Jump to content

Konflikt Adresów Ip - Livebox

unreal
 Share

Recommended Posts

Mój 1 post na forum więc witam wszystkich.

Po instalacji fedory wystąpił konflikt adresów IP przy połączeniu wifi.

2 PC

PC1 = windows xp połączenie enternet

PC2 = fedora połączenie wifi (gdy korzystam tu z windows 7 wszystko jest ok)

Konfiguracja adresów DHCP ustawiona chyba w routerze na automatycznie(chyba to livebox wiec nic nie wiadomo bo nie pisze), a w fedorze ustawiona na automatycznie.

Jakieś pomysły ? Żeby to działało i przydzielało adresy w sieci automatycznie bo nie mam ochoty ręcznie ustawiać (przewiduje że jak to ustawie ręcznie to będzie działać.)

Pozdrawiam

unreal

• 1 month later...

Konfiguracja adresów DHCP ustawiona chyba w routerze na automatycznie(chyba to livebox wiec nic nie wiadomo bo nie pisze), a w fedorze ustawiona na automatycznie.

Jakieś pomysły ? Żeby to działało i przydzielało adresy w sieci automatycznie bo nie mam ochoty ręcznie ustawiać (przewiduje że jak to ustawie ręcznie to będzie działać.)

Wejdź do rutera i sprawdź konfiguracje dhcp.

Chyba livebox ? - żartujesz - nie jesteś w stanie odczytać nazwy producenta/dostawcy ?

[...] bo nie mam ochoty ręcznie ustawiać[...] - jasne przecież to bite 3 miesiące rycia w granicie. Konfiguracja stałego ip to ok 30 sek. w każdym możliwym systemie.

Konflikt IP wyskakuje ci na windowsie ktory wspoldzieli dysk z fedora prawda ? Olej to - windows mysli ze jest madrzejszy i ze jest jedynym panem komputera dlatego moze cos mu nie pasowac. Ja mam w domu ladnie poprzydzielane adresy i bez konfliktow a tu takimi bzdurami straszy po wstaniu ...