punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Witam serdecznie ! Jestem świeżym użytkownikiem Linuksa i proszę o wyrozumiałość. Parę dni temu postanowiłem przerzucić się na Linux-a i zainstalowałem sobie Fedore 14 i tu zaczął się mój problem . Gdy już ją zainstalowałem zacząłem akutalizować system poprzez polecenie yum update ,wszystko beż żadnych problemów się zrobiło ,potem pobrałem repozytoria RPM Fusion i chciałem zainstalować sterowniki do Grafiki. Sterowniki do Grafiki zainstalowałem poleceniem akmod-nvidia (oczywiście byłem jako root) i gdy urochomiłem komputer ponownie,kompletna klapa. Ładował się system i nagle stanoł na chwile zaczął migac obraz tak około 4-5 razy i koniec. Urochomiłem więc Linuksa na sterowniku vesa no i jak wiadomo obraz nie był piękny. Jak go odpaliłem to tamre sterowniki usunąłem i zainstalowałem kmod-nvidia , i dalej to samo . Już nie wiem co robić,bardzo proszę o pomoc ! Dodam ze sterownik nouveau dodałem do Blacklist , w etc też zmieniłem na : Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection i to też nic nie pomogło . Wiem że na temat nvidi jest caly internet zakopany ale żaden ze sposobów mi nie pomógł . Proszę o wyrozumiałość z uwagi tego ze jestem świeżym użytkownikiem Fedory i jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Ja używam ATi/AMD, ale może zrób tak. Po zainstalowaniu kmod-nvidia warto wykonać jeszcze: su- cd /boot mv initramfs-`uname -r`.img initramfs-`uname -r`.img-original dracut -v /boot/initramfs-`uname -r`.img `uname -r` Jaki sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Moj sprzet to : Grafika : NVidia GForce GT220 1GB DDR3 (ASUS) Ram : 3 GB DDR2 Procesor : Intel Core 2 Duo 2.93 GHz 2.93 GHz Płyta główna : Giabyte 3k_PL - to polecenie mam poprostu wkleić czy tam gdzie jest na zielono zaznaczone mam cos wpisac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 wynik po wpisaniu polecenia uname-r to : 2.6.35.10-74.fc14.i686 Więc tak jak prosiłeś slabypingwin wstawiłem to zamiast tych zielonych znaczków i wyszło mi takie coś : su- cd /boot mv initramfs-`2.6.35.10-74.fc14.i686`.img initramfs-`2.6.35.10-74.fc14.i686`.img-original dracut -v /boot/initramfs-`2.6.35.10-74.fc14.i686`.img `2.6.35.10-74.fc14.i686` i to wpisalem do terminala i tylko sie jakimis błędami posypało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 zalogowałem sie jako root nastepnie wkleiłem to polecenie tylko opuściłem to su i (_usunolem_ → usunąłem) ORT te cudzysłowa i jak kliknołem ENTER to zaczęło mi instalować (_mnustwo_ → mnóstwo) ORT plików,o to chodziło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Coś przekombinowałeś. Wystarczyło przepisać jak leci to co podał 3k_PL. Apostrofy były właśnie po to żeby ręcznie nie wpisywać wersji jądra (jest to na zielono ponieważ takie tu jest kolorowanie składni). Polecenia te robią kopię zapasową i przebudowują initframs - plik wykorzystywany przy uruchamianiu Linuksa. W tym przypadku chodzi o upewnienie się że nouveau jest na pewno wyłączony. Mam taką kartę jak Twoja (inny producent) i odbywało się to bezboleśnie - instalacja kmod-nvidia, dodanie rdblacklist=nouveau do /boot/grub/grub.conf i restart. Teoretycznie powinna wystarczyć sama instalacja kmod-nvidia ponieważ odpowiednia sekcja "Files" (plik etc/X11/xorg.conf.d/00-nvidia.conf) jak i blaklist nouveau (plik /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf) odbywa się automatycznie. Pokaż wyniki poleceń cat /var/log/Xorg.0.log cat /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 (edytowane) Edytowane Styczeń 30, 2011 przez WalDo Dodanie znaczników codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Usunąłem mylące początkujących użytkowników porady. Znaczenie "odwrotnych apostrofów" wyjaśnił już wyżej sokar620. @punik_fedora długie listingi wklejaj pomiędzy znaczniki [codebox] [/codebox]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 @WalDo oki będe pamiętał, jestem świężym użytownikiem forum jak i Linuxa więc proszę o wyrozumiałość Mam nadzieję ze ktoś mi pomoże, bo naprawde Fedora 14 przypadła mi do gustu no ale bez grafiki nic nie zrobię . Nie wiem czy to jest wazne ale coś własnie przykuło moją uwagę.Podczas instalacji sterowników instalują się też ewentualne aplikacje tegoż sterownika,a teraz jak sobie troszkę szperałęm w tej Fedorze to w zakldce System--->Administracja znalazła się aplikacja NVIDIA X Server Setings hmm...więc tak jakby się sterowniki zainstalowały ale coś nie im przeszkadza w poprawnym działaniu. Nie wiem czy to przydatne ale staram sie podac jak najwiecej szczegułów mojego przypadku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Sprawdz, czy pakiet kmod-nvidia jest na pewno zainstalowany rpm -qa | grep kmod-nvidia Usun plik /etc/X11/xorg.conf i spróbuj jeszcze raz wystartowac - domyslne ustawienia Xorg powinny wystarczyc. Jesli to nie pomoze, to uruchom system w trybie tekstowym (Wlacz komputer i trzymaj wcisniety lewy shift, jak pokaze sie menu GRUBa, to wcisnij kolejno: "a", spacja, "3" i [ENTER]). Zglosi sie konsola tekstowa, zaloguj sie jako root, uruchom polecenie nvidia-xconfig i zrestartuj system. Wg mnie przy poprawnej instalacji nouveau powinien sam dodac sie do blacklist a w parametrach uruchamiania jadra powinien dodac sie wpis "rdblacklist=nouveau". [EDIT] Wklej tutaj wyniki polecen (wykonaj jako root) cat /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf cat /boot/grub/grub.conf [EDIT2] A czy zaktualizowales system przed uruchomieniem instalacji kmod-nvidia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 takk pierwsze co zrobilem gdy zainstalowalem system to wykonalem polecenie yum update nastepnie zainstalowalem RPM Fusion i dopiero kmod-nvidia Wlasnie robie to co mi kazalem czyli usuwam /etc/X11/xorg.conf w tym celu zalogowalem sie jako root wpisalem polecenie gedit weszlem do katologu X11 ale niestety nie mogo usunac tego pliku ponadto w tym katalogu mam jeszcze xorg.conf.backup, nvidia-xorg.conf i jeszcze pare plików ale to juz ma chyba mniejsze znaczenie. po poleceniu rpm -qa | grep kmod-nvidia wyskoczylo mi to : kmod-nvidia-260.19.29-1.fc14.4.i686 kmod-nvidia-2.6.35.10-74.fc14.i686-260.19.29-1.fc14.4.i686 polecenie cat /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf : # RPM Fusion blacklist for nouveau driver - you need to run as root: # dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) # if nouveau is loaded despite this file. blacklist nouveau cat /boot/grub/grub.conf : # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,2) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/mapper/vg_punik-lv_root rdblacklist=nouveau # initrd /initrd-[generic-]version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,2)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.35.10-74.fc14.i686) root (hd0,2) kernel /vmlinuz-2.6.35.10-74.fc14.i686 ro root=/dev/mapper/vg_punik-lv_root rd_LVM_LV=vg_punik/lv_root rd_LVM_LV=vg_punik/lv_swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=pl_PL.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=pl2 rhgb quiet nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau rdblacklist=nouveau initrd /initramfs-2.6.35.10-74.fc14.i686.img title Fedora (2.6.35.6-45.fc14.i686) root (hd0,2) kernel /vmlinuz-2.6.35.6-45.fc14.i686 ro root=/dev/mapper/vg_punik-lv_root rd_LVM_LV=vg_punik/lv_root rd_LVM_LV=vg_punik/lv_swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=pl_PL.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=pl2 rhgb quiet rdblacklist=nouveau initrd /initramfs-2.6.35.6-45.fc14.i686.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 [...] wpisalem polecenie gedit weszlem do katologu X11 Po 1. "wszedlem" a po 2. co chcesz robic tym gedit? Przeciez to jest edytor a Ty masz nie edytowac plik tylko go usunac. Jako root:rm /etc/X11/xorg.conf Pozostale pliki nie maja znaczenia - ten z koncowka .backup zostal utworzony w trakcie instalacji sterownika jako... backup poprzedniej konfiguracji Poznaj podstawowe polecenia konsoli tekstowej, bo inaczej bedzie ciezko. Jesli jeszcze nie trafiles na nasza wiki to polecam → wiki.fedora.pl szczególnie "Poradnik" → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik i podstawy Linuksa (tam m.in. o kasowaniu plików) → http://wiki.fedora.p...odstawy_Linuksa Plik /boot/grub/grub.conf wyglada dobrze poza tym, ze masz dwa razy wpisane rdblacklist=nouveau. Nie powinno przeszkadzac, ale po co smiecic, wiec usun jeden wpis (tutaj wlasnie mozesz uzyc - koniecznie jako root - edytora gedit). Plik sterowników pasuje do wersji jadra, wiec w zasadzie powinno dzialac albo po usunieciu xorg.conf albo po jego wygenerowaniu przez nvidia-xconfig. Po kazdej z tych czynnosci restartuj system. Podpowiem od razu, ze z konsoli tekstowej robisz restart poleceniem "reboot" wydanym przez roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 ok skasowałem juz plik xorg.conf. Teraz bede sie brał za czynnosci które Pan napisał wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Jak skasowałeś, to się nie bierz "za czynności", tylko restart i sprawdź czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 tak wiem,usunąłem ten plik zresetowałem komputer i dalej nic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi