multics Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 (edytowane) Wpisz w terminalu: chkconfig --list i podziel się zawartością ew. jak znajdziesz jakiś wpis w klimatach avg to spróbuj zrobić: service avg_cos_tam_cos_tam stop AGGHHR poprawna komenda do usuwania to: yum erase avg Się dawno nic nie usuwało... Edytowane Październik 7, 2010 przez multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 dobra znalazlem usuwam avg - w razie czego komenda: # /opt/avg/avg8/bin/uninstall.sh nigdy bym nie pomyslal ze skanowanie w avg pod fedore jest tak mulace, na widnowsie tak nie mialem ale moze to po prostu "cecha" avg, swoja droga nie zdolalem urucho9mic graficznego interfesju avg, chyba czas sie nauczyc korzystrac clamav dziekuje za pomoc, komputer dziala ladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 a nie bylo potrzeby usuwac:) ale sie przyda ta wiedza a btw lepszy avg czy clamav? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 Ja "używam" clamav i nie mam powodów do narzekania, chociaż jak to już zostało tutaj napisane, żeby złapać wirusa pod Linuksem to trzeba się nieźle napracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 zatem sprawa jasna, dzieki za pomoc i rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 p.s. clamav zainstalowany i clamtk rowniez - wszystko ok ale teraz jak ja to moge uruchomic? (wyklikujac) bo nigdzie zadna ikona sie nie zjawila, ani na pulpicie ani w pasku (programowanie, biuro, internet etc...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 zeby zlapac wirusa pod Linuksem to trzeba sie niezle napracowac Hmmm... no to podajcie przyklad jakiegos wirusa pod Linuksa, bo jestem ciekaw. Jakos nie slyszalem. Owszem, jakiegos rootkita mozna sobie wrzucic instalujac zainfekowane paczki lub kompilujac zainfekowane zródla (tego antywirus nie wylapie), ale zeby tak zlapac wirusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 pewnie masz racje, kto wie, ale strzezonego pan bog strzeze wiec nie zawadzi miec takie cos na kompie wracam do pytania jak uruchomic clamav metoda wyklikania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 Specjalistą nie jestem, ale tutaj mamy "proof of concept". I jeszcze wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 na chwile wroce do tematu:) postanowilem zaisntalowac clamtk ale podczas isntalcji wypada mi taki o to blad: clamav-data conflicts with clamav-data-empty clamtk-4.29-1.fc.noarch wymaga perl(:MODULE_COMPAT_5.10.1) clamav-data-empty conflicts with clamav-data znaczy ze nie moge zainstalowac clamTk co z kolei pozwoli pracowac na tym w interfejsie graficznym pytanie: jak moge tego clamtk poprawnie uruchomic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 Ciekawe, ale ja jestem spokojny. Najważniejsze, żeby nie odpalać podejrzanych aplikacji z konta root. Oczywiście może zdarzyć się, że np w systemie jest taaaka dziura (jak 2 lata temu w jądrze 2.6.24), że można było powłokę roota przejąć (sprawdzałem - działało). Nawet jeśli coś zainfekuje pliki zwykłego użytkownika, to system bedzie bezpieczny. Tak czy inaczej przed tego typu exploitami antywirus nie zabezpieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 Chyba nie do końca tak spokojnie. Linux się wybroni, ale większość naszych forumowiczów ma prawdopodobnie Linuksa postawionego obok Windows. Ściągasz zainfekowany plik pod Linuksem, otwierasz pod windą i kłopot. A jak masz AV pod Linuksem, to zagrożenie dla "drugiego systemu" znacząco się zmniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Październik 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 ok, wiec jak tego mojego AV moge uruchomic? (poprzez clamtk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Październik 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2010 Możesz zdradzić jak instalowałeś clamav? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2010 Możesz zdradzić jak instalowałeś clamav?Chodzi Ci o magiczną formułęyum install clamav ? Czy o konfigurację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi