Skocz do zawartości

Dziwny System Plików

Bluesman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno postawiłem nową F13. Przenosiłem potem wszystkie pliki (filmy, muzyk, książki itp.) z powrotem na laptopa z zewnętrznego dysku. Po wszystkim pojawił mi się komunikat, że brakuje miejsca w katalogu "home". Zdziwiłem się bo powinno mi zostać około 50 GB. Okazało się że w systemie plików pojawiło się coś czego nie widziałem w F12. Teraz mam jakby 3 urządzenia:

/dev/sda1

/dev/mapper/VolGroup-lv_home

/dev/mapper/VolGroup-lv_root

I to właśnie ta ostatnia ma do dyspozycji 49GB z czego używa 4,6GB. A ja nie mogę nic wgrać na twardy dysk. Zrobiło mi się tak po instalacji systemu. W F12 miałem tylko 2 urządzenia.

Czy ta "partycja" jest konieczna?? Można się jej jakos pozbyć???

http://pl.wikipedia.org/wiki/LVM

Krótko mówiąc to takie elastyczne partycje. Podobno na serwerach to lubią, bo łatwo zmieniać rozmiar woluminów logicznych. W domu są zbędne i robią tylko kłopot.

Pozbyć się ich możesz jak zawsze przez format. Oczywiście najpierw przenieś dane.

Najprościej jednak będzie nauczyć się je obsługiwać :)

Najlepiej zrób backup, zrezygnuj z LVM na rzecz "normalnych" partycji - jak napisał wcześniej borzole LVM jest dobry na serwery. Moim zdaniem w warunkach domowych to trochę bez sensu.

Przy instalacji wybierz "własny podział dysku" (albo jakoś podobnie brzmiąca opcję). Jak podzielić dysk? Poszukaj na forum, bo temat pojawia się dość często na forum a nawet doczekał się krótkiego opisu na naszej wiki.