Gilbii Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Witam wszystkich użytkowników! Dzisiaj zainstalowałem Fedore z liveCD. Nie dało się żadnym sposobem lecz w końcu system ustąpił i pozwolił na instalację na tak zwanym FreeSize bez tworzenia partycji ( ale ja myślałem ze utworzy) I po tym wszystkim utworzyłbym partycje wspólną ( bo obok mam Windows7), ale gdy wszedłem w windowsowski edytor partycji to się za głowę złapałem jaki tam "burdel" jest. Jak to wszytko jakoś do kupy teraz zebrać aby coś z tego było?? Daje screen( na scr widać 3 partycje 1 windy 2??? i 3?? czy któraś mode usunąć i z niej stworzyć wspólną??) Pozdrawiam Gilbii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 (edytowane) A gdzie masz ten "burdel"? Widac, ze masz dysk ok 40GB. Na 30GB jest Windows (NTFS), 500MB to prawdopodobnie SWAP lub partycja /boot utworzona przez instalator Fedory oraz partycja / (glówna, root) równiez utworzona przez instalator Fedory. Gdzie tu widzisz cos dziwnego? Jaka wspólna partycje chciales utworzyc? Wspólna dla W7 i F14? No, to chyba dysk musisz wiekszy kupic jesli chcesz cos tam jeszcze utknac Nota bene zakladanie Fedory na partycji ok.6,5GB jest bez sensu, bo niemal natychmiast zabraknie Ci miejsca. [EDIT] Tzn. miejsca na system wystarczy, ale jak bedziesz chcial jakies aplikacje doinstalowac, to moze byc krucho. Sam obraz LiveCD przy instalacji jest rozpakowywany i zajmuje chyba ze 3-4GB a na pewno bedziesz chcial cos do tego dorzucic. Temat przenosze na "Osla laczke" - nie bardzo mi na problemy z instalacja sprzetu wyglada. Edytowane Styczeń 30, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilbii Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 To do czego w końcu służy to 500mb ?? Reszta niech zostanie:\ w marcu kupuje lapka to dysk ze 200 na pewno będzie .. A tak nawiasem to pierwszy dzień z Fedorom i już ja kocham;p;p;p Nie ale na serio to bardzo dobry system. Ale mam jeszcze jedno pytanie jak wyglądają aplikacje na Linux , wszystkie da się zdobyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 To do czego w końcu służy to 500mb ?? Reszta niech zostanie:\ w marcu kupuje lapka to dysk ze 200 na pewno będzie .. A tak nawiasem to pierwszy dzień z Fedorom i już ja kocham;p;p;p Nie ale na serio to bardzo dobry system. Ale mam jeszcze jedno pytanie jak wyglądają aplikacje na Linux , wszystkie da się zdobyć?? Ta 500 megowa partycja to tzw. SWAP czyli partycja wymiany, jest ona po to, że jak ci zabraknie RAM to dane przechowywane są na dysku, w skrócie. Aplikacji masz w fedorze mnóstwo, od razu z systemem, poprzeglądaj trochę. Jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej przeczytać najpierw FAQ co i jak, bo wiele rzeczy inaczej robi się niż w Windowsie ;] http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 To do czego w końcu służy to 500mb ?? Przecież napisałem: swap albo osobna partycja /boot. Bez zaglądania do konfiguracji nie zgadnę na 100%, ale raczej swap. Plik wymiany, mniej więcej odpowiednik windowsowego pagefile.sys Ale mam jeszcze jedno pytanie jak wyglądają aplikacje na Linux , wszystkie da się zdobyć??Linux, to taki system, gdize nie trzeba "zdobywać" - wystarczy zainstalować. Czy "wszystkie"? Zależy co masz na myśli, poszukaj, poczytaj. Ogólnie dużo wiedzy masz na naszej wiki: http://wiki.fedora.pl Poradnik: http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik (na dole tej strony sporo linków do innych ciekawych miejsc, gdzie możesz poczytać o Fedorze i Linuksie jako takim). Inne przydatne artykuły: http://wiki.fedora.p...i/Artyku%C5%82y [...] z Fedorom [...]Błagam: Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi