alienv Napisano Marzec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2011 Witam Mam problem z kartą wifi na usb na chipsecie ralinka RT2870. Ściągnąłem moduł z rpmfusion kmod-rt2870, moduł się ładuje : [root@localhost ~]# lsmod | grep rt2 rt2870sta 542294 0 ale karty w systemie nie widać i ni jak nie potrafię ją zmusić do pracy. jakieś porady? z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Marzec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2011 A w jaki sposób próbujesz ją "zmusić do pracy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienv Napisano Marzec 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2011 wszystkimi tutorialami jakie znalazlem w sieci - ale nikt nie mial takiego problemu ze sprzet wykrywa, sterownik sie laduje, ale ifconfig nic nie widzi. maly progres jest taki ze komunikat na ktory nie zwrocilem uwagi: *-usb:1 UNCLAIMED description: Generic USB device product: 802.11 n WLAN vendor: Ralink physical id: 3 bus info: usb@1:3 version: 1.01 serial: 1.0 capabilities: usb-2.00 configuration: maxpower=450mA speed=480Mbit/s mowi mi ze sterowniki nie sa chyba idealnie do tego modelu ktory posiadam, tyle ze tak samo reaguje na sterowniki rt2860 i rt3070 a to wyczerpalo moje pomysly na kombinowanie ze sterownikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2011 Jak załadowało moduł to coś musi działać. Zobacz iwconfig i ifconfig -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienv Napisano Marzec 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2011 jednak nie było tak prosto, ale działa trzeba było połatać lekko źródła sterowników, nie było zdefiniowanego device id dla mojej karty i w pliku common/rtusb_dev_id.c trzeba było dodać {USB_DEVICE(0x0B05,0x1761)}, /* Asus */ to co prawda nie pomogło ale naprowadził mnie komunikat z lusb: Bus 001 Device 003: ID 1761:0b05 ASUSTek Computer, Inc. (wrong ID) 802.11n Network Adapter (wrong ID - swapped vendor and device) a dokładniej ta część : (wrong ID - swapped vendor and device) kolejna modyfikacja źródełek: {USB_DEVICE(0x1761,0x0B05)}, /* Asus */ rekompilacja, modprobe i voila - nadaję bezprzewodowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2011 Zgłoś to na bugzillę. Widocznie do tej pory żaden z developerów nie miał w swoich rękach takiej karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi