takori Napisano Maj 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2011 (edytowane) Tak jak dotychczas preferowalem Opere (zwlaszcza, ze linuxowska 4 Firefoxa jest niedopracowana), tak Firefox Nightly (7.0a1) zmusil mnie do powazniejszego zastanowienia sie. Polecam przetestowanie. @ Wal-de-mar Sciagasz z podanego linku i rozpakowujesz. Powstaly katalog 'firefox' najlepiej umiescic w home, ale to niekonieczne. Uruchamiasz klikajac w plik firefox (tj.application/x-shellscript). Nie koliduje z zainstalowana stabilna wersja. Dodatki ma wspólne, chociaz nie wszystkie dzialaja. Powodzenia. Edytowane Maj 30, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2011 Jak nowy firefox przestanie zamarzać (a już w wersji 4 jest można zauważyć sporą poprawę) to chyba przesiądę się po ok. 5-6 latach użytkowania opery. Na operze już po prostu nie daję rady z tym zawieszającymi się jskryptami, z którymi przeglądarka zupełnie sobie nie radzi... Przykładowo szukałem coś o libcurl to trafiłem na stronę http://linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2005/05/05/libcurl.html uznanej przecież firmy O'Reilly i nagle obciążenie procka wzrosło do 40% na dwóch rdzeniach. No kurde, rozumiem, że na jakichś badziewnych, ale nie na takich. Oczywiście na firefoksie lub chromium wszystko jest ok. Podobne sytuacje zdarzają się bardzo często. Używałem przez jakiś czas https://addons.opera.com/addons/extensions/details/notscripts/1.1.0/?display=en ale to rozszerzenie jest mocno niedopracowane. Tyle lat minęło, a nadal nic z tym nie robią... Fajna przeglądarka i mogę się założyć, że na widowsie opera działa ok, ale jeśli latami olewają problem na uniksowej wersji to ich też trzeba olać. Jutro wypróbuję tego nightly builda i napiszę jak wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2011 (edytowane) Jutro wypróbuje tego nightly builda i napisze jak wrazenia. Dzisiaj wyszla stabilna 5 FF. Nie ma jeszcze (chyba) wersji w repo, ale mozna sciagnac i uzywac podobnie jak nightly. linux x86_64 linux i686 Edytowane Czerwiec 20, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2011 Najszybciej pewnie będzie w repozytorium remi (aktualnie rc), są jeszcze paczki z repozyroriów fedorapeople (beta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2011 (edytowane) off topic Ciekawa alternatywna wersja do google chrome jest Iron (link). Jest to Chrome, lecz oczyszczone z funkcji wysylajacej w tle informacje do google. Dodatkowo polecam zmiane search engine na duckduckgo, która ma podobna funksje w wyszukiwarce. (Wiecej info na temat wyszukiwarki w dzisejszym osnews.) Duckduckgo mozna wprowadzic w dowolnej przegladarce. ** Warto sprawdzic na stronie startowej duckduckgo odnonsnik Godies- przyklad tech. Edytowane Czerwiec 21, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2011 Tak z zewnątrz to one się w ogóle nie różnią Mam w sumie takie dwa małe problemy: - chciałbym, żeby karty na pasku kart nadal się zmniejszały, kiedy uruchomię 12 i więcej kart. Teraz zaczynają się przewijać i tych pierwszych kart nie widać bez przewijania. Mam na myśli efekt taki jak w operze, gdzie karty zmniejszają się bez względu na ich liczbę i zawsze są widoczne, - czy istnieje możliwość umieszczenia Bookmarks Toolbar po lewej stronie z samymi ikonkami? Nie widzę takiej opcji. Btw. szukając czegoś o kartach natknąłem się na taką świeżą i ciekawą wtyczkę https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fedora-package-database/ (zdaje się, że to ten koleś o rozszerzeń do G3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2011 (edytowane) Teraz nie wiem czy mówisz o Firefoxie czy Chrome, ale... w Firefoxie jest Tabs Groups. Ta funkcja pomyslana jest jako odmiana bookmarkes, nie wiem czy mozna to przemiescic. Wiecej tutaj. Do chrome jest b.ciekawy dodatek pt.neat bookmarks, o dzwiecznej polskiej nazwie zgrabne zakladki. Dodatkiem do dodatku jest mozliwosc tematycznego sortowania. (Kiedys, dawniej , widzialem cos podobnego jak w Operze, ale ani pamietam, ani mi sie to podobalo - bede mial teraz na uwadze) ** to z pewnoscia jest Finnbarr P. Murphy. Ma tam wiecej ciekawych rozszerzen, a jednym z nich jest wyszukiwarka dla forum i wiki. Edytowane Czerwiec 21, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2011 czy istnieje możliwość umieszczenia Bookmarks Toolbar po lewej stronie z samymi ikonkami? Nie widzę takiej opcji. Zaćmienie umysłu (moje) FF =>> view/sidebar/bookmarks lub ctrl+B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2011 offtop (dotyczy FF5, a więc i jakis sposób FF N) Tutaj, interesujące porównanie: Mozilla FireFox 5 vs Google Chrome 12 #Benchmark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi