farbaa Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 Cześć, ze względu na moje problemy z zapełniającą się partycją /var, pomyślałem o zastosowaniu crona. Dlatego też założyłem ten temat. Myśl o cronie pojawiła się po tym jak okazało się, że przez bliżej nieokreślony czas prawdopodobnie nie będę miał kontaktu z tą instalacją Fedory, a są inni użytkownicy, którzy w razie zapełnienia tej partycji nie wiedzieli by z pewnością co robić. Pomyślałem więc o cronie i codziennym czyszczeniu partycji /var za pomocą yuma. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale przynajmniej spowolni trochę ten proces zapełniania. Napiszcie mi proszę czy, aby utworzyć takie zadanie wystarczy odpalić # crontab -e Czy muszę utowrzyć skrypt i umieścić go w katalogu /etc/cron.daily? Zawsze robiłem to z w/w komendą. Jak powinien wyglądać taki wpis (aby codziennnie odpalał się yum, ale nie o określonej godzinie, bo nie wiem, kiedy komputer będzie włączony )? Coś w ten deseń? */15 * * * * /usr/bin/yum clean all Więc jak to zrobić - utworzony skrypt z w/w poleceniem dodać do /etc/cron.daily czy wystarczy wykorzystać crontab -e? Przepraszam za tak prymitywne pytanie, tym bardziej, że są dostępne dokumentacje na ten temat, ale mam kilka ważniejszych spraw do zrobienia i szczerze mówiąc nie mam czasu na poszukanie odpowiedniej formuły. Liczyłem na to, że ktoś z Was kto zna się na tym bardzo dobrze, podrzuci mi rozwiązanie. Sorry za szczerość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 W ten deseń to nie. Co chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 anacron umożliwia wykonywanie takich zadań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 WalDo co chce osiagnac? Chyba chce uniknac zapelnienia tej partycji. Widzisz. Powiedzmy, ze po wlaczeniu systemu, partycja /var zajeta jest w 39% - wynik z "teraz". Po wykonaniu polecenia yum clean all, wartosc ta spada o kilka % -8,9. Jezeli - tak jak wspomnialem - nie bede mógl "dogladac" tej instalacji, to "zwykli" uzytkownicy sobie nie poradza! A zauwazylem, ze z kazda, wieksza aktualizacja miejsca jest coraz mniej No moze nie az tak panicznie, ale... Pomyslalem wiec o cronie i mozliwosc odpalenia tego polecenia np. co 30 minut kazdego dnia, kiedy komputer jest wlaczony. thof hmm, przeciez cronem równiez moge to wykonac. Ten w/w zapis nie zadziala? Nie wiem tylko czy /15 nie odpowiada za 5 a moze 30 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 (edytowane) napisalem ze w ten desen to nie, bo ten zapis "*/15" raczej nie przejdzie. Wg mnie to Twój cron nigdy sie nie uruchamia albo uruchamia i konczy z bledem. Raczej w miejscu minut usun "*" a podaj "00,15,30,45". [EDIT] man 5 crontab (cyfra 5 nieprzypadkowo). Na dole masz przyklady Edytowane Czerwiec 9, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Z manuala ``30 4 1,15 * 5'' spowoduje wywołanie komendy o 4:30am pierwszego i 15-tego każdego miesiąca plus każdy piątek...Podczas podawania dnia tygodnia, zarówno 0 jak i 7 jest uważane za niedzielę. Ale jest także Wartości krokowe dozwolone są też za gwiazdkami, więc jeśli chciałbyś powiedzieć ``co drugą godzinę'', użyj po prostu ``*/2''. ..co drugą godzinę w każdy dzień miesiąca, czyli; pole miesiąc 0-12, dzień 0-7 a godzina /2. Przynajmniej ja tak to widzę, ale pewnie się mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Przynajmniej ja tak to widzę, ale pewnie się mylę...Faktycznie. Nigdy nie używałem tej składni. W takim wypadku powinno działać o ile edycję crontaba robisz w kontekście roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi