Skocz do zawartości

Postgresql I Import Z Katalogu Domowego.

Ponury

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś podpowie jak najlepiej rozwiązać taki problem. Skonfigurowałem sobie OpenOffice pod PostgreSQL, taki zamiennik Accessa z większymi możliwościami ale bardziej uciążliwą obsługą. Do szczęścia brakuje mi rozwiązania problemu zaciągania plików do Postgresa. Dotychczas robiłem to tak że przerzucałem pliki do /var/lib/pgsql/data i z tego katalogu robiłem import, jednak to takie średnie rozwiązanie bo robię to na koncie roota. Siedziałem i szukałem jak udostępnić katalog z katalogu domowego, najwygodniejsze rozwiązanie, jednak podczas importu zawsze wyskakiwał błąd "brak dostępu". Ktoś coś poradzi?

Nie używam postgresql, ale czy ta baza nie ma jakiejś własnej grupy użytkowników i czy ten katalog nie jest w tej grupie? Jeśli tak to wystarczy dodać zwykłego użytkownika do tej grupy. Jeśli nie to możesz to zrobić, czyli stworzyć jakąś grupę i potem zmienić prawa całego chown root:postgre -R /var/lib/pgsql/data (tak żeby właścicielem pozostał root). Wydaje mi się, że powinny być jakieś lepsze rozwiązania, bo import danych to nie jest znowu jakaś rzadko używana funkcja.

Jak dla mnie katalog /var/lib/pgsql/data to ostatecznosc, po miesiacu bede mial tam taki smietnik ze az zeby beda bolaly, po 20 plików csv w tygodniu importuje, a archiwum jakies musze miec. Sie zastanawialem nad jakims oddzielnym katalogiem, gdziekolwiek nawet /opt czy cos, aby tylko bylo jakies archiwum z tym co robilem.

Mam tak jak pisales skonfigurowany ten katalog.