Seba9901 Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Tak, wiem co to zaleznosci, bo musialem sie z nimi meczyc instalujac recznie RPM'y, gdyz graficznego instalatora RPM'ów do Fedory spin LXDE (LiveCD) nie ma, chociaz moglem go doinstalowac EDIT : Tylko jak mam doinstalowac wszystkie paczki naraz, bez potrzeby instalacji kazdego pakietu osobno? Ja próbowalem rpm -ivy no i potem zaznaczylem wszystkie pakiety, skopiowalem i wkleilem po poleceniu rpm do terminala, jednak nic z tego nie wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Jeszcze raz proponuję zrobić lokalne repozytorium z DVD i wtedy co będziesz chciał, to yum install pakiet1 pakiet2 ... pakietn Zależności dociągną sie same - rpm tego nie potrafi i będziesz musiał rzeźbić w rodzaju rpm -Uvh pakiet2 #tu bład zależności od pakietu A rpm -Uvh pakiet2 pakietA #tu bład zależności od pakietu B rpm -Uvh pakiet2 pakietA pakietB # i to jest właśnie to piekło o którym piszą [EDIT] Lokalne repozytorium: 1. z DVD instalujemy paczkę createrepo (tym razem jeszcze za pomocą rpm): rpm -Uvh createrepo*.rpm 2. kopiujemy wszystkie pakiety z katalogu Packages (nie pamiętam dokładnie ścieżki na DVD, ale dasz radę znaleźć) do wybranego katalogu np. /repozytorium 3. Tworzymy plik /etc/yum.repos.d/lokalne.repo o zawartości: [lokalne] name=Repozytorium z DVD baseurl=file:/repozytorium enabled=1 gpgcheck=0 4. Tworzymy repozytorium createrepo --baseurl=/repozytorium 5. Korzystamy z dobrodziejstwa lokalnego repo Oczywiście jeśli zamierzasz potem robić update wszystkich paczek, to ma rację thof pisząc, że to bez sensu. Zysk będzie minimalny i lepiej zainstalować z LiveCD a potem doinstalować co trzeba zwyczajnie z sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba9901 Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Spróbowałem yum'em i wyszło coś takiego. Przykładowo jeden pakiet z powodów oczywistych: bash: /h: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@sebastian-desktop sebastian]# /home/sebastian/Pulpit/Packages/tcsh-6.17-15.fc15.i686.rp Gdy skopiuję te wszystkie pakiety, i wkleję je do terminala, to wtedy ich nazwy nie są pełne (tak jak w przykładzie, zamiast ".rpm" jest ".rp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba9901 Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Aha, i wtedy nie bedzie tych problemów z niepelnymi nazwami. EDIT: yyy: [root@sebastian-desktop sebastian]# createrepo --baseurl=file:/home/sebastian/Pulpit/Packages Error: Must specify a directory to index. Usage: genpkgmetadata.py [options] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 (edytowane) EDIT:yyy: [root@sebastian-desktop sebastian]# createrepo --baseurl=file:/home/sebastian/Pulpit/Packages Error: Must specify a directory to index. Usage: genpkgmetadata.py [options] createrepo --baseurl=/repozytorium Widzisz gdzies tutaj "file:"? Przedrostek "protokolu" tylko w konfiguracji repozytorium, dla createrepo tylko sciezka systemowa. [EDIT]Poprawna forma createrepo --baseurl=/home/sebastian/Pulpit/Packages Tylko robienie repo na Pulpicie to jakies chore jest To nie Windows gdzie wszystkie smiecie domyslnie pcha sie na "Pulpit" albo do "Dokumenty". Ale to oczywiscie kwestia gustu. Edytowane Lipiec 8, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba9901 Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 No, rzeczywiście. Mogłem to zrobić np. w folderze domowym, ale nawet jeśli nie dam przedrostka "file:" to i tak pojawia mi się ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Echhh... Dawno się w to nie bawiłem i wypisałem bzdury na podstawie pobieżnej lektury createrepo --help Sprawdź czy nie pójdzie tak po prostu createrepo /home/sebastian/Pulpit/Packages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba9901 Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Spawning worker 0 with 2943 pkgs Jest! Działa! Dziękuję. Temat można chyba zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
let Napisano Sierpień 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2014 Sorki, że dopisuję do tak starego tematu sprzed trzech lat, ale też borykałem się z tym problemem dotyczącym polecenia createrepo. Aby zainstalować pakiet createrepo w Fedorze 20 wymagany jest pakiet python-deltarpm, obydwa są na płytce instalacyjnej DVD. Po czystej instalacji Fedory kopiuję te dwa pakiety do dowolnego katalogu i z roota je instaluję [root@localhost ~]# rpm -ivh *.rpm ostrzeżenie: createrepo-0.9.9-22.fc20.noarch.rpm: Nagłówek V3 RSA/SHA256 Signature, identyfikator klucza 246110c1: NOKEY Przygotowywanie... ################################# [100%] Aktualizowanie/instalowanie... 1:python-deltarpm-3.6-3.fc20 ################################# [ 50%] 2:createrepo-0.9.9-22.fc20 ################################# [100%] Dopiero wtedy mogę utworzyć lokalne repo, ja zawsze kopiuję wszystkie pakiety z płytki DVD do utworzonego wcześniej katalogu.na dysku twardym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi