Skocz do zawartości

Fedora 14, Konfiguracja I Inne Pytania

sirVir

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum wiec:

Witajcie :) !

A teraz do rzeczy. Zainstalowalem Fedore 14 na VB 4.0.6. Hostem jest aktualnie Ubuntu 11.04. Instalka ma zasadniczo miescic sie na 2GB pendrive, dlatego wybralem opcje minimalna, bez srodowiska graficznego. Instalacja przebiegla bez zaklócen. Z wiekszoscia rzeczy poradzilem sobie, do rozwiazania pozostalo mi kilka kwestii, z którymi mimo kopania w manualach nie moge sobie poradzic. Bardzo prosze ludzi dobrej woli o rozjasnienie mi nastepujacych kwestii:

1. Podczas bootowania, przed zaladowaniem animacji startowej system wyswietla nastepujace bledy:

errorzg.png

Nie przeszkadzaja mi one, czy da sie z tym jednak cos zrobic? Byc moze jest to wina maszyny wirtualnej (podczas wejscia w ustawienia zglasza nastepujace bledy:

Nie udalo sie uzyskac dostepu do podsystemu USB
Kod wyniku (RC): 
NS_ERROR_FAILURE (0x00004005)
Komponent: 
Host
Interfejs: 
IHost {35b004f4-7806-4009-bfa8-d1308adba7e5}
Wywolana funkcja: 
IMachine {662c175e-a69d-40b8-a77a-1d719d0ab062}

Musze jednak zrobic cos z tym z poziomu guesta. Czy da sie jakos wylaczyc powiadomienia o bledach przy starcie na runlevel 3?

2. Musze znalezc w systemie przyklady programów, które sa skonsolidowane (consolidated) statycznie oraz dynamicznie. Porównac ich rozmiary. Dla programu uzywajacego dzielonych bibliotek podac lokalizacje tych bibliotek.

Jako podpowiedz otrzymalem [ldd, lddconfig, /etc/ld.so.conf, /etc/ld.so.d/*].

Wiem, ze czesc programów znajduje sie w /bin i /usr, jak jednak rozróznic ich sposób konsolidacji? Nic wlasnorecznie nie kompilowalem, wszystko czego potrzebowalem wgrywalem przez yum.

3. Jak ustawic system by automatycznie synchronizowal czas z zewnetrznym serwerem podczas spoczynku? Napisalem skrypt do "/etc/cron.daily" aktualizujacy czas za pomoca ntpdate, jednak to nie jest rozwiazanie problemu :/. Czy da sie cos zrobic korzystajac z [batch, rdate, date, cal, hwclock, timeconfig /etc/sysconfig/time ]

4. Jak znalezc nazwe paczki, z której zostal zainstalowany dany program? Za pomoca "yum info" i "yum provides" otrzymuje jedynie informacje o repozytoriach.

5. Czy "yum update" zaktualizuje wszystkie programy, czy tez powinienem robic cos jeszcze za pomoca rpm?

Z góry dzieki za odpowiedz.

1. Było na forum kilka razy. Co do drugiego komunikatu to wygląda na to, że masz VB bez wsparcia dla USB.

2. Ogólnie to raczej wszystkie są linkowane dynamicznie, ale nie potrafię tu pomóc.

3. Jest usługa robiąca to za Ciebie, więc nie wiem po co coś pisać.

4. yum provides totem -> 1:totem-2.32.0-1.fc14.i686 Repozytorium: installed

5. Nie, tylko yum.

3. Jest usługa robiąca to za Ciebie, więc nie wiem po co coś pisać.

4. yum provides totem -> 1:totem-2.32.0-1.fc14.i686 Repozytorium: installed.

3. Ok, tylko która to usługa, i jak sprawdzić czy poprawnie działa?

4. Rozumiem, że pliczek kończący się architekturą to właśnie paczuksza. A jak sprawdzić, że ntpdate należy do ntp?

BTW, mogę pobrać ręcznie ustawienia sieci przez "dhclient eth0". Jak sprawić, by działo się to automatycznie?

3. man ntpd - artykuł o usługach znajdziesz w wiki.fedora.pl

4. Tak samo: yum provides ntpdate zwraca ntpdate-4.2.6p3-0.1.rc10.fc14.i686 Repozytorium: installed

Co do połączeń to najlepiej użyć NetworkManagera.

Dzięki serdeczne za (p)odpowiedzi, pewnie pytania nowe jeszcze się pojawią, a póki co:

1. Zmiana na IDE nic nie zmieniła, wciąż pojawiają się identyczne błędy.

3. Czyli wystarczy, że usługa będzie startowała automatycznie? Użyłem do tego "chkconfig ntpd on", i mam ją na liście działających usług?

4. A czy istnieje możliwość sprawdzenia, że np. "ntpdate" zostało zainstalowane w ramach "ntp"?

Co do połączeń - niestety Network Managera nie odpalę, bo działam cały czas na runlevel 3, na środowisko graficzne miejsca już nie starczyło.

1. To nie bledy to sa ostrzezenia i jak pisalem temat juz zostal wyczerpujaco omówiony na forum.

3. Tak, czas bedzie aktualizowany automatycznie.

4. Masz na mysli zaleznosci? To bedzie chyba resolvedep lub deplist np. yum deplist ntp | grep zaleznosc (no chyba, ze masz po angielsku) lub skorzystaj z koji http://koji.fedoraproject.org/koji/rpminfo?rpmID=2271559

NM nie wymaga srodowiska graficznego, bo to usluga i dodatkowo posiada tekstowy interfejs nmcli lub cnetworkmanager. Jak chcesz to zainteresuj sie wicd (ma nawet tekstowy interfejs napisany w ncurses wicd-curses) lub po prostu dodaj do /etc/rc.local wpis dhclient eth0 & i przy uruchomieniu system nawiaze polaczenie.