Gość kyr Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 Witam. Wyskoczyła mi informacja, że dostępne są aktualizacje, wchodzę prawie 60. Podczas instalacji wyskoczyła mi informacja: Dwa pakiety dostarczają ten sam plik. Zwykle spowodowane jest to mieszaniem pakietów z różnych źródeł oprogramowania Klikam "Szczegóły" i wyskakuje niewiele mówiące: Błędy testu transakcji: file /usr/lib/xulrunner-2/README.txt from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/omni.jar from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/run-mozilla.sh from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/xulrunner from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/components/libdbusservice.so from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/components/libmozgnome.so from install of xulrunner-6.0-2.fc15.i686 conflicts with file from package xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 file /usr/lib/xulrunner-2/crashreporter from install of xulrunner-6.0-2.fc15... Wiem przynajmniej co się pogryzło. Poinstalowałem co się dało i spróbowałem yum extender. To samo. Gdyby nie to, że jedno wymaga drugiego to problemu by nie było. Przy aktualizacji firefoxa w zależnościach trzeba aktualizować xulrunner i odwrotnie. Ściągnąłem więc tar.bz2 firefoxa i... nie wiem jak go zainstalować... Archiwum wypakowałem ale ./configure nic nie daje. W Sambie trzeba było wejść w source, ale w folderach firefoxa nie ma żadnego pliku konfiguracyjnego. Więc chciałbym prosić o pomoc w dwóch sprawach. Jak instalować firefoxa i inne programy bez takich plików? Jak rozwiązać te zależności (instalacja ściągniętego firefoxa pomoże?)? Ps Oczywiście szukałem w googlach, ale wszystko jest tam stare (z czasów firefoxa 2-3 a nawet fedory 6). Pisali też coś, że wypakowanie archiwum to koniec pracy ale troche dziwne mi się to wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 Moze zainstaluj najnowsza Fedore? Po za tym tego Firefoxa "tar.bz" nie instalujesz tylko uruchamiasz- kliknij na plik "firefox" bez zadnego rozszerzenia. Ewentualnie pod konsola wejdz do rozpakowanego katalogi i wpisz "./firefox" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kyr Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 mam fedore 15. a jak klikam na firefoxa to owszem otwiera mi sie - tyle ze nie w zakladce programy nie mam firefoxa, nawet do ulubionych nie moge dodac - za kazdym razem jak chce wlaczyc firefoxa (czyli praktycznie zawsze jak podchodze do lapa) mam wchodzic w folder z liskiem i w ten sposob go otwierac? mało to cywilizowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kyr Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 sorry wiadomość dodała mi się za szybko: gdzie normalnie instalują się programy, gdzie powinienem umieścić folder z firefoxem (albo co powinienem jeszcze zrobić), żeby było normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 (edytowane) gdzie normalnie instaluja sie programy, gdzie powinienem umiescic folder z firefoxem (albo co powinienem jeszcze zrobic), zeby bylo normalnie?W przypadku gdy korzystasz z binariów z paczki tar.gz, to nie ma znaczenia gdzie instaluja sie programy - paczka z FF moze istniec w dowolnym miejscu.Edycja wpisów w menu zalezy od desktopa, którego uzywasz. Osobiscie skupilbym sie na rozwiazaniu problemów z aktualizacja, bo FF 6.0.1 jest juz w repozytoriach Fedory 15 od jakiegos czasu. [EDIT] Odinstaluj xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 i bedzie dobrze. Takie sa skutki wlaczania "obcych", niekompatybilnych repozytoriów Sprawdz czy w ramach zaleznosci przy usuwaniu tego pakietu nie usunie CI polowy systemu. W takim wypadku próbowalbym odinstalowac "na sile" rpm -e --nodeps xulrunner2-2.0.1-1.fc13.remi.i686 ale to w ostatecznosci! Edytowane Sierpień 25, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kyr Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 f**k yea dałem se rade:) w dodaj/usuń wyrzuciłem jakiś pakiet, bodajże xul 2.ileś. i sie lisek juz nie narzekał dzięki wszystkim wielkie za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kyr Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 hehe dopiero po dodaniu odp zobaczylem twaja edycje;) w zaleznosciach wywalilo tylko jakis vlc kombatybilne z mozillą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi