmap_low_allowed 1 Cannot set persistent booleans without managed policy. Could not change policy booleans a da sie jakoś obejś tego SELinuxa?? Człowieku. Patrz co piszesz i gdzie. Może byc się na roota zalogował żeby to polecenie wydać? -.-" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Ok komenda niby zadziałąła ale jednak problem nadal jest. Wyskakuje żęby zmienić kontekst jakiegoś pilku w cededze ale tego pilku nie widze o to opi s gdzie trzeba zmieniać i co Zezwalanie na dostęp: Jeśli /home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so ma zaufanie, że będzie poprawne się uruchomiał, można zmienić kontekst pliku na textrel_shlib_t. "chcon -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_1013.so'" Należy także zmienić domyślny kontekst plików w systemie, aby zachować go nawet po pełnym ponownym nadaniu etykiet. "semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/home/kayon/.cedega/.updater/gddb_parser32_ i screen jak widzicie nie ma tam zadnego gddb_parser32_1013.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Nie jest to najlepsze rozwiazanie, ale w Twoim przypadku to moze lepiej wylacz selinuksa na stale Zaloguj sie na roota Otworz plik /etc/selinux/config i zmien SELINUX na disabled potem restart i gotowe Przyklad # This file controls the state of SELinux on the system. # SELINUX= can take one of these three values: # enforcing - SELinux security policy is enforced. # permissive - SELinux prints warnings instead of enforcing. # disabled - No SELinux policy is loaded. SELINUX=disabled # SELINUXTYPE= can take one of these two values: # targeted - Only targeted network daemons are protected. # strict - Full SELinux protection. SELINUXTYPE=targeted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 @lanxiss Tak zdecydowanie - autor tematu nie doceni nigdy potęgi SELinuxa więc może go oczywiście wyłączyć. Podpowiem tylko, że do edycji w konsoli używamy programu "nano". A najprosciej jest zainstalowac "EasyLife" z http://easylifeproject.org/. Zaznaczyć potem DisableSelinux i potwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Przecież jest system-config-selinux (Administracja -> Selinux Management) i tam już można sobie wszystko wyklikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2010 @ alkuzad moze nie docenie bo jak narazie jest to wrzód na d*pie dla mnie Thx za tipsa jak wylaczyc to "sutrojstwo zobacze może działa . Teraz nie mialem czasu bo z kolegą wędkowaliśmy (yea the f*ck) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2010 Według mnie jak ktoś nie ma serwera czy komputera na publicznym IP, tylko prywatny w jakiejś kablowce i już jest za 7-mioma firewallami, a na dodatek nie zna się na linuchu to może wyłączyć selinuksa i wielka krzywda mu się nie stanie, a jego życie na pewno będzie łatwiejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kayon Napisano Czerwiec 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2010 i brawa dla tego pana. Znowu mam błąd ale może to dla tego że mój komp to zabytek 8 lat . Jednakże postanowiłem zmienić go więc może na nowym będzie lepiej. Mam już upatrzony i zrobie teamt ocenicie go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi