Skocz do zawartości

Skrypt Pandora Nie Daje Się Zarejestrować W Gimpie

ALvarez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie mogę na żaden sposób zarejestrować scryptu pandora(panorama) w gimpie, ciągle dostajęponiższy komunikat

Plug-in "script-fu"

(/usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/script-fu)

attempted to register the menu item "<Image>/Filters/Combine" for procedure "script-fu-pandora-combine".

The menu label given in gimp_install_procedure() already contained a path. To make this work, pass just the menu's label to gimp_install_procedure().

i zupełnie nie rozumiem o co biega.

Bardzo prosze o wyjaśnienie.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

ALvarez

Trochę nie na temat <_<

Jeśli chodzi o panoramy to wymiata Hugin. W połączeniu z autopano-sift-C daje po prostu fantastyczne wyniki.

Wiem, bo często rekompensuję sobie dość wąski obiektywu 70-300mm panoramą wykonywaną zarówno w pionie jak i w poziomie :)

Oba pakiety w standardowych repo Fedory.

Co do konkretnego problemu to może ulokuj plugin w katalogu konfiguracyjnym użytkownika ~/.gimp-2.6/plug-ins - nie wiem czy to pomoże, ale warto chyba spróbować.

BTW skąd ten plugin? Coś ściągnięte z sieci czy z repozytorium? Daj namiar.

Witam.

Wiem, mam zainstalowanego hugina i go używam ale czasami potrzebny jest gimp z pandorą. Daje szybko efekt przy prostrzych łączeniach.

Różne wersje pandora-combine-x.x.x.scm są na:

gimp.org

pbone.net

shallowsky.com.

i pewnie gdzieś jeszcze.

Robiłem różne kombinacje i brak efektów i nie ma znaczenia gdzie jest umieszczony ten skrypt.

Poczekam, może ktoś jeszcze będzie miał jakiś pomysł.

Dziękuję i pozdrawiam.

ALvarez

:

• 3 weeks later...

Jaką masz wersję Fedory, Gimpa? U mnie F13, Gimp 2.6.10 (czyli wszystko najnowsze) i działa bez problemów.

Wrzuciłem skrypt ze strony → http://registry.gimp.org/node/131 do ~/.gimp-2.6/scripts/pandora-combine-0.9.2.scm i w menu Filtry→Łączenie pojawiła się opcja "Make Panorama". Dwa proste zdjęcia na dwóch warstwach, klik i za chwilę gotowe. Trochę śmiesznie się połączyło, ale ogólnie skrypt działa.

Może masz ten skrypt w różnych miejscach na dysku (np w ~/.gimp-2.6/scripts i "globalnie" w /usr/share/gimp/2.0/scripts) i coś się gryzie. Albo co gorsza 2 różne wersje skryptu w dwóch różnych miejscach.

Albo masz jakiś stary katalog w rodzaju ~/.gimp-2.4? Chociaż to nie powinno przeszkadzać.

[EDIT]

Zaraz... Tak jeszcze raz spojrzałem i widzę

Plug-in "script-fu"

(/usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/script-fu)

To jest skrypt a nie plug-in i powinien trafić do "scripts" (wcześniej o plug-in pisałem, bo się zasugerowałem Twoim postem :rolleyes: )

Może tu jest problem? Tylko najpierw usuń wszystkie pandora-combine*.scm ze wszystkich katalogów i wrzuć tak jak opisałem powyżej.