Skocz do zawartości

Czat Wp Brak Połączenia Z Serwerem

netykieta27

Rekomendowane odpowiedzi

Java obsluguje aplety test weryfikacji nie jest spójny bo domyslnie jest ice java.

Wiec zmien na sun java. Czy tak trudno wykonac polecenia:

su -c "/usr/sbin/alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/default/bin/java 2"

su -c "/usr/sbin/alternatives --config java"

i stworzyc odpowiednie dowiazanie do pluginu javy dla przegladarki?

Mysle ze chodzi o ustawiena firewall dla serwera wp w Fedora 13.
Nic nie zmienialem w ustawieniach firewalla i u mnie polaczenie z serwerem wp dziala.

Puki co za 11 godzin zainstaluje F14 Alpha.Za 26 dni premiera zawsze mozna pokompinowac.
Twój wybór, sam sie prosisz o problemy. :P

Mysle ze chodzi o ustawiena firewall dla serwera wp w Fedora 13.

Mi się nie wydaje ale jeśli bardzo chcesz to możesz przecież cały firewall wyłączyć a dla pewności i selinuxa. No albo idź na wojnę i popraw Open Java tak by działała z czat.wp.pl

No i F14 jest dostępny już jako beta parę dni.....

Więc zmień na sun java. Czy tak trudno (...) stworzyć odpowiednie dowiązanie do pluginu javy dla przeglądarki?

U mnie nic nie trzeba było zmieniać w ustawieniach Opery (Ba, nawet "się nie dało" na O 10.62), ani na Firefox-ie. Zaskoczyły od razu.

No albo idz na wojne i popraw Open Java tak by dzialala z czat.wp.pl

Po co poprawiac skoro jest java od sun-a?

U mnie nic nie trzeba bylo zmieniac w ustawieniach Opery (Ba, nawet "sie nie dalo" na O 10.62), ani na Firefox-ie. Zaskoczyly od razu.

To normalne, gdy masz ustawiona domyslnie open jave odpowiednie dowiazania sa tworzone z automatu.

Więc zmień na sun java. Czy tak trudno wykonać polecenia:

su -c "/usr/sbin/alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/default/bin/java 2"

su -c "/usr/sbin/alternatives --config java"

i stworzyć odpowiednie dowiązanie do pluginu javy dla przeglądarki?

Nic nie zmieniałem w ustawieniach firewalla i u mnie połączenie z serwerem wp działa.

Twój wybór, sam się prosisz o problemy. :P

]# sudo alternatives --config java

Jest 3 programów dostarczających "java".

Wybór Polecenie

-----------------------------------------------

* 1 /usr/lib/jvm/jre-1.6.0-openjdk/bin/java

2 /usr/lib/jvm/jre-1.5.0-gcj/bin/java

+ 3 /usr/java/jre-6u21/bin/java

Proszę nacisnąć przycisk Enter, aby zachować bieżący wybór[+] lub podać numer wyboru: tak to wyglada w terminal.su.c /usr/sbin/alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/default/bin/java 3 wygląda to tak Jest 4 programów dostarczających "java".

Wybór Polecenie

-----------------------------------------------

* 1 /usr/lib/jvm/jre-1.6.0-openjdk/bin/java

2 /usr/lib/jvm/jre-1.5.0-gcj/bin/java

+ 3 /usr/java/jre-6u21/bin/java

4 /usr/java/default/bin/java

Proszę nacisnąć przycisk Enter, aby zachować bieżący wybór[+] lub podać numer wyboru- Jak go potwierdzić.

Proszę nacisnąć przycisk Enter, aby zachować bieżący wybór[+] lub podać numer wyboru- Jak go potwierdzić.

Zakładam optymistycznie, że po "Jak go potwierdzić" miał stać znak zapytania.

Wyboru dokonujesz wciskając np. cyfrę "4" na klawiaturze, żeby wybrać opcję czwartą albo "3" żeby wybrać opcję trzecią. Potem wciskasz klawisz [Enter] (taki z napisem "Enter" i czasem jeszcze z taką zakrzywioną strzałką, na niektórych klawiaturach oznaczany też czasem napisem "Return").

Przy instalacji java sun polecam ten artykul nr1 http://allsys.winsof...m-sun/fedora-10 , oczywiscie takze ten nr2 http://wiki.fedora.p..._Java_JRE,_JDK. Przy weryfikacji test moze byc spójny, lecz nadal moze byc problem z polaczeniem nas na WP.PL .Nalerzy w przegladarkach dodac wtyczki.Domyslnie w Firefox jest ice java,artykul nr 2 dosc dokladnie,opisuje jak dodac je wierszem polecen . Ja poszedlem na skróty.Po zainstalowaniu wersji sun zrestartowalem system.W przegladarce firefox-Narzedzia-Dodatki-Pobierz dodatki,dodalem plugin java.Teraz do konfiguracji pozostala Opera.

Po co poprawiać skoro jest java od sun-a?

Bo Sun-a już nie ma i jest "wielki, zły" Oracle. Kto wie co tamtejsi menadżerowie zrobią w przyszłości - podzielony Open Office, MySQL...

[Tu był tekst ale teraz już nic nowego nie wnosi więc go usunąłem]

Z tym że mi Java do szczęścia nie jest potrzebna ... wolałbym Python2.7 albo Python2.6 na CentOS-ie :)

EDIT:

No właśnie odpisałeś sam sobie jak pisałem tego posta