Skocz do zawartości

Jak Uzywac Dd

callou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnosnie polecenia dd, chcialbym stworzyc obraz partycji na ktorej mam system, plik wynikowy zapisuje na odrebnej partycji, i tak:

/dev/sda1             145G   18G  120G  13% /root

czyli zajete jest 18GB natomiast jak tworze obraz to wynikowy plik przekracza nawet 60GB i na tym nie koniec, gdyz polecenie dd dalej tworzy plik *.img, wiec mam przypuszczenia, ze on skopiuje cala partycje bez wzgledu na to ile danych na niej jest,

czyli plik wynikowy bedzie mial wage 145GB??

A jesli tak to jak wymusic zeby obraz partycji zawieral tylko te dane, ktore rzeczywiscie sa, a nie dopisywal "zer"...

Polecenie dd, ktore zastosowalem:

[root@localhost backup]# dd if=/dev/sda1 of=/backup/sda1.img bs=4096 conv=noerror

dodam jeszcze, ze backup robie z plyty liveCD.

dzieki za info!

dd wykonuje obraz partycji (nieważne czy nazwiesz go sda1.img czy obrazek.dd) nie patrząc na dane. Po prostu kopiuje sektor po sektorze, bajt po bajcie. Nieważne czy sektor zawiera dane czy jest aktualnie "pusty".

Oczywiście wyjście dd możesz przekierować na jakiegoś gzipa, bzip itp i w ten sposób znacznie ograniczyć wielkość pliku wynikowego.

Swoja drogą to nieźle przegiąłeś robiąc katalog /root (domowy katalog root'a jest praktycznie niewykorzystywany) o wielkości 145GB. Chyba, że jesteś szaleńcem i windowsową modą pracujesz na koncie root'a jak na zwykłym użytkowniku :ph34r:

w porzadku dzieki za odp. i ripostuje ze nie jestem szalencem :D po prostu przedstawilem komende z liveCD,

gdzie podmontowalem partycje /dev/sda1 do katalogu /root - bo ten akurat byl pusty,

[liveuser@localhost ~]$ df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/mapper/live-rw   3.0G  2.0G  983M  68% /
tmpfs                 1.5G  296K  1.5G   1% /dev/shm
/dev/sr0              675M  675M     0 100% /mnt/live
varcacheyum           1.5G   59M  1.5G   4% /var/cache/yum
/tmp                  1.5G   20K  1.5G   1% /tmp
vartmp                1.5G     0  1.5G   0% /var/tmp
/dev/sda1             145G   18G  120G  13% /root
[liveuser@localhost ~

Zamiast dd użyj clonezilli

wlasnie znalazlem cos takiego jak fsarchiver, czy to jest dobre(juz zrobilem sobie kopie systemu, zaszyfrowana i ladnie zesplitowana na kawalki)?

i drugie pytanie, co jeszcze powinienem zbakapowac, aby potem postawic system ad-hoc?

MBR?

chodzi o to, zebym mial system gotowy do pracy lacznie z bootowaniem i grubem,

mam system na partycji /dev/sda1 i wszystko tam jest, windowsa w ogole nie posiadam :D

p.s.

The destination partition must be equal or larger than the source one.

widze, ze clonezilla posiada spore ograniczenia co do uzycia, w przypadku fsarchiver nie trzeba miec az tyle miejsca, wystarczy tylko tyle ile zajmuje obecny system.

www.fsarchiver.org/QuickStart