thof Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Na laptopie mam te sama karte atherosa (AR928X) i w zyciu nie mialem z nia najmniejszych problemów z NM. A w lapku nie masz przelacznika na wifi (sprzetowy w formie suwaka i na klawiaturze jako hotkey)? Jesli nie mozesz nawiazac polaczenia z sieciami wifi to znaczyloby, ze problem lezy gdzies w gnome-keyring, ale skoro nie mozesz wlaczyc nawet wifi to jest dziwne. Spróbuj moze po przelaczeniu suwaka na on, wlaczyc ja klawiatura, az w iwconfig zamiast Tx-Power=off pojawi sie Tx-Power=20 dBm i sprawdzaj przy okazji w ifconfig czy pojawil sie interfejs wlan0. Wlasciwie to ja czesto nie mam cierpliwosci czekac, az on sie sam odswiezy dlatego uzywam skryptu: #!/bin/bash rmmod ath9k modprobe ath9k iwconfig wlan0 txpower auto ifconfig wlan0 up echo "wifi on" Spróbuj. Po skopiowaniu do pliku trzeba mu nadac prawa wykonywania chmod +x wifi.sh i potem wykonywac jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymoKK Napisano Marzec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2011 Na laptopie mam tę samą kartę atherosa (AR928X) i w życiu nie miałem z nią najmniejszych problemów z NM. A w lapku nie masz przełącznika na wifi (sprzętowy w formie suwaka i na klawiaturze jako hotkey)? Jeśli nie możesz nawiązać połączenia z sieciami wifi to znaczyłoby, że problem leży gdzieś w gnome-keyring, ale skoro nie możesz włączyć nawet wifi to jest dziwne. Spróbuj może po przełączeniu suwaka na on, włączyć ją klawiaturą, aż w iwconfig zamiast Tx-Power=off pojawi się Tx-Power=20 dBm i sprawdzaj przy okazji w ifconfig czy pojawił się interfejs wlan0. Właściwie to ja często nie mam cierpliwości czekać, aż on się sam odświeży dlatego używam skryptu: #!/bin/bash rmmod ath9k modprobe ath9k iwconfig wlan0 txpower auto ifconfig wlan0 up echo "wifi on" Spróbuj. Po skopiowaniu do pliku trzeba mu nadać prawa wykonywania chmod +x wifi.sh i potem wykonywać jako root. Odpalam Twój skrypt, zapala mi się na moment dioda WiFi ale w NM dalej nie mogę go uruchomić wifi. W ifconfig pojawia się interfejs wlan0 z parametrami takimi jak podałeś. Na klawiaturze mogę włączyć wifi naciskając Fn+F3(wifi) ale naciśnięcie tych klawiszy nic nie daje. Natomiast reszta klawiszy skrótowych z wykorzystaniem klawisza Fn działa. Już brak mi pomysłów co z tym zrobić... ifconfig wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 78:E4:00:BC:56:2A UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 iwconfig wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2011 Nie wiem co masz na myśli pisząc "nie mogę go uruchomić wifi", ale po wynikach ifconfig i iwconfig widać, że już jest uruchomione. Nie wiem w czym problem, ale możliwe, że tak jak wcześniej napisałem coś jest z prawami dostępu. Logujesz się do systemu przez GDM? W gnome-keyring masz to samo hasło (chociaż nie pamiętam czy to ma znaczenie). Może coś właśnie z autoryzacją w console-kit... Kiedy masz już włączone wifi (ifconfig i iwcofig jak wyżej) to może zrób restart usługi nm chyba tak: /etc/init.d/networkmanager restart. Żeby się przekonać czy to wina praw dostępu to możesz zabić nm-applet (pkill nm-applet) i uruchomić nm-applet z konta roota. Chociaż tu też nie wiem czy przypadkiem root ze względów bezpieczeństwa nie ma standardowo wyłączonej możliwości odpalania aplikacji dektopowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymoKK Napisano Marzec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2011 Chodzi o to, że gdy klikam na applecie "Sieć bezprzewodowa" wifi się nie włącza. Natomiast w tym menu wyboru połączenia mam napisane, że sieć bezprzewodowa jest wyłączona. Do systemu loguję się przez GDM. Niestety restart NM nie pomaga, a appletu nie mogę uruchomić z konta roota. Pokombinuję jeszcze z tymi uprawieniami, może rzeczywiście to jest problemem. A co do zawieszania się systemu... wydaje się, że jednak problem był spowodowany przez wicd, od czasu kiedy go wywaliłem problem nie występuje, przynajmniej jeszcze nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 A jak podłączysz przewodem eth i nm nawiąże połączenie to potem możesz się rozłączyć z tym połączeniem za pomocą panelu apletu nm? Jeśli nie to znaczy, że jest problem z autoryzacją przez ConsoleKit. Chociaż to nie powinno występować przy logowaniu się przez GDM. Poza tym w takim przypadku też nie mógłbyś wyłączać komputera z menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymoKK Napisano Marzec 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 Mogę normalnie edytować połączenia, łączyć się i rozłączać przy sieciach przewodowych. Da się jakoś połączyć do sieci wifi przez konsolę z wykorzystaniem NM? Wtedy bym zobaczył o co chodzi bo w logach w systemie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 Tylko mi nie mów, że się wymądrzam Fakt, nie wiem na 100%, ale zacząłbym od przeczytania man NetworkManager, man NetworkManager.conf a może jeszcze wcześniej od wklepania w konsoli NetworkManager --help Warto też chyba zadbać o zainstalowanie w systemie (być może już to masz) tego co pokazuje yum search firmware oczywiście ze szczególnym uwzględnieniem tego co dotyczy połączeń WiFi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi