Skocz do zawartości

Antywirus ?

linluke9

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisz w terminalu:

chkconfig --list

i podziel się zawartością ew. jak znajdziesz jakiś wpis w klimatach avg to spróbuj zrobić:

service avg_cos_tam_cos_tam stop

AGGHHR poprawna komenda do usuwania to:

yum erase avg

Się dawno nic nie usuwało... :ph34r:

Edytowane przez multics

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

dobra znalazlem

usuwam avg - w razie czego komenda: # /opt/avg/avg8/bin/uninstall.sh

nigdy bym nie pomyslal ze skanowanie w avg pod fedore jest tak mulace, na widnowsie tak nie mialem ale moze to po prostu "cecha" avg, swoja droga nie zdolalem urucho9mic graficznego interfesju avg, chyba czas sie nauczyc korzystrac clamav

dziekuje za pomoc, komputer dziala ladnie :)

zeby zlapac wirusa pod Linuksem to trzeba sie niezle napracowac

Hmmm... no to podajcie przyklad jakiegos wirusa pod Linuksa, bo jestem ciekaw. Jakos nie slyszalem. Owszem, jakiegos rootkita mozna sobie wrzucic instalujac zainfekowane paczki lub kompilujac zainfekowane zródla (tego antywirus nie wylapie), ale zeby tak zlapac wirusa?

na chwile wroce do tematu:)

postanowilem zaisntalowac clamtk ale podczas isntalcji wypada mi taki o to blad: clamav-data conflicts with clamav-data-empty

clamtk-4.29-1.fc.noarch wymaga perl(:MODULE_COMPAT_5.10.1)

clamav-data-empty conflicts with clamav-data

znaczy ze nie moge zainstalowac clamTk co z kolei pozwoli pracowac na tym w interfejsie graficznym

pytanie: jak moge tego clamtk poprawnie uruchomic? :)

Ciekawe, ale ja jestem spokojny. Najważniejsze, żeby nie odpalać podejrzanych aplikacji z konta root. Oczywiście może zdarzyć się, że np w systemie jest taaaka dziura (jak 2 lata temu w jądrze 2.6.24), że można było powłokę roota przejąć (sprawdzałem - działało). Nawet jeśli coś zainfekuje pliki zwykłego użytkownika, to system bedzie bezpieczny. Tak czy inaczej przed tego typu exploitami antywirus nie zabezpieczy.

Chyba nie do końca tak spokojnie. Linux się wybroni, ale większość naszych forumowiczów ma prawdopodobnie Linuksa postawionego obok Windows. Ściągasz zainfekowany plik pod Linuksem, otwierasz pod windą i kłopot. A jak masz AV pod Linuksem, to zagrożenie dla "drugiego systemu" znacząco się zmniejsza.