Skocz do zawartości

C++ Pod Linuxem

Mr Jew

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym napisać swój pierwszy program w C++.

W Windows bez problemów sobie radziłem mając jakiś tam kompilator. Jak to zrobić pod Linuxem? Chcę wykorzystać tylko i wyłącznie terminal robiąc wszystko ręcznie, bez ściągania żadnego środowiska. W Linuxie za kompilator służy g++, to wiem. Ale jak zacząć? Bardzo prosiłbym o dokładną instrukcję krok po kroku, gdzie i jak napisać, jak skompilować, a potem jak odpalić.

I jeszcze pytanie - czy wszystkie biblioteki typu iostream itd. potrzebne przy programowaniu są już w g++, czy zaopatrzyć się w coś już na samym początku?

Program na początek niech będzie tylko wyświetlał jakiś tekst:

#include <iostream>

int main() {

cout << "TEKST"; }

Bardzo przepraszam za tak infantylne pytania, ale jest to mały szok na początek przy przesiadce z Windowsa na Linuxa i warto mieć ludzi, którzy pomogą przebrnąć przez te początkowe problemy, które chyba są tak naprawdę najcięższe (potem jakoś leci ;)

Dzięki z góry

C++ dla MS Windows jest prawie taki sam jak dla Linuksa.

main.c

#include <iostream> 
using std::cout;  // Informujesz kompilator ze cout jest ze standardowej przestrzeni nazw
int main() 
{ 
cout << "TEKST";
}

Kompilacja i linkowanie

g++ main.c -o program

Wywolanie

./program

Pamietaj ze musisz miec zainstalowany g++ i zródelka

yum install gcc-c++ kernel-headers kernel-devel

raczej jestem przeciwnikiem pisana tylko i wylacznie z uzyciem konsoli, a juz szczególnie na poczatku, wedlug mnie chodzi o nauke programowania a nie tego jak gcc obslugiwac, linkera itd itp.

IDE jest latwiejsze. Netbeans, Eclipse (bardzo przyjemna integracja z gdb, valgrindem), Codeblocks, Kdevelop itd. itp.

a jezeli chodzi o kompilacje w konsoli, zawsze mozna podejrzec komunikaty z IDE i tam sa (powinny byc) wypisane wszystkie wywolywane polecenia.

jezeli tak bardzo zalezy Ci na konsoli, no to vim, gcc, vimtutor, man gcc

co do samego c++ to moge wymienic http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/, 4programmers.

lubie isc "pod prad"

...ehhh stracisz mnóstwo czasu i energii na rozwiazywaniu bledów, które IDE rozwiaze za Ciebie. Za pól roku nadal bedziesz pisal "Hello World" i znal rozwiazania typowych bledów, ale to Ci do szczescia w ogóle nie jest potrzebne. Uzywajac IDE za pól roku bedziesz wiedzial wiecej z programowania, a mniej o nie istotnych pierdulkach. Chcesz sie nauczyc programowac, czy raczej jak dziala kompilator którego uzywasz? Wolisz mozolnie debugowac w konsoli, czy wizualnie w kilku oknach w eclipse. Jak to ladnie sugeruje Joel Spolsky, uzywaj najlepszych narzedzi na jakie Cie stac.