@WalDo Napisano Październik 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2011 Jesli jestes w powloce (po chroot), to masz uprawnienia roota (chyba, ze cos dziwnego zrobiles) - mozesz sprawdzic kim jestes i do jakich grup nalezysz whoami id Dzialasz tak jakbys uruchomil system w trybie tekstowym. Po prostu reinstalujesz kernel a potem exit #powinno pokazac sie mini-menu z którego wybierasz: reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2011 Sprawdzilem id i whoami jak to dziala wyswietla "root" i oczywiscie wyjscie z tego to pamietam z Red Hat 7.X halt lub exit. Róznie kombinowalem su -c "yum update kernel" su -c yum reinstall kernel" jak i same komendy >>yum update kernel , yum reinstall krenel ,wyswietlal sie komunikat z (Error) File "/mnt/sysimage /usr/bin/yum", line 28 ,in <module> import yummain.Dzialal "mc" i odnalazlem mój folder gdzie wczesniej przed zmiana zapisalem w katalogu "DOMOWY" plik grub.conf. Wrzucilem ten "przekopiowalem" oryginalny plik grub.conf do /mnt/sysimage/boot/i ponownie uruchomilem komputer.Wyswietlily sie trzy aktualizacje,czyli fedora powrócila do stanu przed modyfikacja "grub.conf". >>>>wczesniej jak sie nie myle "Nastapilo cos w rodzaju "Przemontowywania glównego systemu plików do odczytu.... Montowanie lokalne systemu plików ...SELinuksa z >>********..itd. Uruchomilem w trybie tekstowym czyli dopisalem" "3 " zalogowalem sie jako root, nastepnie próbowalem odinstalowac nvidie, yum remove kmod-nvidia ,negatywnie szuka na serverach lustrzanych i http://... nastepnie "kernel" yum update kernel ,negatywnie ..pózniej drugi sposób, yum reinstall kernel , pozytywnie i mialem; **** _->>Wykonanie sprawdzenie transakcji. >> Pakiet kernel.i686 0:2.6.35.6-45.fc14 zostanie zainstalowany >> Pakiet kernel.i686 0:2.6.35.14-96.fc14 zostanie zainstalowany >> Ukonczenie rozwiazywania zaleznosci. Rzowiazanie zalezmnosci: Pakiet Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ---------------------------------------------------------------------------------- Ponowne zaistalowanie: kernel i686 2.6.35.6-45.fc14 fedora 21M kernel i686 2.6.35.14-96.fc update 21M ---------------------------------------------------------------------------------- Podsumowanie transakcji; Reinstall 2 Packages(s) Calkowity rozmiar pobierania: 42M Rozmiar po zainstalowaniu 156M w porzadku [t/N] wybralem "t"... *************** Równiez dalo komunikat negatywny szukalo na serverach lustrzanych i htpp://.. Jak mozna w trybie tekstowym wlaczyc karte wifi i podlaczyc sie do sieci "rautera" aby pobrac pakiety...moze taki kierunek dzialania? Karte WiFi rozpoznalem komenda "ifconfig" i wiem, ze adressu MAC ze to "wlan0" ale dalej aby, przypisac IP i maska podsieci,brama domyslna lub aby sie tyko podlaczyc do rautera sieci(SSID) to brak..wiadomosci.. Chialbym jeszcze dodac, iz logujac sie w trybie tekstowym i komendy , ls -l /boot, >> mam pliki: *** config-2.6.35.14-96.i686 ------||-----.14-97.---- ------||-----.6-45.----- efi elf-memtest+86+-4.20 grub initramsf-2.6.35.14-96.fc14.i686.img -------||-------.14-97.------------- -------||-------.6-45.-------------- initrd-plymouth.img lost+fund memtest86+-4.20 System.map-2.6.35.14-96.fc14.i686 --------||-------.14-97.--------- --------||--------.6-45.--------- vmlinuz-2.6.35.14-96.fc14.i686 vmlinuz-2.6.35.14-97.fc14.i686 vmlinuz-2.6.35.6-45.fc14.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2011 Odinstalowałem sterowniki kmod-nvidia-96xx,usunąłem pliki blacklist-nouvea.conf z /etc/modprobe.d.,oraz usunąłem wpis w 2 linii "noveau.modsest=0 rdblacklist-nouveau" a dodałem do 2 linii wpis "xdriver=vesa" Przy starcie komputer uruchamia niebieska strone z logiem pośrodku "Fedora" i ładuje.Po całkowitym załadowaniu uruchamia się czarny ekran z górnym lewym migającym kursorem i na tym koniec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Na forum wyczytałem na temat trybu tekstowego i błedów w pliku yum.log oraz kat. "massages". W drugiej linii zmazałem rhgb i obserwowałem na czym się zawiesi fedora. Wiekszosc ładowania Fdora przechodziła [ OK ]. W jednej linii końcowej wyrzuciło error i powróciło do [root@adam: /]wystartowałem fedore i po ukazaniu linii i błędów system sie zatrzymał.. wymazałem tzn : przenisłem odowiednie pliki i Fedora się uruchamia DZIAŁA !!! . Pokazało sie cos takiego ***** log -/var/log/Xorg.0.log Using config file "/etc/X11/xorg.conf Using Confiog directory /etc/X11/xorg.conf.d Using system config directory /usr/share/X11/xorg.conf.d http://wiki.x.org for help Please elso check the log file at /var/log.Xorg.0.log for additional information giving up xinit : Connection refused (errno 111): unable to connect to X server xinit: Wo such process (errno 3): Server error kasuje pliki /etc/X11/ nvidia-96xx-xorg.conf xorg.conf **** DZIAŁA !!! I teraz takie zasadnicze pytanie. Fedora działa a czy jest jakaś komenda co przetestuje gruntownie system i naprawi ewentualny problem, który zaistniał i nie jest wyświetlany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Jak cie za chwile ktorys z modow zjedzie za ten potrojny post ^^ Naucz sie laczyc Takie 2 uwagi: - Wiemy, ze jestes podekscytowany gdy cos sie stanie/zacznie dzialac ale poswiec 15min wiecej i poformatuj lepiej to co piszesz, skorzystaj z znaczników code i codebox (przy wiekszych rzeczach), bo przebrnac przez te gwiazdki jest ciezko. Skup sie tez i pisz poprawnie. - Jesli zdecydowales sie na Fedore a nie Ubuntu to naucz sie podstaw uzytkowania systemu. MC nie jest najlepszym programem do przenoszenia i kasowania plików. Przeczytaj poradnik by wiedziec cos o koncie roota, plikach które kasujesz. Pliki które skasowales sa jednymi z najwazniejszych ale na twoje szczescie automatycznie sie generuja jesli ich nie ma. Przez te 3 strony zupelnie stracilismy watek. Co do komendy - hmm, kiedys robilo sie taki maly zarcik ale ... Poszukaj sobie w Google (ALE NIE WPISUJ) su -c "rm -rf /" To zwykle naprawia wszystkie problemy ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 I tak to polecenie (podobno) nie działa, zrobili w coreutils że nie można usunąć katalogu głównego, tylko podkatalogi. Podobno, bo nie ma odważnych którzy to sprawdzą A mi nie chce się stawiać wirtualki tylko po to żeby robić rm -rf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Głównie to probuje uruchomić karte Graficzną GF2 MX 200 i taki mam teraz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Mozesz odpalic liczac wylacznie na laskawosc sterowników nouveau, ale nie liczylbym na sensacje. Poczytaj nasza wiki → Nvidia Naprawde goraco polecam nasza wiki. Twoje problemy obecne i przyszle w 80% sa tam juz rozwiazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2011 Witam Problem z uruchomieniem Fedory minal a co do sterownika "nvidia i "nouveau" to sa pewne problemy tzn. nie wiem co dziala a co trzeba jeszcze uwzglednic, doinstalowac,poprawic. Wracam do mojego postu który kiedys umiescilem odnosnie instalacji karty Geforce 2 MX 200. http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24640-fedora-14-i-problemy-z-instalacja-nvidia-gf2-mx-200/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2011 No i...? Jakiś opis problemu, link do "kiedyś umieściłem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Październik 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2011 Tu jest post Instalcja GeForce 2 MX 200 fakt eksponat muzealny, zanim zainstaluje na sprzecie to trzeba na czyms przetestowac co i jak,aby wiedziec i byc swiadomym powoli co sie wykonuje itd. az do skutku. Wychodze z zalozenia,iz starszy sprzet zadziala na Linux-sie glównie gry starsze pod Wine i dadza sie uruchomic ( pod DirectX, Glide -voodoo2 mam takie na stanie np"Wing Commander" dla WIn98 itd. które nie mozna odpalic na windows 2000.Xp a moze pójda na karcie GF2 MX 200 pod linuxem ) a pózniej bedzie juz mozna zadzialac z Fedora na wlasciwym sprzecie np:GF GTX280.) http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24640-fedora-14-i-problemy-z-instalacja-nvidia-gf2-mx-200/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2011 Jeśli masz wciąż ten sam problem, z tą sama kartą to dlaczego piszesz o nim w kolejnym wątku? Do tego - na co nie zwróciłem wcześniej uwagi - piszesz w wątku dot. GRUBa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi