piodor Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Witam , mam problem z regulacją podświetlenia, od 2 miesięcy. Czasem aktywnie, czasem biernie szukam rozwiązania mojego problemu, ale już mam dość więc pytam mądrych ludzi. Problem- brak regulacji mimo wyświetlania się paska wskazującego poziom i zmiany wartości , pojawił się po zmianie kernela na nowszy ok.2m-ce temu. Z początku myślałem że to wina kernela, więc poczekałem do aktualizacji, ale nic się nie zmieniło. Potem myślałem że to wina demona gnome-power-manager, ale chyba nie, bo od niego tylko zależy wyświetlanie tego o czym myśli demon UPower.. Próbowałem jeszcze zaistalować managera od XFCE, ale też nic nie dało. Proszę o pomoc. Btw. w biosie działa. Pozdrawiam Piodor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Jaki sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 W tytule napisał. To raczej wina kernela. Zgłoś na bugzillę albo przynajmniej dołącz wyjście z acpidump https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=641978 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Nie popatrzyłem na tytuł, ale i tak pytanie aktualne. Karta grafiki nVidia? Jeśli tak to czasami trzeba zrobić skrypt z prawami roota i podpiąć go pod klawisze. Wtedy bezpośrednio steruje się grafiką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piodor Napisano Luty 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2011 Nie popatrzyłem na tytuł, ale i tak pytanie aktualne. Karta grafiki nVidia? Jeśli tak to czasami trzeba zrobić skrypt z prawami roota i podpiąć go pod klawisze. Wtedy bezpośrednio steruje się grafiką. o, no to mnie zaciekawiło. Tak , nVidia. Hmm, oczywistym dla mnie pytaniem jest "jak to zrobić?". Tak więc bardzo bym prosił o wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 Ja się chwilkę z tym skryptem męczyłem ale nie mam go już. Laska zmieniła laptoka i nie ma już karty nVidia. To były dwa skrypty brightnesup i brightnesdown. Podłączyłem skróty klawiszy pod nie i dałem możliwość wykonywania jako root. Skrypt "odpytywał" jakiś proces nVidii jaki jest obecnie stan a następnie robił echo do niego z nową wartością. Próbuje właśnie znaleźć źródło tego skryptu ale coś nie wychodzi. Na pewno musiałem sam go przerobić pod konkretne parametry tego laptoka - ja miałem więcej stopni i inne cyferki. Jeśli go znajdę to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piodor Napisano Luty 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 Ja się chwilkę z tym skryptem męczyłem ale nie mam go już. Laska zmieniła laptoka i nie ma już karty nVidia. To były dwa skrypty brightnesup i brightnesdown. Podłączyłem skróty klawiszy pod nie i dałem możliwość wykonywania jako root. Skrypt "odpytywał" jakiś proces nVidii jaki jest obecnie stan a następnie robił echo do niego z nową wartością. Próbuje właśnie znaleźć źródło tego skryptu ale coś nie wychodzi. Na pewno musiałem sam go przerobić pod konkretne parametry tego laptoka - ja miałem więcej stopni i inne cyferki. Jeśli go znajdę to napiszę. ok, dzięki, to ja też spróbuje poszukać. Może ktoś zna inne rozwiązanie to też może się pochwalić. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 Ja już to chyba gdzieś pisałem. W celu odblokowania możliwości sterowania podświetleniem (w moim lapku -> samsung z nvidią na pokładzie) dodałem do xorg.conf następujący wpis w sekcji Device: Option "RegistryDwords" "EnableBrightnessControl=1" I przeładowanie X'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piodor Napisano Luty 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2011 niestety , twój sposób nie działa ;/ Spróbowałem. W każdym razie , ja odkryłem NOWY SYMPTOM. Mianowicie, jak zmienie jasność na niższą w trakcie wybierania systemu w GRUBIE lub będąc w biosie i nie restartując komputera, potem wybierając linuxa, to włącza sie z obniżoną wartością podświetlenia. Tylko że niestety, nie da się jej zmienić na wyższą teraz. A power manager widzi to jako 100% , więc tak jakby nie widział. Dodatkowo zaobserwowałem, że w żaden sposób nie mogę edytować pliku "brightness" który jest w ./../PEGP/LCD/brightness, bo mówi mi że "zły argument". Nie wiem czy ktoś miał podobny problem. Pocieszające jest to że jednak da się zmienić przy włączaniu systemu, ale ja wolę mieć elastyczność i w trakcie jego używania zmieniać podświetlenie. Także czekam na dalsze propozycje. I dziękuje bardzo za próbę pomocy j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi