twoface Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Witam, mam problem tej natury że shutdown -h zwija system i wyłącza maszynę, czyli poweroff. Chcę żeby po zwinięciu systemu maszyna została włączona. Według mnie opcja "-h" powinna właśnie tak działać. Proszę o pomoc. Parametry serwera i systemu: uname -a Linux tsmserv 2.6.18-194.el5 #1 SMP Tue Mar 16 21:52:39 EDT 2010 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux cat /etc/redhat-release Red Hat Enterprise Linux Server release 5.5 (Tikanga) Płyta: Intel S3210SHLX Procesor: Intel Core2Duo E8500 / 3.16GHz, 1333FSB, 6MB cache, LGA775 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 -h Halt or power off after shutdown. Halt, a nie hold i zachowuje sie dobrze. Nie wiem jak wstrzymac maszyne, ale raczej jest to mozliwe (dawno gdzies takie cos widzialem). EDIT: poczytaj man halt, moze cos znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 U mnie 'halt' wyłącza system i wstrzymuje. 'halt -p' Dodatkowo wyłącza zasilanie. Ale chyba może być inaczej, bo na VBoksie po samym 'halt' i tak wyłącza wirtualne zasilanie, więc... ale to tylko moja wskazówka (-; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Wstrzymanie systemu - pm-suspend, hibernacja - pm-hibernate. Oczywiście z prawami roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Marzec 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Oczywiście Halt a nie Hold. Niestety nie mogę już poprawić tytułu. Dziękuję za odpowiedzi wypróbuję w pracy i się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 U mnie 'halt' wylacza system i wstrzymuje. No wlasnie, zawsze mialem wrazenie, ze to zalezy od platformy. Na komputerze stacjonarnym u mnie tez zwieszalo sie, a na laptopach nigdy, tzn. odcinane jest zasilanie. Mozliwe, ze to jak ma sie zachowac komputer siedzi gdzies w ustawieniach biosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi