portals Napisano Wrzesień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2011 Witam Mam problem system bardzo zamula gdy wykonuję operacją na plikach.Kopiowałem wczoraj pliki na telefon(5 gb) nie dość że system robił to około godzinę to na dodatek podczas tego nie było słychać nawet muzyki. Dziś próba sprawdzenia poprawności kilku plików torrent skończyła się zawieszeniem systemu. Nie jest to pierwsza instalacja systemu i zawsze ten sam problem, ma ktoś pomysł? Komputer nie jest najnowszy ale słaby też nie bo amd x6 3.5 ghz, reszta chyba nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2011 Jaki masz dysk? Jak to ten jeden z nowszych z sektorami 4K to problem jets przez to. Linux nie zawsze widzi poprawnie sektory 4K i dopasowuje partycje to starego układu 512 przez to dysk musi przestawiać dane. Wiem, bo sam mam taki dysk i miałem mnóstwo problemów przez to (właśnie wszystko się cięło jak tylko coś bardziej było zapisywane). Musisz poprzesuwać partycje (GPartedem zrób i wyrównaj do 1M). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2011 Aby sie przekonac czy to faktycznie jest blad partycjonowania mozesz wykonac trzy (lub dwa) testy ze strony https://wiki.archlinux.org/index.php/SSD_Benchmarking#Using_hdparm Jesli wynik w hdparm i palimpsest jest ok, a w tym ostatnim (dd) slaby to faktycznie partycje sa problemem. Jesli w kazdym z testów dostaniesz slaby wynik to problemy sa z obsluga kontrolera lub dysku. W biosie masz ustawiony tryb SATA jako AHCI, a nie Compatibility? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portals Napisano Wrzesień 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2011 / Jest w RAID 0 na dwóch dyskach. Home jest na sdb sda - Seagate 7200.12 sdb - Samsung hd250hj [root@PC-1 ~]# hdparm -Tt /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 7906 MB in 2.00 seconds = 3956.03 MB/sec Timing buffered disk reads: 360 MB in 3.00 seconds = 119.85 MB/sec [root@PC-1 ~]# hdparm -Tt /dev/sdb /dev/sdb: Timing cached reads: 7816 MB in 2.00 seconds = 3910.44 MB/sec Timing buffered disk reads: 304 MB in 3.01 seconds = 100.98 MB/sec [root@PC-1 ~]# hdparm -Tt /dev/md0 [piotrek@PC-1 ~]$ dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024 conv=fdatasync,notrunc 1024+0 przeczytanych recordów 1024+0 zapisanych recordów skopiowane 1073741824 bajty (1,1 GB), 14,6845 s, 73,1 MB/s Wyglada na to ze kopiowanie z konsoli nie zamula system z KDE tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2011 Wykonałeś tylko test zapisu, ale i tak wygląda, że jest ok. RAID 0 jest podobno dosyć wadliwy i do tego pewnie u Ciebie jest to RAID softwarowy, który obciąża procesor. Spróbuj powtórzyć operację kopiowania tych samych plików tylko w konsoli (możesz użyć mc dla wygody), aby sprawdzić czy to faktycznie wina KDE, lub na innym środowisku. Doinstalowanie LXDE zajmie tylko chwilę i samo środowisko jest bardzo małe. IMO coś jest z konfiguracją RAID. Ja mam w tym niewielkie doświadczenie to nawet trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, ale wszystko na to wskazuje. Podobno o błąd nie trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portals Napisano Wrzesień 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2011 /home/ nie ma w RAID i na nim też są problemy. Spróbuj z innego środowiska bo kopiowałem z home na dysk usb(ntfs) i system nie mulił nawet trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2011 @thof: tez posiadam RAID 0 na / i RAID 1 na /home (mdadm). @portals: uzywanie terminala daje tylko pozorna poprawe dzialania (wiem, bo tez mi sie zdawalo ze dziala lepiej...). Zobacz programik nmon (nie ma w repo), wlacz widok uzycia dysków i CPU i wtedy zacznij kopiowac. Jak uzycie dysków bedzie minimalne, a CPU bedzie wyswietlac duzo S (Sleep), w stosunku S(90%), R(10%), to jest to problem partycji, bo wtedy dysk sam musi przetlumaczyc regiony dysku z 512 na sektory 4k (stad to Sleep, bo system czeka na odpowiedz dysku). Chociaz tutaj niby pisza, ze sektory sa po 512. http://www.amazon.com/Seagate-Barracuda-7200RPM-Internal-ST31000528AS-Bare/dp/B00272NHOK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2011 Linux tak ma. Od jakiś 2 lat, nie pamiętam dokładnie. Wcześniej było dobrze. Podczas kopiowania dużej ilości plików na pamięć przez USB, czy na kartę SD, prędkość kopiowania powoli siada. Kopiuj pliki mniejszymi partiami, tak po 500 mega, czy coś koło tego. Być może da się to jakoś naprawić, ale radzę sobie powyższym sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portals Napisano Wrzesień 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2011 Mam wrażenie że po ostatniej aktualizacji kernela jest lepiej. W nmon jest nie wiele S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi