ALvarez Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Witam. Wykonałem aktualizację Fedory 13 na 14 i coś poszło nie tak powinno. Główny problem polega na tym, że uruchamianie gpk-application i aktualizacji oprogramowania skutkuje komunikatem: Upoważnienie nie powiodło się Podanie poprawnego uwierzytelnienia się nie powiodło. Proszę sprawdzić hasła i ustawienie konta. Więcej szczegółów: Failed to obtain authentication Uruchamianie yumex z konsoli skutkuje komunikatem: RuntimeError: Bad magic number in .pyc file. Proszę o poradę jak się z tego wyplątać. Nie mogę dokonać aktualizacji ani doinstalować cokolwiek. Niedawno rozstałem się z Mandrivą i brak mi jeszcze doświadczenia z Fedorą. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc ALvarez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Ahh wlasnie - z mandrivy przyszedles i wszystko pod GUI widze To jedziem pod CLI bo tak bedzie prosciej. a wiec : su - -c "yum update" i co wyskakuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Poszła b.długa lista pakietów które będą zaktualizowane, po drodze komunikat: Błąd: Pakiet: callweaver-zaptel-1.2.1-4.fc13.i686 (@fedora/13) Wymaga: callweaver = 1.2.1-4.fc13 Usuwanie: callweaver-1.2.1-4.fc13.i686 (@fedora/13) callweaver = 1.2.1-4.fc13 Updated By: callweaver-1.2.1-6.fc14.i686 (fedora) callweaver = 1.2.1-6.fc14 Można spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem następnie lista pakietów posiadających brakujące wymagania. lista tego jest b. długa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 ale nie bardzo wiem co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 W Fedorze to tak... su - # przejscie na roota i dalej yum update --skip-broken #zgodnie z sugestia yuma Nie wiem co to jest i do czego Ci potrzebne "callweaver", ale jesli cos dziwnego, niewaznego to yum update --exclude=callweaver\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Dzięki, zaczynam łapać, "callweaver" to co do PBX, mnie do niczego. zaraz tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Witam Zrobiłem jak sugerował WalDo, wykonał się 1Gb aktualizacji, wiekszość błędów znikła. System po tej aktualizacji zdawał się pracować dobrze ale po wyłączeniu i włączeniu dzisiaj rano nie mogę wejść na żadne konto nawet roota. Wygląda, że wcieło wszystkie hasła. Podczas aktualizacji był komunikato pliku etc/shadow.rpm new ale nigdzie nie moge go znależć. Pliko shadow i shadow- mają stare daty natomiast są pliki gshadow i gshadow- mają daty aktualizacji wykonywanej z płyty DVD. Czy da się coś z tym zrobić? Czy czeka mnie nowa instalka? Pozdrawiam. ALvarez Dobrze, że mam drugi komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Czy da sie cos z tym zrobic?Kiedys mialem podobnie. Rozwiazalem to uruchamiajac system w trybie single user albo w trybie awaryjnym. Korzystajac z polecenia "vipw" (wazne, bo to aktualizuje równiez shadow) wyczyscilem haslo roota (2 pole w /etc/passwd), czyli ostatecznie mialem cos takiego: root::0:0:root:/root:/bin/bash Moglem potem przejsc na konto roota bez hasla i ustawic mu haslo od nowa. Jesli nie lubisz/nie umiesz korzystac z vi, to przed wykonaniem polecenia vipw ustaw zmienna EDITOR na jakis prosty w obsludze tekstowy edytor dzialajacy w konsoli np. export EDITOR=/usr/bin/nano vipw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 u mnie to pole wyglada tak: root:x:0:0:root:/root:/bin/bash czy ten x jest istotny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Właśnie ten "x" masz usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Na forum linux.pl znalazłem coś takiego: 1. Zrób kopię bezpieczeństwa pliku /etc/shadow (np. cp /etc/shadow /etc/shadow.backup 2. Otwórz ten plik dowolnym edytorem i znajdź wpis tyczący się użytkownika root 3. Usuń hash hasła znajdujący się pomiędzy pierwszym a drugim dwukropkiem (w rezultacie powinno być coś takiego: root::... 4. Restart systemu i root powinien zalogować się bez hasła. ale bez efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Na forum slacware znalazłem radę by założyć nowego superusera. wpisałem admin::0:0::/tmp:/bin/bash Niestety wszystko bez efektu, zalogowanie na konta roota lub userów jest ciągle niemożliwe. Widzę dużą instalkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 A zrobiles w koncu tak jak ja pisalem? Uwierz: wystarczy vipw i usuniecie x i wyjscie z zapisem. Oczywiscie wczesniej przywróc te kopie shadow z nieusunietym haslem. Hmm... Albo jeszcze inaczej. System uruchom w trybie rescue, jak zrobisz chroot na /mnt/sysimage, to spróbuj po prostu passwd root Bedziesz w odpowiednim srodowisku i na pewno z prawami roota, wiec zmiana hasla powinna sie udac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Kiedyś miałem podobnie. Rozwiązałem to uruchamiając system w trybie single user albo w trybie awaryjnym. Korzystając z polecenia "vipw" (ważne, bo to aktualizuje również shadow) wyczyściłem hasło roota (2 pole w /etc/passwd), czyli ostatecznie miałem coś takiego: root::0:0:root:/root:/bin/bash Mogłem potem przejść na konto roota bez hasła i ustawić mu hasło od nowa. Takie trochę bez sensu pytanie, ale skoro już byłeś zalogowany, to nie mogłeś poprostu ustawić nowego hasła dla userów korzystając z 'passwd'? Zamiast resetowac, logować się na to konto i ustawiać od nowa? (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 dzięki, jeszcze raz to wszystko na spokojnie systematycznie sprawdzę. Trochę to potrwa. Pozdrawiam. ALvarez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi