bartolos11 Napisano Lipiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2010 Witam. Mam problem z GRUB-em. W chwili obecnej mam 2 systemy, Fedore i Ubuntu. Kiedy zainstalowałem fedore to straciłem możliwość uruchomienia Ubuntu ponieważ GRUB go nie widzi. Przeszukałem internet w celu naprawy ale nic nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2010 * logujesz się na konto root su - * sprawdzasz jakie są partycje fdisk -l (to jest małe "L" jak lukrecja) dostajesz listę wszystkich partycji w postaci /dev/sdaX ... * sprawdzasz, które spośród nich są już zamontowane w systemie df -h aby je wykluczyć z poszukiwań * z tych co Ci pozostały wybierasz na oko (albo kierując się ich rozmiarem), która to może być partycja z ubuntu i montujesz ją. * tworzysz folder do zamontowania: mkdir /mnt/ubuntu * montujesz wybraną partycję (np. sda3 ) w tym folderze: mount /dev/sda3 /mnt/ubuntu * sprawdź, czy jest folder /mnt/ubuntu/boot a jak nie to odmontuj umount /dev/sda3 i sprawdź następną partycję * jeśli znalazłeś to zobacz plik /mnt/ubuntu/boot/grub/grub.conf i o ile to nie jest GRUB2 to wystarczy "scalić" menu i pliki w nim wymienione. * zanim zaczniesz dalej coś grzebać, wklej tu proszę dla porównania wyniki powyższych poleceń oraz: tree /boot tree /mnt/ubuntu/boot cat /etc/fstab cat /mnt/ubuntu/etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2010 Drugi sposób to odpalać GRUBa kaskadowo tzn. z GRUB Fedory wywołać GRUB Ubuntu (podobnie jak woła się boot Windowsa). Rozwiązanie o tyle fajniejsze, że po każdym upgradzie jądra w Ubuntu nie trzeba ręcznie modyfikować GRUBa w Fedorze. Zakładając podobnie jak borzole, że partycja z Ubuntu to /dev/sda3 wpis do GRUBa Fedory powinien wyglądać mniej więcej tak title Ubunciak root (hd0,2) chainloader +1 Żeby skrócić czas oczekiwania można ustawić w GRUBie na Ubuntu timeout=0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolos11 Napisano Lipiec 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Dzięki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi