Skocz do zawartości

Gnome - Compiz - Krawędzie Ekranu

neometal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W Gnome kiedy najezdzam myszka na prawy górny róg ekranu pojawiaja sie miniaturki uruchomionych programów.

Ale tylko z aktywnego pulpitu i tylko nie zminimalizowane.

Jak mozna skonfigurowac Compiza tak zeby pokazywal wszystkie okienka z wszystkich pulpitów?

Jest jakis tool do konfiguracji Compiza, poza dwiema opcjami w "Efektach Puliptu"?

Compiz = Compiz standardowo instalowany z Gnome. Nie Compis Fusion. Chyba ze nie ma róznicy bo sie juz dawno zgubilem:)

Ja miałem compiz fusion+emerald,ma dość sporo efektów.

Co do pulpitów to raczej na bank nie ma takiej opcji by wszystko wykonywane było jednoczesnie na wszystkich pulpitach,bo niby jaki byłby cel?? to nie jest "efekt wizualny" tylko jedna z mozliwosci wyboru jednego z wielu otwartych i aktywnych jednoczesnie okien.A że wygląda to efektownie to tylko mały bonusik.

Nie jestem pewien czy o to chodzi, ale miałem podobny problem i pomogło wyłączenie opcji

Zarządzanie oknami>Szybki Wybór

w programie ccsm.

Najlepiej w fedorze jednak nie korzystać surowo z ccsm tylko dociągnąć fusion-icon i w nim to wszystko ustawiać.

---- łączenie postów ----

Nie jestem pewien czy o to chodzi, ale miałem podobny problem i pomogło wyłączenie opcji

Zarządzanie oknami>Szybki Wybór

w programie ccsm.

Ale jeśli nie chcesz wyłączać możesz to po prostu dostosować;)

Najlepiej w fedorze jednak nie korzystać surowo z ccsm tylko dociągnąć fusion-icon i w nim to wszystko ustawiać.

EDIT: Tak, trzeba ustawić "Rozpocznij przeglądanie wszystkich okien" zamiast "rozpocznij przeglądanie okien".

EDIT2: Przepraszam za 2 posty pod rząd, chyba źle wymierzyłem i zamiast edytuj dałem odpowiedz:/

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Pomogło doinstalowania pakietu fusion-icon z zależnościami.

A dalej :

Narzędzia systemowe -> Compiz Fusion Icon-> Szybki wybór -> Rozpocznij przeglądanie wszystkich okien.

Tam ustawiamy która krawędź ekranu nas interesuje.

Jak dla mnie to strasznie użyteczna rzecz. Często mam po różnych pulpitach pogrupowane okna.

Taki off-topic:

Czym się różnią Compiz i Compiz Fusion? Jest w ogóle jakaś różnica?

Taki off-topic:

Czym się różnią Compiz i Compiz Fusion? Jest w ogóle jakaś różnica?

Na początku to były osobne projekty: compiz i compiz-fusion. Compiz był bardzo podstawowym a compiz-fusion miał różne "perełki". Niedawno się te oba projekty połączyły i są znane jako po prostu "Compiz". Pewnie dla wygody i przyzwyczajenia mówi się na to compiz-fusion.

Na początku to były osobne projekty: compiz i compiz-fusion. Compiz był bardzo podstawowym a compiz-fusion miał różne "perełki". Niedawno się te oba projekty połączyły i są znane jako po prostu "Compiz". Pewnie dla wygody i przyzwyczajenia mówi się na to compiz-fusion.

Na początku to był jeszcze Beryl :)

W sumie to się takiej odpowiedzi nie spodziewałem, ale na nią trochę liczyłem :)