MitS Napisano Styczeń 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2011 Witam wszystkich, mam ogromny problem z picasą, mianowicie dotychczas używałem fedory 12 i pod nią miałem picase, postanowiłem całkowicie od nowa zainstalowac fedore 14 (wraz z nią wszystkie potrzebne programy) no i natrafilem na problem podczas uruchamiania picasy: [mits@localhost ~]$ picasa /usr/bin/picasa: line 189: 5075 Segmentation fault (core dumped) "$PIC_BINDIR"/wrapper check_dir.exe.so /usr/bin/picasa: line 248: 5184 Segmentation fault (core dumped) "$PIC_BINDIR"/wrapper set_lang.exe.so [mits@localhost ~]$ moje pytanie - jak to można rozwiązać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qdlaty Napisano Styczeń 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2011 moje pytanie - jak to można rozwiązać ? Wine + najnowsza Picasa dla Windowsa - wszystko chodzi bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2011 nie no głupio uruchamiać program przez wine skoro jest wersja przygotowana specjalnie dla linuxa, więc wolałbym to rozwiązać jakoś inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qdlaty Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 nie no głupio uruchamiać program przez wine skoro jest wersja przygotowana specjalnie dla linuxa, więc wolałbym to rozwiązać jakoś inaczej "Przygotowany dla Linuxa" ? Wersja linuxowa to paczka zawierająca wine (starszą wersję) i windowsowską Picasę (również nienajświeższą). Wszystko upchnięte w jednej paczce rpm i tak zrobione, żeby nie gryzło się z globalnie zainstalowanym Wine. Więc pytanie - po ciort dwa razy? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 qdlaty ma rację, poza tym na podobne zgłoszenie do bugzilla zamknęli wątek z wyjaśnieniem: picasa to nie nasza paczka i nie nasz problem. Google też ma średnio gdzieś ten problem. Znikąd ratunku. Jedyne co możesz zrobić to sam spróbować znaleźć błąd (man strace na początek) tyle że nie ma to sensu, bo to stara wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 (edytowane) Problem z instalowaniem Picasa na systemowym Wine jest taki, ze po instalacji mozna uruchomic program, ale juz np. po wybraniu opcji "Importuj" Picasa sie zawiesza. Sadze, ze wiele innych opcji zachowuje sie podobnie. [EDIT] Znalazlem w sieci obejscie dla tego problemu. Trzeba zainstalowac wine, potem zainstalowac Picasa z paczki z ich strony albo z repo a potem cp /usr/bin/wine-preloader /opt/google/picasa/3.0/wine/bin/wine-preloader U mnie zadzialalo. Rozwiazanie zaczerpniete stad → http://forums.fedora...ad.php?t=254306 [EDIT2] Jesli ktos jeszcze potwierdzilby, ze to dziala, to dopisalbym w Poradniku. I jeszcze jedna sprawa dosc wazna: czy problem pojawia sie tylko na Fedorze 64-bitowej czy na 32-bitowej tez? Edytowane Styczeń 7, 2011 przez WalDo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qdlaty Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 Problem z instalowaniem Picasa na systemowym Wine jest taki, ze po instalacji mozna uruchomic program, ale juz np. po wybraniu opcji "Importuj" Picasa sie zawiesza. Sadze, ze wiele innych opcji zachowuje sie podobnie. Pozwole sobie uzyc stwierdzenia starszego niz komputery "dziwne, u mnie dziala". Wlasnie Picasa sama zaproponowala mi update do nowej wersji. Oprócz tego Import z nowego zródla zadzialal i nawet (WOW) zaimportowalem obrazek ze skanera sieciowego (co prawda bialy, bo nic na szybie nie lezalo, ale... !!) Ale w sumie niezle jest. Metoda wyszperana przez WalDo tez dziala. Wiec wybór sie poszerzyl (aha, system Fedora 14, KDE4 4.5.5 32-bitowy bóbr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 [...] 32-bitowy bóbr)No wlasnie jestem ciekaw czy przypadkiem problemy nie pojawiaja sie na 64-bitowej wersji Fedory. Tak mi to jakos z pobieznej lektury kilku stron w sieci wynikalo. Mozliwe równiez, ze ma cos do tego VirtualBox, bo instalowalem Picase na maszynie wirtualnej z 64-bitowa Fedora. Zaraz chyba sobie zrobie jakas 32-bitowa instalacje dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2011 Problem z instalowaniem Picasa na systemowym Wine jest taki, że po instalacji można uruchomić program, ale już np. po wybraniu opcji "Importuj" Picasa się zawiesza. Sądzę, że wiele innych opcji zachowuje się podobnie. [EDIT] Znalazłem w sieci obejście dla tego problemu. Trzeba zainstalować wine, potem zainstalować Picasa z paczki z ich strony albo z repo a potem cp /usr/bin/wine-preloader /opt/google/picasa/3.0/wine/bin/wine-preloader U mnie zadziałało. Rozwiązanie zaczerpnięte stąd → http://forums.fedora...ad.php?t=254306 [EDIT2] Jeśli ktoś jeszcze potwierdziłby, że to działa, to dopisałbym w Poradniku. I jeszcze jedna sprawa dość ważna: czy problem pojawia się tylko na Fedorze 64-bitowej czy na 32-bitowej też? Ha zadziałało, mam wersję 32 bitową. Dzięki za odpowiedź i chyba można dopisać do poradnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi