holonmic Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Mam 2 serwery Linux - jak najprościej podłączyć między nimi niektóre katalogi (aby każdy widział pewien zasób dysku drugiego). MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 NFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Luty 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Tak też myślałem. Sądziłem że jest coś prostszego - tutaj muszę przekonfigurować zaporę, uruchomić NFS; niby proste, ale zawsze trochę dłubania... Dzięki, MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Można też sshfs wykorzystać, ale raczej do mało wymagających rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Można też sshfs wykorzystać... Ten cały sshfs to potrafi zawiesić system, bo sam z siebie nie potrafi stwierdzić, kiedy połączenie zostało odrzucone Nie polecam tego rozwiązania. Nfs jest dobrym rozwiązaniem, a poza tym są na niego graficzne nakładki. Jedna jest domyślnie w gnomie, gdzieś w administracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Ten caly sshfs to potrafi zawiesic system, bo sam z siebie nie potrafi stwierdzic, kiedy polaczenie zostalo odrzucone Tez mialem te nieprzyjemnosc.Niedawno czytalem o czyms takim jak autossh yum info autossh i to chyba bylo przedstawiane jako rozwiazanie na te "bolaczki". Ale glowy nie dam, nie sprawdzalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2011 Rozwiązaniem tego problemu jest np. skonfigurowanie ssh w ten sposób, żeby automatycznie utrzymywał połączenie (jedna opcja w pliku konfiguracyjnym). Ale i tak jak np. uśpi się komputer bez odmontowania to potem są same problemy... Ogólnie to program bardzo niedopracowany. Z tego co pamiętam to w końcu napisałem sobie skrypt z wykorzystaniem rsynca, bo z tym sshfs nie dało się wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi