Skocz do zawartości

Lenovo Sl510 Problemy..

drastik

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, dogrzebałem się do jako-takiego wyjaśnienia problemu i jest to po prostu BUG w Fedorze:o, który jest opisany TUTAJ. Rozwiązanie bardzo po łepkach napisane bo mówiące, żeby nie korzystać ze sterowników intelowskich tylko w xorg.conf wpisać Driver = vesa :o co jest wręcz niemożliwością przy ekranie w laptopie:o po ustawieniu tak jak chcieli miałem rozdzielczość 800x600 albo minimalnie wyższa!

Ciekawe czy kiedyś to poprawią czy nie. Ktoś ma może inną solucję niż fedoraproject.org ? Nie musi być oficjalna, byle by działała :D

Dobra, dogrzebałem się do jako-takiego wyjaśnienia problemu i jest to po prostu BUG w Fedorze:o,

No chyba nie tylko w Fedorze, bo ja używam gentoo i jest to samo ;)

Aczkolwiek kilka dni temu zaktualizowałem X-y do nowszej wersji i wydaje mi się (choć muszę to jeszcze bardziej przetestować), że jest teraz o wiele lepiej.

<ot>

No chyba nie tylko w Fedorze, bo ja używam gentoo i jest to samo ;)

Aczkolwiek kilka dni temu zaktualizowałem X-y do nowszej wersji i wydaje mi się (choć muszę to jeszcze bardziej przetestować), że jest teraz o wiele lepiej.

Wyłączam lapka od b. rzadko (raz na tydzień) i nic takiego na gentoo nie zauważyłem, a mam intela GMA (x3100). Wersja xorg-server 1.7.6 (ACCEPT_KEYWORDS="x86").

</ot>

Z tym driverem vesą to nie wiem w czym miałoby to pomóc. I o ile dobrze widzę to za agp odpowiada u Ciebie intel-agp (na podstawie lspci -n oraz http://kmuto.jp/debian/hcl/), a nie widzę żeby był u Ciebie załadowany moduł intel-agp był załadowany (lsmod). Proponuję:

echo "intel-agp" >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

i zobaczyć czy to coś zmieni.

Wyłączam lapka od b. rzadko (raz na tydzień) i nic takiego na gentoo nie zauważyłem, a mam intela GMA (x3100). Wersja xorg-server 1.7.6 (ACCEPT_KEYWORDS="x86").
Masz starszą kartę i przede wszystkim starą wersję Xorga, więc nie ma co porównywać.

(...)Proponuję:

echo "intel-agp" >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

(...)

może to podleci amatorszczyzną ale:

root@bellatrix: > echo "intel-agp" >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6
-bash: /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6: Nie ma takiego pliku ani katalogu