Skocz do zawartości

Autostart Programu Z Wine

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Na windows wraz ze startem systemu uruchamia sie u mnie taki prosty program

Zegarynka , który mówi czas co 5 minut . Na linuksie uruchamiam ten program przy pomocy Wine .

Nie wiem jednak jak to ustawić by ten programik na linuksie też startował wraz ze startem systemu :?:

Z góry dzięki za porady :rolleyes:

Dodać do cron co 5 minut. Jednak cron specjalnie traktuje znak % więc zamknij to w skrypcie.

* utwórz skrypt /usr/local/bin/zegarynka.sh

#!/bin/bash

# zegarynka

PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin

date +%X | festival --tts

teraz wpisz crontab -e

DISPLAY=:0.0
LANG=pl_PL.UTF-8
PATH=$PATH:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin
*/5 * * * * zegarynka.sh >/dev/null 2>&1

Gdyby były problemy to użyj gnome-schedule

[EDIT]

a ja mam złoty kapelusik :D

Jeśli chodzi o testowasnie różnych dystrybucji to zdecydowanie już sobie odpuściłem . Zestaw programów które są w repozytoriach różnych distro jest dość podobny .

Tylko problemy z używaniem poszczególnych distro są różne.

Uważam jak dotychczas że dystrybucji liunuksa jest za dużo i że rozdrobnienie sił nie sprzyja rozwojowi tego systemu .

Już nie pamiętam na którym to forum przeczytałem taką opinię "klikacza" ; macie kilkadziesiąt dystrybucji i tylko 1 % udziału w rynku . O czymś to świadczy ;) Po co mi poznawanie podstaw systemu operacyjnego :?: Komputer kupuje się chyba po to by korzystać z programów a nie poznawać budowę jądra systemu operacyjnego i jego bibliotek. Na którymś innym forum przeczytałem że użytkownicy linuksa mają do dyspozycji ok 30000 aplikacji ale są one mało użyteczne.

Mam nadziję że to jest nieprawda :rolleyes:

P.S. Na forum LINUKSOWO 1 z tamtejszych znanych userów - mexodio zmienił login na inny ale bez ponownej rejestracji i utraty całego dorobku na forum

Wcześniej mexodio, teraz Emde, md_ lub majkelmipid

Czemu na tym forum tak nie można :?:

Wiesz Darek, jakbyś poznał podstawy 1 systemu to byś nie miał problemów przy korzystaniu z programów na niego (patrz post pierwszy: wine).

Grochem o ścianę.

Co do użyteczności dostępnych aplikacji to trudno się z Tobą nie zgodzić. Ot weźmy choćby pierwsze z brzega: acpi, alsa, amule, anaconda, anjuta, anki, ant, apache, aspell, at, audacious, automake, avahi ...sam szmelc, nie to co zegarynka.

[off topic]

O czymś to świadczy ;)
Bardzo dobrze o marketingu i sile pieniądza korporacji MS.

Po co mi poznawanie podstaw systemu operacyjnego :?: Komputer kupuje się chyba po to by korzystać z programów a nie poznawać budowę jądra systemu operacyjnego i jego bibliotek.
Więc korzystaj z Windows. Nie chodzi o poznanie budowy jadra - podstawy systemu to nie to samo co poznanie jądra. Chodzi o podstawowe narzędzia i polecenia powłoki. Wiesz jak zrobić taką samą zegarynkę w Windows? Nie trzeba Ci nic więcej? To nie zawracaj głowy.

Czemu na tym forum tak nie można :?:
Bo to nie to forum :P

Jako że wątek, również za moim udziałem, mocno zboczył z kursu a temat uruchomienia gadającego zegarka został imho wyczerpany, więc zamykam ten festiwal biadolenia. Resztę gorzkich żali proszę przenieść do HydePark.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...