apollos Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Witam. Jestem nowym użytkownikiem Fedory, tak więc zacząłem rozgryzać ten system na wszelkie możliwe sposoby. Wykonałem dziś m.in. aktualizację przy pomocy yum update. Po późniejszym restarcie komputera zobaczyłem nową pozycję w systemach podczas bootowania, mianowicie dodała mi się kolejna Fedora, tak więc na liście mam Windows, Fedora 15 oraz Fedora (2.6.40.6-0.fc15.x86_64). Czy mogę usunąć którąś z nich? Jeśli tak to którą i w jaki sposób? Czekam na odpowiedź, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 To jest nowe jądro. Domyślnie Fedora trzyma 3 jądra (można zmienić), które można usunąć tylko nie bardzo jest po co (miejsca duże nie zajmują). Generalnie jest to robione po to, żebyś w razie problemów na nowym jajku, mógł wrócić do starszej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Czy mogę usunąć którąś z nich? W zasadzie tak tylko po co? Utrzymywane są tylko 3 ostatnie wersje, starsze są usuwane automatycznie przy aktualizacji. Ilość wersji możesz zmienić ustawiając interesującą wartość w /etc/yum.conf, parametr installonly_limit.Jeśli tak to którą i w jaki sposób? Usuwasz jądro podając jego dokładną wersję. Ogólnie zdecydowanie nie polecam zmiany parametrów czy usuwania starszych jąder. Oszczędność miejsca prawie żadna a przykrość może być spora, zakładanie rozpaczliwych wątków na forum etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Dzięki za powyższe informacje. W takim razie nie będę usuwał. Powiedzcie tylko z której wersji korzystać? Fedora 15 czy Fedora (2.6.40.6-0.fc15.x86_64)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Najnowsza jest zawsze domyslna. Jesli nie ma zadnych problemów tuz po aktualizacji, to nalezy z niej korzystac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Mhm, tylko, że mam niejeden system na komputerze, więc domyślnie mi się nie włączy najnowsza wersja. Czyli rozumiem, że mam korzystać z 2.6.40.6-0.fc15.x86_64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michał Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Pierwsze jądro, które pojawia się na liście systemów, jest tym najnowszym. Jeśli po aktualizacji nie ma problemów to z niej korzystaj, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Okay. Dzięki za odpowiedź, temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi