callou Napisano Październik 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2011 Witam, mam duzy problem z konfiguracja czcionek, chcialbym, aby byly jak dawniej np. w fc14. W terminalu jedyna dzialajaca czcionka jest Monospace, inne zachodza na siebie, np. tak wyglada mój terminal -- dosc oplakanie, moge co prawda wrzucic czcionke Monospace, jest co prawda lepiej, ale nadal nie to co bylo. Poza tym pierwotnie czcionka byla cienka, ale korzystajac z poradnika fonts zmienilem ustawienia, tak ze czcionka w terminalu jest grubsza co mi sie podoba, ale z kolei ma kolorowa obwódke, co mi sie nie podoba, tzn. a powinien to byc czarny/szary kolor. Poza tym w firefoksie tez czcionki nie sa takie jak byly w fc14. Nie rozumiem po co "oni" tak nakombinowali z czcionkami, skoro bylo dobrze (moze to przez gnome3). Jakich uzywacie ustawien, aby miec dobre czcionki i jakich czcionek? Anti-Aliasing and Hinting -- jako wlaczone? su -c "ln -s /etc/fonts/conf.avail/10-sub-pixel-rgb.conf /etc/fonts/conf.d/" Udalo sie wylaczyc obwódke...poprzez zaniechanie tego polecenia. W systemie ustawilem czcionki Sans, natomiast jakich uzywacie w FF, tak aby byly podobne do tych defaultowych z ff pod fc14. ############################################################################## Ustawilem zgodnie z Ohh, it seems to be a bit more complicated. Here is an image http://img498.imageshack.us/img498/2...oxfonts8dv.png Proportional: Serif Serif: Times New Roman Sans-Serif: Arial Monospace: Courier New Myslicie, ze tak jest dobrze? ps. tylko co z terminalem, tam mam tylko Monospace dzialajace, które jest monodobijajace. A Facebook wyglada tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2011 OT: Cenzura screenu z FB wymiata Znalezienie Ciebie zajęło mi jakieś 5 sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2011 Jak mozna uzywac w terminalu czcionki innej niz typu monospace? Btw. przeciez fb to w pelni otwarta platforma (nie w sensie kodu), w której nie ma mowy o jakiejkolwiek prywatnosci. Musialby chyba zaslonic caly obraz, zeby nie dalo sie wyszukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 W terminalu jedyną działającą czcionką jest Monospace, inne zachodzą na siebie, np. I nie masz żadnej innej czcionki mono do wyboru? Z repozytorium powinieneś mieć co najmniej Dejavu Sans Mono i Liberation Mono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Do morsika, musze Cie rozczarowac, bo to nie jest moje konto fb, lecz kogos. I nie masz zadnej innej czcionki mono do wyboru? Z repozytorium powinienes miec co najmniej Dejavu Sans Mono i Liberation Mono. Wielkie dzieki, ustawilem sobie Liberation Mono. Po prostu nie wiedzialem jakie czcionki sa wskazane do terminala, bo jak dotad nie musialem tego wiedziec. Ps. Jakich czcionek uzywacie w FF? bo nadal nie jest to, jak widze strone mbanku np. to widze, ze jest lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi