Jump to content

Własny Serwer Www

pniowek
 Share

Recommended Posts

mam problem i potrzebuję porady

mam sprzęt: laptop bez monitora na którym chcę postawić serwer www

600MHz / 256MB / 10GB

*** problem: nie mogę zainstalować fedory w trybie linux tekst bo mam trzy opcje partycjonowania (dla debilków :-) ) i nie mam możliwości przypisania przygotowanych partycji do folderów (512MB -swap, 200MB /boot, 5GB /, 4GB /home)

instaluję z F13 DVD x86 --- nie wiem jak to obejść ?

*** co do porad to mam pytania:

1. czy mam rację myśląc że nie ma różnicy czy zainstalauję serwer na fedorze czy na slackware ?

2. czy powyżej wymieniony sprzęt jest wystarczający na serwer www (prywatny że tak ujmę, do budowania stron)

3. czy warto instalować lighttdp i sqlight (do tej pory używałem LAMP na swoim własnym koncie)

Na własne potrzeby + dla LAMP + na Fedorze = taki sprzęt jest w zupełności wystarczający.

Jak rozumiem robisz to hobbystycznie, bo dużo lepiej było by to postawić na Virtualbox.

Dawno nie instalowałem Fedorki od zera, ale:

* możesz przełożyć dysk do lepszego kompa

* możesz przejść w tryb "rescue" z płyty fedory, a następnie zainstalować system do chroot ;) Wbrew pozorom to bardzo proste z Fedory, bo wystarczy zajrzeć do skryptu febootstrap (yum z odpowiednimi opcjami).

* slackware ? o ile chcesz się uczyć wszystkiego od nowa ;)

* dzisiaj popularne jest stawianie nginx zamiast apache na kiepskim sprzęcie, ale w zastosowaniach "na własne potrzeby" to nie ma znaczenia. Kombinowanie z bazą raczej też nie. Chcesz to się baw, ale przy jednym użytkowniku serwera możesz nie zauważyć różnicy ;)

robię to w sumie hobbistycznie, chcę się czegoś jeszcze nauczyć..

chcę zasymulować sobie własny hosting i domeny

nie wiem czy to co piszę ma sens ale..

mam w domu sieć i kilka kompów

chcę na starym lapku zainstalować serwer www

nadać mu stały ip w sieci i stworzyć hosting, coś ala domeny i zabezpieczyć go (sprawdzić to wszystko)

przydzielić ograniczone MB dla kont, stworzyć konta uzytkowników, kilka domen i kilka stronek www

w trybie tekstowym obsługa takiego serwera jest realna dla początkującego czy powinienem miec jakiekolwiek X-y ? ( ..np: phpmyadmin ?)

mam nadzieję że to co pisze ma sens

• 8 months later...

Ja osobiście polecam xampp, instalacja przebiega bez problemowo i można od razu korzystać z filezilla, serwera FTP. Osobiście dla mnie to bez sensu - jedynie w celach edukacyjnyhc- ja wrzucam pliki gdzie indziej i jeszcze zarabiam :)