Skocz do zawartości

[F15] Opera, Paskudne I Rozjechane Fonty

matlas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z czcionkami na stronach pod Operą (w F13 było okej). Nie posiadają hitingu, antyaliasingu i ogólnie wyglądaj okropnie w porównaniu do stron pod Firefoxem 4.

Mam F15 z gnome3, zainstalowane czcionki windowsowe, w Tweak Tool ustawione: hiting na slight, antyaliasing na grayscale (ale jak zaobserwowałem to wpływa tylko na GTK aplikacje np. Firefoxa).

Dla porównania załączam screenshoty. Da się coś zrobić z Operą aby była używalna? Gdzie można ustawiać antyaliasing i hiting dla aplikacji QT (np. Opera) ?

FF4 (wszystko ładnie i pięknie :P)

ff.jpg

Opera (paskudnie, inne czcionki)

opera.jpg

Opera, tak 11.11 jak i Next dziala mi na normalnym ustawieniu (fedora 15 Gnome 3 64-bit zrzut ) Ustawienia w Tweak mam identyczne.

Nie jestem pewien czy nie bylo juz podobnego problemu (?) Jak instalowales Opere? (Yum, czy rpm z opery.com?)

(Jaki masz flash?)

Edytowane przez takori

@thof

Potrzebuje MSowych bo pracuje przy tworzeniu stron. Firefox sprawdziłem firebugiem używa Tahomy na facebooku (nie mam Lucida Grande). Opera niby używa też Tahomy (sprawdzałem Dragonfly-ajem) ale wyświetla je źle (jak widać na fb "Aktualności"). I jakoś inaczej w Operze ta tahoma wygląda.

@ takori

Flash 64bit a co on ma z tym wspólnego?

Dodam że tylko w F15 mam ten problem, wszystko w F6 do F13 było oki!!!

[@ takori

Flash 64bit a co on ma z tym wspólnego?

Niby nic, acz kiedys zapomnialem go wstawic po instalacji Opery Next i niektóre strony wyswietlala mi koszmarnie, a stabilna Opera (11) poprawnie.

Po skopiowaniu flash-a do plugins Opery Next, "dolegliwosc" ustala.

Edytowane przez takori

Masz na mysli: Disabling Xft fonts i Microsoft fonts and Opera ? Bo to nie dziala, nadal Tahomy nie czyta na stronach.

@ takori: a jak instalowales ms czcionki? u ciebie wyglada okej, u mnie nieczytelne strasznie.

Próbowalem jeszcze takie cos: http://ask.metafilter.com/153826/Fixing-fonts-in-Opera-and-Chrome ale tez nic nie pomaga

Okej znalazłem już rozwiązanie:

1. Z /usr/share/fonts usunałem wszystkie katalogi wine-* (były właśnie też jego msowe czcionki, pewnie się gryzły z tymi z punktu 2)

2. Reinstalowałem ten pakiet z czionkami ms http://www.mjmwired.net/resources/files/msttcore-fonts-2.0-3.noarch.rpm

I teraz wygląda okej wszystko:

opera_good_png_300x300_q85.jpg

Masz na myśli: Disabling Xft fonts i Microsoft fonts and Opera ? Bo to nie działa, nadal Tahomy nie czyta na stronach.

Nie wiem czy mamy inną zawartość tej strony, ale mam na myśli to:

To force existing installations of Opera use the options set by your font manager:

- Close all running instances of Opera

- Deinstall the ttf-ms-fonts package

- Move the existing profile folder: mv -i ~/.opera ~/.operax

- Run an instance of Opera and verify that your font manager settings have been applied

- Restore bookmarks and desired filter files from ~/.operax to ~/.opera except for the operaprefs.ini file

- Reinstall the ttf-ms-fonts package if so desired

Problem już podałem w czym leży. Pakiety wine instalują czcionki msowe, które faktycznie nimi nie są i źle są renderowane (bo odinstałowałem msowe z tego pakiety, zostawiłem te z wine i właśnie był ten paskudny efekt). Trzeba je usunąć, zainstalować msowe. Ale dzięki chłopaki bo nakierowaliście mnie żeby dokładnie /usr/share/fonts przeszperać :)