pavel Napisano Lipiec 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Jak posprzątać Fedorę? Jest jakies polecenie które oczyści system ze zbędnych plików? Czy yum trzyma gdzieś rpm'y ? Po instalacji systemu miałem ponad 5GB wolnego miejsca, dałem yum upgrade , po restarcie yum clean all i mam ponad 3GB wolnego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Czesc. Oczywiscie yum jest dobrym rozwiazaniem, ale nalezy równiez pamietac o np. usuwaniu "starych" logów (np. messages-20110630, maillog-20110714, Xorg.x.old itd.) z katalogu /var/log/. Po jakims czasie potrafia zajac naprawde duzo miejsca na dysku. Jest równiez dostepna ciekawa aplikacja - Bleachbit. Dostepna np. przez Dodaj/usun oprogramowanie (badz yum install bleachbit). BleachBit usuwa wlasnie niepotrzebne pliki - cookies i historie przegladarki internetowej, pliki tymczasowe. Podobno jest w stanie usunac logi z 70 aplikacji, takich jak Mozilla Firefox, Filezilla, Flash, Google Chrome, gedit, Pidgin... Aplikacja jest takze wykorzystywana do czyszczenia pamieci i swap'a, usuwania uszkodzonych skrótów. bleachbit screenshots on Ubuntu 10.10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavel Napisano Lipiec 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Dzieki, aplikacje widzialem , używałem czasami na Debianie . System wczoraj postawiłem wieć logi maja 2mb, w bleachbit zaznaczylem wszystko i zrobilem podgląd , 650mb do usunięcia z czego 610mb to pliki językowe. Raczej nie jest możliwe żeby upgrade doinstalował prawie 2GB , w debianie mialem zawsze mniej niz 5GB zajetego miejsca a kolejne mb pochłaniał zawsze apt , czysciłem jego archiwum gdzie trzyma paczki i zazwyczaj znowu miałem 4,8GB zajętej powierzchni , a tutaj nie wiem co pochonęło tyle miejsca. PS Czy instalacja z DVD instaluje standardowo wiecej pakietow niz instalacja z CD ? Pierwszy raz instalowałem z CD i po wtedy po starcie systemu mialem wolnej powierzchni 7GB z 10GB, po instalacji z DVD miałem zajete 5GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Raczej nie jest możliwe żeby upgrade doinstalował prawie 2GBA czemu nie? Na pewno zostało trochę "śmieci" w cache. Czy instalacja z DVD instaluje standardowo wiecej pakietow niz instalacja z CD ?Z DVD możesz sobie wybrać co się zainstaluje, z LiveCD leci wszystko co (skompresowane) na płycie. Logicznie rzecz biorąc ze względu na ograniczenie miejsca na LiveCD masz pewien wybór pakietów a na DVD wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Odnosnie jeszcze instalacji z plyty DVD oprócz tego co napisal WalDo. Zawsze korzystam z mozliwosci wyboru pakietów i zawsze udawalo mi sie zmiescic ponizej jednego tysiaca. Niemniej po instalacji okazywalo sie, ze zainstalowal sie pakiet, którego nie wybieralem - zapewne jako zaleznosc. Niestety nigdy nie sprawdzalem jaka ilosc sklada sie na instalacje z LiveCD. Raczej nie jest mozliwe zeby upgrade doinstalowal prawie 2GB Hmm wedlug mnie jest to mozliwe. Zauwaz, ze Fedora 15 wydana zostala jakis czas temu. Tak wiec uzbieralo sie troche aktualizacji. Zawsze po swiezej instacji, pierwsza rzecza jaka robie jest wlasnie aktualizacja. Czasami liczba programów byla naprawde imponujaca ze wzgledu na instalacje kilka miesiecy po oficjalnym wydaniu. Tak bylo w przypadku Fedory 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 W pewnym sensie dużo łatwiej kontrolować zapełnianie się dysku, kiedy trzyma się /var i /usr na osobnych partycjach. To, że /var/cache tak szybko się zapełnia to dosyć normalne. Po pewnym czasie od instalacji ustabilizuje się i będzie utrzymywało się na podobnym poziomie. Do analizy zużycia miejsca na dysku używam konsolowego ncdu, ale są też graficzne programy jak np. baobab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavel Napisano Lipiec 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi