dantek Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Polecenie yum clean all zwraca to Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> yummain.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 258, in user_main errcode = main(args) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 88, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 226, in getOptionsConfig self.conf File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/__init__.py", line 831, in <lambda> conf = property(fget=lambda self: self._getConfig(), File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/__init__.py", line 277, in _getConfig startupconf = config.readStartupConfig(fn, root) File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/config.py", line 859, in readStartupConfig startupconf.releasever = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/config.py", line 1010, in _getsysver hdr = idx.next() StopIteration Po drugim poleceniu nic sie nie dzieje [root@localhost Dokumenty]# rpm -qa [root@localhost Dokumenty]# Polecenie yum zwraca chyba to samo [root@localhost Dokumenty]# yum Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> yummain.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 258, in user_main errcode = main(args) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 88, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 226, in getOptionsConfig self.conf File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/__init__.py", line 831, in <lambda> conf = property(fget=lambda self: self._getConfig(), File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/__init__.py", line 277, in _getConfig startupconf = config.readStartupConfig(fn, root) File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/config.py", line 859, in readStartupConfig startupconf.releasever = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.7/site-packages/yum/config.py", line 1010, in _getsysver hdr = idx.next() StopIteration zadnych bledów przy poprzednich krokach mi nie zwracalo Przy instalacji tej paczki pojawia sie to : [root@localhost Desktop]# rpm -Uvh --replacepkgs yum-3.2.28-5.fc14.noarch.rpm ostrzezenie: yum-3.2.28-5.fc14.noarch.rpm: Naglówek V3 RSA/SHA256 Signature, identyfikator klucza 97a1071f: NOKEY blad: Niespelnione zaleznosci: /usr/bin/python jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch pygpgme jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch python >= 2.4 jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch python(abi) = 2.7 jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch python-iniparse jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch python-sqlite jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch python-urlgrabber >= 3.9.0-8 jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch rpm >= 0:4.4.2 jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch rpm-python jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch yum-metadata-parser >= 1.1.0 jest wymagany przez yum-3.2.28-5.fc14.noarch [root@localhost Desktop]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Daj to polecenie: rpm --rebuilddb a potem dopiero yum clean all itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Niestety to samo, a teraz nie mam (_wogóle_ → w ogóle) ORT dzwieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 @Amos jak rpm -qa nic nie pokazuje to Packages ma zapewne wielkosc 0 bajtów i zaden rebuild bazy nie pomoze @dantek zacytuje sam siebie z wytluszczeniem Sprawdz czy polecenie rpm -qa zwróci liste paczek w systemie. Jesli nie, to przywróc plik Packages z backupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Jak to zrobic? to przywracanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Jak to zrobić? to przywracanie?A jak zrobiłeś backup? To samo polecenie a potem dokładnie w drugą stronę, czyli pierwszy argument jest drugi a drugi jest pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 A jak zrobiłeś backup? To samo polecenie a potem dokładnie w drugą stronę, czyli pierwszy argument jest drugi a drugi jest pierwszy. Nie przypominam sobie abym robił backup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Nie przypominam sobie abym robił backup.No dobrze. Masz bonus, bo na wiki zrobiłem błąd - dałem polecenie "mv" zamiast "cp", ale to jeszcze jeden dowód na to, że korzystanie z wiki nie zwalnia od myślenia i sprawdzania poprawności poleceń.Powinieneś mieć plik Packages_old. Więc teraz cd /var/librpm cp Packages_old Packages rpm --rebuilddb i pisz jak poszło i czy rpm -qa dalej nic nie zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 No dobrze. Masz bonus, bo na wiki zrobiłem błąd - dałem polecenie "mv" zamiast "cp", ale to jeszcze jeden dowód na to, że korzystanie z wiki nie zwalnia od myślenia i sprawdzania poprawności poleceń. Powinieneś mieć plik Packages_old. Więc teraz cd /var/librpm cp Packages_old Packages rpm --rebuilddb i pisz jak poszło i czy rpm -qa dalej nic nie zwraca. Jak pisałem na początku nie jestem biegły w formułkach linuxowych, zwraca mi to [Daniel@localhost Dokumenty]$ cd /var/librpm bash: cd: /var/librpm: Nie ma takiego pliku ani katalogu [Daniel@localhost Dokumenty]$ cp Packages_old Packages cp: nie można wykonać stat na `Packages_old': Nie ma takiego pliku ani katalogu [Daniel@localhost Dokumenty]$ rpm --rebuilddb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtK Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Jak pisałem na początku nie jestem biegły w formułkach linuxowych Dorzuciłbym do tego jeszcze czytanie i rozumienie prostych zdań. bash: cd: /var/librpm: Nie ma takiego pliku ani katalogu cd /var/lib/rpm cp Packages_old Packages rpm --rebuilddb Pamiętaj, by zalogować się na roota, inaczej dostaniesz błąd: nie można utworzyć blokady transakcji na /var/lib/rpm/.rpm.lock (Brak dostępu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Jak pisałem na początku nie jestem biegły w formułkach linuxowych, zwraca mi to [Daniel@localhost Dokumenty]$ cd /var/librpm Mój błąd - brak /. ExtK już to poprawił (dzięki), ale mimo wszystko należy trochę myśleć samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 [root@localhost rpm]# cd /var/lib/rpm [root@localhost rpm]# cp Packages_old Packages cp: zamazać `Packages'? [root@localhost rpm]# rpm --rebuilddb [root@localhost rpm]# I dalej nic nie moge zainstalowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dantek Napisano Luty 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Temat można uznać za zakończony, myśle ze nie ma sensu dalej grzebać w tych formułkach, zaczynam reinstalacje systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi