Mr Jew Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Chciałbym napisać swój pierwszy program w C++. W Windows bez problemów sobie radziłem mając jakiś tam kompilator. Jak to zrobić pod Linuxem? Chcę wykorzystać tylko i wyłącznie terminal robiąc wszystko ręcznie, bez ściągania żadnego środowiska. W Linuxie za kompilator służy g++, to wiem. Ale jak zacząć? Bardzo prosiłbym o dokładną instrukcję krok po kroku, gdzie i jak napisać, jak skompilować, a potem jak odpalić. I jeszcze pytanie - czy wszystkie biblioteki typu iostream itd. potrzebne przy programowaniu są już w g++, czy zaopatrzyć się w coś już na samym początku? Program na początek niech będzie tylko wyświetlał jakiś tekst: #include <iostream> int main() { cout << "TEKST"; } Bardzo przepraszam za tak infantylne pytania, ale jest to mały szok na początek przy przesiadce z Windowsa na Linuxa i warto mieć ludzi, którzy pomogą przebrnąć przez te początkowe problemy, które chyba są tak naprawdę najcięższe (potem jakoś leci Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 C++ dla MS Windows jest prawie taki sam jak dla Linuksa. main.c #include <iostream> using std::cout; // Informujesz kompilator ze cout jest ze standardowej przestrzeni nazw int main() { cout << "TEKST"; } Kompilacja i linkowanie g++ main.c -o program Wywolanie ./program Pamietaj ze musisz miec zainstalowany g++ i zródelka yum install gcc-c++ kernel-headers kernel-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Jew Napisano Marzec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Dziekuje : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Pamiętaj że musisz mieć zainstalowany g++ i źródełka yum install gcc-c++ kernel-headers kernel-devel libstdc++-devel a nie kernel-* Kiedy chcesz znaleźć, która paczka dostarcza plik nagłówkowy to wpisz: yum provides */iostream Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Lepiej od razu zacznij używać np. Netbeansa, a jeśli jest za ciężki to kompilator można podpiąć do lekkiego Geany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2011 raczej jestem przeciwnikiem pisana tylko i wylacznie z uzyciem konsoli, a juz szczególnie na poczatku, wedlug mnie chodzi o nauke programowania a nie tego jak gcc obslugiwac, linkera itd itp. IDE jest latwiejsze. Netbeans, Eclipse (bardzo przyjemna integracja z gdb, valgrindem), Codeblocks, Kdevelop itd. itp. a jezeli chodzi o kompilacje w konsoli, zawsze mozna podejrzec komunikaty z IDE i tam sa (powinny byc) wypisane wszystkie wywolywane polecenia. jezeli tak bardzo zalezy Ci na konsoli, no to vim, gcc, vimtutor, man gcc co do samego c++ to moge wymienic http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/, 4programmers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Jew Napisano Marzec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2011 Mikołaj - zależy mi na poznaniu konsoli, lubię iść "pod prąd". A jeśli chodzi o C++ to zainwestowałem w Symfonię Jerzego Grębosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2011 lubie isc "pod prad" ...ehhh stracisz mnóstwo czasu i energii na rozwiazywaniu bledów, które IDE rozwiaze za Ciebie. Za pól roku nadal bedziesz pisal "Hello World" i znal rozwiazania typowych bledów, ale to Ci do szczescia w ogóle nie jest potrzebne. Uzywajac IDE za pól roku bedziesz wiedzial wiecej z programowania, a mniej o nie istotnych pierdulkach. Chcesz sie nauczyc programowac, czy raczej jak dziala kompilator którego uzywasz? Wolisz mozolnie debugowac w konsoli, czy wizualnie w kilku oknach w eclipse. Jak to ladnie sugeruje Joel Spolsky, uzywaj najlepszych narzedzi na jakie Cie stac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi