Gość HaeL Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Witam czy plik przeznaczony dla zwykłego linuxa (Team Speak3) da się również zainstalować na mojej fedorze 15? I jak to zrobić? Jest to plik *.run, do pobrania ze strony teamspeak.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Ściągasz ten plik, otwierasz terminal i przechodzisz do katalogu z pobranym plikiem, dajesz polecenie chmod u+x TeamSpeak3-Client-linux_x86-3.0.0-beta36.run Teraz logujesz się jako root (su) i ./TeamSpeak3-Client-linux_x86-3.0.0-beta36.run Nie musisz ręcznie wpisywać całej nazwy programu, wystarczy jak wprowadzisz parę pierwszych liter (np. Team) i dasz [Tab]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 [...]da sie równiez zainstalowac na mojej fedorze 15? I jak to zrobic?Instalujesz sobie wysoce niestabilna wczesna wersje "alfa" systemu i zadajesz takie pytania? Czyli nie bardzo wiesz co czynisz Proponuje instalacje stabilnej wersji Fedory, czyli wersji 14. F15 wyjdzie jako stabilna dopiero w okolicach maja 2011 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HaeL Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Dzieki. Zainstalowalem F13 bo F14 mi zaginęła. Mimo to wciaz mam problem jak zalogowac sie do roota wpisuje su (nazwa uzytkownika) pyta mnie o haslo, mimo iz klikam, to nic nie pokazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Mimo to wciaz mam problem jak zalogowac sie do rootaZapraszam na nasza wiki → http://wiki.fedora.pl Jak zalogowac sie na roota? → http://wiki.fedora.p...owanie_na_roota Polecam przeczytanie poradnika (link w "slupku" po lewej stronie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HaeL Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Dobrze rozeznalem sie z tym i w miare sobie poradzilem. Aplikacje rozpakowalem jest na dysku, lecz po kliknieciu Uruchom (double-click na ikonie) nic sie nie dzieje. W konsoli wpisalem takie polecenia, jakie sa w zalaczniku. "qweqwe" to nazwa usera, jak cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 (edytowane) Na przyszlosc zamiast wklejac gigantyczny i zupelnie nikomu niepotrzebny zrzut ekranu wklejaj to co pokazuje sie na terminalu w postaci tekstu umieszczonego umieszczonego pomiedzy znacznikami [code][/code] Edytowane Luty 4, 2011 przez WalDo "literówki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość haeL Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Dobrze ale co w takim wypadku zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Mozliwosci sa dwie: 1.Powinienes zrobic to z uprawnieniami roota (jesli korzystasz z sudo, to upewnij sie czy masz je odpowiednio skonfigurowane - Fedora to nie Ubuntu, tutaj zalecane jest jawne przechodzenie na roota przez "su -", sudo nie jest domyslnie skonfigurowane) 2.Brakuje Ci pakietu dostarczajacego biblioteke libfmodex.so Byc moze sa inne przyczyny, ale to moze ktos inny podpowie. Ja zaczalbym od opcji nr.1, czyli od próby instalacji jako root su - cd /home/qweqwe/TeamSpeek* sh ts3client_runscript.sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HaeL Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Skad wziac natomiast biblioteke libfmodex? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Sprawdziłem. Fedora nie ma tej biblioteki w żadnym z pakietów, więc jest ona po prostu częścią TeamSpeak? Porad musisz szukać na innym forum (np. http://forum.teamspeak.com/forum.php ), bo problemy z instalacją nie są związane z Fedorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 A ja myślę że chodzi o taką bibliotekę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Ciekawe... U mnie na 64-bitowej F14 skrypt rusza bez żadnych dodatkowych bibliotek. Może problem jest z klientem 32-bitowym? Zaraz sprawdzę i dam znać. [EDIT] Potwierdzam. Problem jest z wersją 32-bitową, ma chyba dołączona jakąś starą libfmodex.so. 3k_PL ma rację. Trzeba ściągnąć paczkę 32-bitową dla Linuksa. Potem jako root cd <katalog z pobranym plikiem> tar xvzf fmodapi43208linux.tar.gz cd fmodapi43208linux make install i potem już jako zwykły użytkownik cd /home/qweqwe/TeamSpeak3-Client-linux_x86 cp /usr/local/lib/libfmodex-4.32.08.so ./libfmodex.so Potem można jeszcze dla porządku, żeby nie zostawiać śmieci w systemie, znowu jako root cd <katalog z pobranym plikiem> cd fmodapi43208linux make uninstall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HaeL Napisano Luty 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2011 Jestem CP'em w folderze teamspeak, i wpisuje komende (jako root bo jako zwykly uzytkownik nie akceptuje poleceń) wpisuje cp (usr/local/lib/libfmodex-4.32.08.so ./libfmodex.so i pyta mnie czy wyczyścić libfmodex.so nie wiem co wpisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2011 No a jak myślisz? Polecenie chce nadpisać istniejący - i jak widać uszkodzony - plik libfmodex.so dostarczony z instalatorem TeamSpeak plikiem z paczki fmodapi43208linux.tar.gz, który działa poprawnie. Zezwól na nadpisanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi