matlas Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 Mam problem z czcionkami na stronach pod Operą (w F13 było okej). Nie posiadają hitingu, antyaliasingu i ogólnie wyglądaj okropnie w porównaniu do stron pod Firefoxem 4. Mam F15 z gnome3, zainstalowane czcionki windowsowe, w Tweak Tool ustawione: hiting na slight, antyaliasing na grayscale (ale jak zaobserwowałem to wpływa tylko na GTK aplikacje np. Firefoxa). Dla porównania załączam screenshoty. Da się coś zrobić z Operą aby była używalna? Gdzie można ustawiać antyaliasing i hiting dla aplikacji QT (np. Opera) ? FF4 (wszystko ładnie i pięknie ) Opera (paskudnie, inne czcionki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 (edytowane) Opera, tak 11.11 jak i Next dziala mi na normalnym ustawieniu (fedora 15 Gnome 3 64-bit zrzut ) Ustawienia w Tweak mam identyczne. Nie jestem pewien czy nie bylo juz podobnego problemu (?) Jak instalowales Opere? (Yum, czy rpm z opery.com?) (Jaki masz flash?) Edytowane Czerwiec 8, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 https://wiki.archlinux.org/index.php/Opera#Microsoft_fonts_and_Opera If ttf-ms-fonts has been installed before running Opera for the first time, Opera will use those fonts by default, regardless of what's specified by local GTK options, GNOME, or KDE font management. Po co Ci microsoftowe czcionki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 Na FB Czcionki to Lucida Grande (OS X) i MSowe Tahoma i inne. Odinstaluj je jak chcesz miec jakas normalniejsza (: No a jakims cudem Firefox tych czcionek nie chce uzywac, albo ustawiles podmienianie ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 @thof Potrzebuje MSowych bo pracuje przy tworzeniu stron. Firefox sprawdziłem firebugiem używa Tahomy na facebooku (nie mam Lucida Grande). Opera niby używa też Tahomy (sprawdzałem Dragonfly-ajem) ale wyświetla je źle (jak widać na fb "Aktualności"). I jakoś inaczej w Operze ta tahoma wygląda. @ takori Flash 64bit a co on ma z tym wspólnego? Dodam że tylko w F15 mam ten problem, wszystko w F6 do F13 było oki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 (edytowane) [@ takori Flash 64bit a co on ma z tym wspólnego? Niby nic, acz kiedys zapomnialem go wstawic po instalacji Opery Next i niektóre strony wyswietlala mi koszmarnie, a stabilna Opera (11) poprawnie. Po skopiowaniu flash-a do plugins Opery Next, "dolegliwosc" ustala. Edytowane Czerwiec 8, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 I jakoś inaczej w Operze ta tahoma wygląda. W tym linku, który podałem wcześniej jest rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Masz na mysli: Disabling Xft fonts i Microsoft fonts and Opera ? Bo to nie dziala, nadal Tahomy nie czyta na stronach. @ takori: a jak instalowales ms czcionki? u ciebie wyglada okej, u mnie nieczytelne strasznie. Próbowalem jeszcze takie cos: http://ask.metafilter.com/153826/Fixing-fonts-in-Opera-and-Chrome ale tez nic nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 @ takori: a jak instalowales ms czcionki? u ciebie wyglada okej, u mnie nieczytelne strasznie. wszysko kopiuję ręcznie do .fonts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Okej znalazłem już rozwiązanie: 1. Z /usr/share/fonts usunałem wszystkie katalogi wine-* (były właśnie też jego msowe czcionki, pewnie się gryzły z tymi z punktu 2) 2. Reinstalowałem ten pakiet z czionkami ms http://www.mjmwired.net/resources/files/msttcore-fonts-2.0-3.noarch.rpm I teraz wygląda okej wszystko: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Masz na myśli: Disabling Xft fonts i Microsoft fonts and Opera ? Bo to nie działa, nadal Tahomy nie czyta na stronach. Nie wiem czy mamy inną zawartość tej strony, ale mam na myśli to: To force existing installations of Opera use the options set by your font manager: - Close all running instances of Opera - Deinstall the ttf-ms-fonts package - Move the existing profile folder: mv -i ~/.opera ~/.operax - Run an instance of Opera and verify that your font manager settings have been applied - Restore bookmarks and desired filter files from ~/.operax to ~/.opera except for the operaprefs.ini file - Reinstall the ttf-ms-fonts package if so desired Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Problem już podałem w czym leży. Pakiety wine instalują czcionki msowe, które faktycznie nimi nie są i źle są renderowane (bo odinstałowałem msowe z tego pakiety, zostawiłem te z wine i właśnie był ten paskudny efekt). Trzeba je usunąć, zainstalować msowe. Ale dzięki chłopaki bo nakierowaliście mnie żeby dokładnie /usr/share/fonts przeszperać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 To by wyjasnialo moje problemy z instalacja ZBrush pod koniec 2009. Wlasciwie nie z instalacja, a problemami po. Bede musial zapamietac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 Innym rozwiązaniem jest usunięcie pakietu: wine-tahoma-fonts bo to ten pakiet miesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi