Skocz do zawartości

Wydajność Karty Ati X300

programista12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zna ktoś sposób na poprawę wydajności tej leciwej już karty graficznej?

Korzystam z niej w Fedorze 14 (poprzednie wersje wymagały do uruchomienia opcji "nomodeset", a ta o dziwo już tego nie wymaga).

Chodzi na otwartych sterownikach, jednak bardzo słabo..

Wiem, że glxgears to nie benchmark, ale zawsze jednak coś pokazuje (na Debianie Squeeze mam coś około 150-200FPS na tym samym sprzęcie).

Glxgears:

298 frames in 5.0 seconds = 59.496 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.722 FPS

Jeśli ktoś ma pomysł to proszę o pomoc.

PS: System jest aktualny cały czas.

Może to żadna pomoc, ale nie łudź się. Sam miałem do niedawna laptopa z X200M. PORAŻKA. Sterowniki na linuksie (tylko otwarte) działały na "widzimisię". Raz chodziły, raz nie, z czasem coraz gorzej. ATI oczywiście stwierdza, że karta która ma więcej niż 2 lata - jest stara - więc nie uruchomić sterowników od ATI do niej.

Jedyne co, to sprawdź jaki sterownik jest używany w systemie. W logach /var/log/Xorg.0.log po drodze będzie pisało jaki sterownik użył. Jeśli to jest ati/radeon (ati to tylko alias do radeon) to raczej nic nie zdziałasz...

No i jeszcze sprawdź: glxinfo | grep direct

Inna wersja krenela i xorg. W fedorze ilosc klatek na sekunde zawsze bedzie odpowiadac czestotliwosci odswiezania monitora.

Zreszta pisze przy uruchomieniu:

Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be approximately the same as the monitor refresh rate.

No tak, glxgears nie ma co się sugerować wynikiem glxgears. Moim ulubionym "benchmarkiem" jest gra extremetuxracer :)

Właściwie to, że w akceleracji 3D nastąpił regres wcale nie musi oznaczać, że ogólnie jest gorzej. Może sterownik poprawiono np. akcelerację 2D, która jest IMO ważniejsza przy normalnym użytkowaniu.

Glxinfo daje direct rendering, co więcej, compiz chodzi, ale te otwarte sterowniki to jednak niewypał straszny. Sprawdziłem logi Xorga i sterownik się nazywa radeon. Nie chodzi mi o granie w gry, bo nie gram wcale, ale o jakąkolwiek płynną pracę, a jak mam używać OOo Writer (2 dokumenty) na zmianę się przełączać do Firefoxa to otwarte sterowniki mocno mnie zawodzą.

Chcialbym przedstawic moje spotkanie z ATI Technologies Inc RS482 [Radeon Xpress 200M] i Fedora 14. Odkrylem ze mozna znaczaco poprawic wydajnosc tej karty graficznej Sterowniki nie sa takie zle.

Mi udalo sie osiagnac 1200 FPS w glxgears.

To jest tak Proste ze az smieszne uwazam ze jest tylko jakis blad sterownika nie ati, ale dotyczacy priorytetów systemowych, oszczedzania energii w Laptopach, najlepiej wszystko opisze.

Uruchomilem Fedore 14 z plyty i pierwsze co sprawdzilem to glxgears bylo tylko 60 FPS co Zdenerwowalo Mnie bo w Ubuntu 10.10 mialem identyczne wyniki i chcialem przejsc na Fedore.

Standardowo (Gnome) dodalem wskazniki predkosci procesora i obciazenia systemu.

Nastepnie wlaczylem sobie dodatkowe efekty wizualne dla wydajniejszych kart graficznych (compiz) i jeszcze raz glxgears bylo równiez 60 FPS, ale przeskoczylem na inny pulpit zostawiajac uruchomione glxgears a system jakby dostal kopa obciazenie systemu skoczylo na 100% i procek tez na full.

Jak wrócilem do pulpitu na którym mialem uruchomione glxgears w wynikach bylo 1200 FPS i od razy zaczelo spadac do 60 FPS, obciazenie systemu tez spadlo.

Uruchomilem pózniej Ubuntu 10.10 i tam sie bardziej temu efektowi przyjrzalem.

Wyniki glxgears przy wlaczonych dodatkowych efektach wizualnych na aktywnym oknie nie podlegaly praktycznie zadnym zmianom mozna aktywne okno glxgears zwiekszac, zmniejszac, ale wynik jest staly 60 FPS.

Dopiero przeskok na inny pulpit powoduje ten wzrost wydajnosci i jeszcze raz przypominam obowiazkowo musza byc wlaczone dodatkowe Efekty Pulpitu.

?!?!

O ile sie nie myle to glxgears sprawdza wydajnosc rysowania obiektów na ekranie. Bedac na innym ekranie nie rysujesz nic, przez co "wydajnosc" podskoczy. Równie dobrze mozesz zminimalizowac okienko z trybikami. Momentalnie bedziesz mial ekstra FPS...

Oto dla porównania FPS z niewidocznym okienkiem trybów:

60036 frames in 5.0 seconds = 12006.986 FPS

i widocznym:

46034 frames in 5.0 seconds = 9206.663 FPS

btw to sa wyniki na karcie nVidia GT 330M

?!?!

O ile się nie mylę to glxgears sprawdza wydajność rysowania obiektów na ekranie. Będąc na innym ekranie nie rysujesz nic, przez co "wydajność" podskoczy. Równie dobrze możesz zminimalizować okienko z trybikami. Momentalnie będziesz miał ekstra FPS...

Oto dla porównania FPS z niewidocznym okienkiem trybów:

60036 frames in 5.0 seconds = 12006.986 FPS

i widocznym:

46034 frames in 5.0 seconds = 9206.663 FPS

btw to są wyniki na karcie nVidia GT 330M

Używasz innej Fedory - starszej 13 to nie dotyczy.

Problem jak wspomnialem powyzej dotyczy Fedory 14 oraz Ubuntu 10.10 i otwartych sterowników do ATI/AMD RS482 [Radeon Xpress 200M] moze innych kart Radeon Xpress nie nVidi

Przypominam jak glxgears mam na nieaktywnym pulpicie od razu skacze mi obciazenie Systemu na 100%. Na aktywnym jest praktycznie na minimum.

Równiez na aktywnym oknie glxgears moge zmieszac od minimum do maksimum bez praktycznie zadnej róznicy w ilosci FPS.

Zmiany w ilosci FPS nastepuja tylko na nieaktywnym oknie z uruchomionym glxgears, ilosc FPS zalezy wtedy od wielkosci okna glxgears.

I Najwazniejsze musza byc wlaczone dodatkowe Efekty Pulpitu Compiz.

Bez wlaczonych efektów pulpitu czy z efektami Metacity nie nastepuje skokowe obciazenie systemu i radykalny przyrost FPS.